Ποιος: Ναρέντρα Νταμοντάρντας Μόντι, πρωθυπουργός της Ινδίας από το 2014, ηγέτης του συντηρητικού ινδουϊστικού κόμματος BJP και μέλος της εθνικιστικής ινδουϊστικής οργάνωσης RSS.
Πού: Στο Νέο Δελχί, πρωτεύουσα της πολυπληθέστερης δημοκρατίας του κόσμου και «σπίτι» 17 εκ. ανθρώπων, που αναστατώθηκε στις αρχές της βδομάδας από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν, μεταξύ ινδουϊστών και μουσουλμάνων, με αφορμή τον νέο νόμο για την ιθαγένεια ο οποίος κατηγορείται ότι προωθεί αντισυνταγματικές διακρίσεις σε βάρος των δεύτερων. Είκοσι νεκροί και κοντά 200 τραυματίες ο απολογισμός, εμπρησμοί σε καταστήματα και τεμένη επίσης στις χειρότερες διακοινοτικές ταραχές που γνώρισε η πόλη εδώ και πολλές δεκαετίες – οι μουσουλμάνοι αποτελούν μειοψηφία στην Ινδία (14% του πληθυσμού έναντι 80% των ινδουϊστών) που είναι εντούτοις πληθυσμιακά η τρίτη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα. Τα επεισόδια, που συνέπεσαν και με τις τοπικές εκλογές στις οποίες το BJP επιχείρησε να δώσει θρησκευτικό χαρακτήρα εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στη χώρα στην οποία τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και ο Ινδός πρωθυπουργός είχαν επενδύσει πολιτικά μολονότι οι συμφωνίες που εντέλει συνήψαν δεν θεωρήθηκαν κάτι σπουδαίο.
Γιατί: Διότι χθες προέβη μέσω twitter σε δημόσια έκκληση να αποκατασταθεί η ηρεμία και η τάξη διακηρύσσοντας ότι η ειρήνη και η αρμονία βρίσκονται «στο επίκεντρο του ινδικού ήθους». Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούν ωστόσο ότι εκείνος και η κυβέρνησή του υποδαύλισαν την αναταραχή προωθώντας αυτόν τον αμφισβητούμενο νόμο, υπενθυμίζουν μάλιστα ότι την προηγούμενη φορά που σημειώθηκαν τόσο σοβαρά διακοινοτικά επεισόδια ήταν το 2002 στην Πολιτεία του Γκουτζαράτ όταν κυβερνήτης ήταν ο Μόντι, στον οποίο καταλογίζονται πολλές ευθύνες για το πολύνεκρο αντιμουσουλμανικό πογκρόμ που ακολούθησε τoν εμπρησμό από εξτρεμιστές ενός τρένου με Ινδουϊστές πιστούς.
Διά ταύτα: Ο Μόντι θεωρείται η επιτομή του «ινδικού ονείρου» εφόσον από υπαίθριος πωλητής τσαγιού βρέθηκε να κυβερνά τη 2η σε πληθυσμό και 7η σε έκταση χώρα στην Υφήλιο – θυμίζει αρκετά την ιστορία του νεαρού πρωταγωνιστή της ταινίας Slumdog Millionaire (2008) που ήταν επίσης "chai wallah". Έχει «άστρο» και παραμένει ιδιαίτερα λαοφιλής, παρότι η δημοτικότητά του παρουσιάζει τελευταία σημάδια κάμψης. Εργασιομανής, χορτοφάγος, "technofreak", συγγραφέας παιδικών βιβλίων επίσης, καλλιεργεί ένα θετικό, μετριοπαθές, εκσυγχρονιστικό προφίλ, πολλές όμως πολιτικές του από τον οικονομικό και τον δικαιωματικό τομέα μέχρι την εξωτερική πολιτική όπου κύριο «αγκάθι» αποτελεί η κλιμακούμενη ένταση με το γειτονικό Πακιστάν εξαιτίας του Κασμίρ – τις προάλλες δήλωνε ότι σε περίπτωση πολέμου «θα κονιορτοποιήσει το Πακιστάν σε μια βδομάδα», ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά -, είναι αρκετά αμφιλεγόμενες. Επί της διακυβέρνησής του η Ινδία γνώρισε μεγάλη πλην όμως ανισομερή οικονομική πρόοδο, δημιούργησε έργα υποδομής, καταπολέμησε την παραοικονομία, προσέλκυσε επενδύσεις κι απέκτησε αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα. Δοκιμάζεται όμως από την ακρίβεια και την υψηλή ανεργία, η προστασία του περιβάλλοντος υποχωρεί για χάρη της ανάπτυξης ενώ το σύστημα των καστών που ευνοεί κοινωνικούς διαχωρισμούς παραμένει ενεργό παρότι έχει επισήμως καταργηθεί. Η ανάδειξη και προώθηση της ινδουϊστικής κουλτούρας είναι από τα κύρια μελήματά του αλλά μολονότι αποφεύγει πλέον τις διχαστικές «κορώνες», στην πράξη ενισχύει τις διακρίσεις με νόμους όπως αυτός που επιτρέπει σε ινδουιστές, χριστιανούς και άλλα μέλη θρησκευτικών κοινοτήτων που έχουν καταφύγει παράνομα στη χώρα να λάβουν την ινδική ιθαγένεια εάν αποδείξουν ότι έχουν υποστεί διώξεις για τη θρησκεία τους, κάτι που όμως δεν ισχύει για μουσουλμάνους.
σχόλια