Culture Beat

Culture Beat Facebook Twitter
0

Θέατρο

ΡΟΕΣ

Το Lexicon είναι μια σπουδή-μια συλλογή κινητικών λεξιλογίων, ένα κινησιολογικό λεξικό με συγγραφείς τη χορογράφο Μαριέλα Νέστορα και τη χορεύτρια Μαριλένα Πετρίδου. Η κίνηση αποστασιοποιημένη και γυμνή, ανεξάρτητη από την αφηγηματικότητα και τα εργαλεία σκηνικής σύνθεσης. Ο χορευτής, με εργαλείο το σώμα του και την εικόνα της κίνησής του. Το Όλα Όσα Είναι είναι μία σόλο χορογραφία του Τιμόθεου Ζέχα που πραγματεύεται την ολότητα και την πολυδιάστατη πραγματικότητα του εαυτού ως μία ενιαία ιστορία. Γέννηση - θάνατος - αναγέννηση μέσα από την έκσταση. «Εμπνέομαι από αυτό που δεν μπορώ να εξηγήσω αλλά είναι υπαρκτό κι αληθινό. Από μία αλήθεια που δεν έχει την ανάγκη να μπαίνει μόνο σε λογικά σχήματα, μιας και τείνουν να την περιορίσουν. Από το κενό, από το τίποτα, που δημιουργεί ζωή κι είναι Μεγάλο Μυστήριο. Η ενότητα ως απάντηση στην πολικότητα» λέει.
«8ο Φεστιβάλ Χορού Lexicon» από την ομάδα Yelp & «Όλα όσα Είναι» από την ομάδα Blue Bling 7 & 9 Μαΐου στις 22:00, 8 & 10 Μαΐου 20:30, Ιάκχου 16, 210 3474312.

ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ THEATRO COMPANY

Performance που περιλαμβάνει τη χοροθεατρική παράσταση Θεατές, χοροθεατρικό ψηφιδωτό εννοιών -αναφορά στα σημεία των καιρών- από επτά χορευτές σε χορογραφία Νατάσας Παπαμιχαήλ. Ακολουθεί η θεατρική performance Με λένε δρόμο, εμπνευσμένη από τα κείμενα του Πορτογάλου συγγραφέα Φερνάντο Πεσόα και με τη συμμετοχή της υψίφωνου Σόνιας Θεοδωρίδου. Χορογραφεί η Φιλιώ Λούβαρη. Τις ημέρες των παραστάσεων θα φιλοξενείται έκθεση με γλυπτά, επιτοίχια γλυπτά και πίνακες της Ράνιας Χατζοπούλου με τίτλο «Σώμα».
«Dancesing Performance», 6975 727637 από 2/5, Φαλαισίας 7.

ΒΑΦΕΙΟ

Η κωμωδία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία του Δ. Κωνσταντινίδη. Γραμμένο ανάμεσα στο 1598 και το 1600, τοΌπως σας αρέσει οφείλει πολλά στον μύθο της Αρκαδίας και στην παράδοση των βουκολικών ειδυλλίων της Αναγέννησης, όπου η αγροτική εξοχή και τα δάση προσφέρουν άσυλο στους φυγάδες της πόλης ή της Αυλής και γίνονται το ιδανικό και ουτοπικό πλαίσιο για αγνούς έρωτες και ευτυχισμένη ζωή.
«Όπως σας αρέσει», Αγ. Όρους 16 & Κων/πόλεως, Βοτανικός, 2103425637

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

Το βραβευμένο έργο του 28χρονου Μανώλη Τσίπου με ηρωίδα τη σύγχρονη Γερμανίδα Μήδεια που έθαψε τα εννιά παιδιά της στην αυλή του σπιτιού της. Γραμμένο με τη μορφή της αντι-οπερέτας, το έργο αναζητά τα αίτια της απίστευτης πράξης αλλά δεν τα βρίσκει. Σε μια εποχή που η βία και η σκληρότητα είναι καθημερινό θέμα των δελτίων ειδήσεων, ένα λαϊκό δικαστήριο με εκπρόσωπο την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη προσπαθεί να κατανοήσει μια πράξη πέρα από κάθε λογική. Σκηνοθετεί ο Ανέστης Αζάς.
«Sabine X», Ευμολπιδών 41, Γκάζι, 210 3455020, 210 3305074, 210 7234567

ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ - ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΒΑΓΟΝΙ

Ο Έβδομος Σταθμός-Η Αποπλάνηση μιας Κούκλας, το πρώτο «ενήλικο» θεατρικό του Ευγένιου Τριβιζά με θέμα την ελευθερία της τέχνης σε μια παράσταση που σκηνοθετεί η Τατιάνα Λύγαρη.
Ερωτική Διαδοχή
, μια μουσικο-χορευτική παράσταση σε σκηνοθεσία του Β. Κόκκα με δυο γυναίκες να ζουν την εμπειρία του έρωτα. Τραγούδια από την Κάτω Ιταλία, παραδοσιακά ελληνικά, fedos, blues σε μια παράσταση με ζωντανή μουσική.
Music Mista, το βερολινέζικο καμπαρέ του Βαίλ και του Μπρεχτ συναντά το γαλλικό chanson της Piaf και το λυρισμό του Χατζιδάκι.
Σταθμός Ρουφ, επί της Κων/πόλεως, μεταξύ Ιεράς Οδού και Χαμοστέρνας, 210 5298922, 6937 604988.

ΝΕΚΡΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

Δύο έκθετοι νεκροί ταξιδιώτες εκπληρώνουν κάποιο ανομολόγητο τάμα. Μια παράσταση βασισμένη σε ποιήματα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Τέσσερις ηθοποιοί ταξιδεύουν τους θεατές από την ποιητική χώρα των δύο συγγραφέων στη σύγχρονη θεατρική πραγματικότητα με μοναδικές αποσκευές τη γλώσσα και τη φαντασία.
«Νεκροί Ταξιδιώτες», Κολωνού 31, Μεταξουργείο, 6981 802544.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 131

To μιούζικαλ του Robert Schrock στην ελληνική απόδοσή του. Εφτά άντρες επί σκηνής με ζωντανή μουσική, βιντεο-προβολές, χορό και τραγούδι εκθέτουν τους προβληματισμούς τους. Ένα από τα μακροβιότερα και πιο επιτυχημένα off Broadway μιούζικαλ, που ξεκίνησε την καριέρα του το 1998 στη Νέα Υόρκη και συνεχίζει να παίζεται με αμείωτη επιτυχία. Η πρωτοτυπία του είναι ότι πέρα από την ενδιαφέρουσα μουσική και χορογραφίες τολμά να ασχοληθεί με ένα θέμα ταμπού, το αντρικό γυμνό, παρουσιάζοντας το αθώο του πρόσωπο.
«Naked Boys Singing», Πειραιώς 131, 210 3450922.

BIOS

Οκτώ ηθοποιοί προσκαλούν 20 θεατές στον πραγματικό χώρο διαμονής τους κάθε Δευτέρα και Τρίτη βράδυ σε μια πρωτότυπη παράσταση-performance. Η συνάντηση συμβαίνει με πραγματικούς όρους και μπορεί να περιλαμβάνει μια πληθώρα καταστάσεων και δραστηριοτήτων, καθώς το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από την πρόταση είναι η παντελής έλλειψη δραματουργίας όσον αφορά τη συνάντηση. Η ώρα εισόδου είναι καθορισμένη και η ώρα εξόδου ελεύθερη. Επίσης, ο Μισάνθρωποςτου Μολιέρου από την ομάδα ΟΠΕΡΑ, μία σύγχρονη προσέγγιση ενός από τα πιο ανθρωποκεντρικά έργα του παγκόσμιου κλασικού ρεπερτορίου. Σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αμπατζής, τη μουσική έχει γράψει ο Σταύρος Γασπαράτος και παίζει ζωντανά ο DJ set o DJ Mikee.
«Το σπίτι» και «Ο Μισάνθρωπος», Πειραιώς 84, 210 3425335.

ΧΥΤΗΡΙΟ

Πόσο καλό θέατρο παίζουν οι τράπεζες; Ηθοποιοί πέραν πάσης υποψίας, τραπεζικοί άνευ υποκρισίας παίζουν θέατρο λέγοντας «Καληνύχτα κύριε Τεννεσσή»...
«Καληνύχτα κύριε Τεννεσσή», από 15/05, Ιερά οδός 44, 210 3412313.

Εικαστικά

WHY SLEEP

H έκθεση της Ελένης Τριάντη με τίτλο «Invisible Cities» παρουσιάζει φωτογραφίες από Βαρκελώνη, Φεζ, Κωνσταντινούπολη, Σικάγο, Πράγα κ.α. Ένα φωτογραφικό υλικό, το οποίο φανερώνει την ομορφιά και τη γοητεία αυτών των πόλεων μέσα από «φωτο-σημειώσεις» περιπλανήσεων της καλλιτέχνιδος.
Why Sleep, Βουτάδων 52

Live

SWING BAR

Ο Waajeed των PPP. Η επιστροφή του master απ' το Detroit με δωρεάν είσοδο, μαζί με τους Loot DJs σε μια βραδιά που οργανώνουν οι QNQ Productions και Style Wars.
Ιάκχου 8

ART HOUSE

08-04, χορευτική βραδιά με τους Cabaret Balkan. 15/05, οι Outspoken Brothers και το Irie Action Sound System θα βρεθούν στο ART HOUSE για μια live βραδιά με old style reggae roots and dun ρυθμούς, με παλιές και καινούργιες μελωδίες σε μορφή βινυλίου, με τον old John στο μικρόφωνο.
Κωνσταντινουπόλεως 46 

GAZARTE

«Ένα Πιάνο - Μια Φωνή», Άλκηστις Πρωτοψάλτη - Στέφανος Κορκολής, από 07/05 κάθε Παρασκευή και Σάββατο.
Bουτάδων 32-34

Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων

8ο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ

Ο Τεχνικός Έλεγχος των αυτοκινήτων που θα πάρουν μέρος στο 8ο Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στην Τεχνόπολη. Πρόκειται για αυτοκίνητα που έγραψαν ιστορία με τις επιδόσεις τους στον ελληνικό αγώνα πριν από περίπου τριάντα χρόνια, αλλά και για άλλα κλασικά τετράτροχα μοντέλα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους συντηρούν και «ρίχνουν» στο στίβο ανάλογων εθνικών και διεθνών διοργανώσεων.
8ο Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις - Τεχνικός Έλεγχος, 6 και 7 Μαΐου

SKATEBOARD ΚΑΙ CULTURAL FESTIVCAL 

Η μεγαλύτερη γιορτή του skateboard και γενικότερα της street culture που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπόσχεται ένα αξέχαστο διήμερο. Διαγωνισμοί, συναυλίες, performance, μαθήματα skate σε παιδιά από τον πρώτο Έλληνα επαγγελματία Γιώτη Γόρδιο, video προβολές και event από το διεθνούς φήμης skateboarder-artist Danny Wainwright (Guinness World Records) θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με την έκθεση, όπου θα παρουσιαστούν οι εικαστικές δημιουργίες γνωστών καλλιτεχνών.
Skateboard and cultural festival, 9-10 Μαΐου

TO JAZZ

Η νέα έκθεση ζωγραφικής της Άλις Τουρνικώτη είναι εμπνευσμένη από τη μουσική παράδοση της jazz και την ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής.
«To Jazz», 27-31 Μαΐου

9ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΖΑΖ

Το 9ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ, με τη συμμετοχή 14 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διοργανώνει η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα δίνονται τρεις συναυλίες την ημέρα. Όπως κάθε χρόνο, την πρώτη ημέρα η Big Band του Δήμου Αθηναίων θα ανοίξει την αυλαία του φεστιβάλ με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα.
9ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ, 27-31 Μαΐου

ECOLIFE

Η 5η Ecolife, η μόνη γενική έκθεση οικολογικών και βιολογικών προϊόντων, διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ)-AGROCERT και με την υποστήριξη της Τεχνόπολης, με στόχο την ενημέρωση και την καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης. Επιχειρήσεις και οικολογικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, προβάλλοντας ποιοτικές επιλογές σε προϊόντα και υπηρεσίες φιλικές προς το περιβάλλον.
Έκθεση «Ecolife. Η οικολογία στο επίκεντρο!», 28-31 Μαΐου

MEET MARKET

Το 8ο Meet Market, η μηνιαία έκθεση δημιουργιών στην Αθήνα, που έκανε την εμφάνισή της στα τέλη του 2007 στα πρότυπα των ανοικτών αγορών που λειτουργούν στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, αποτελώντας παράλληλα μια συνολική εμπειρία διασκέδασης, διοργανώνεται από την ομώνυμη μη κερδοσκοπική πολιτιστική κολεκτίβα καλλιτεχνών, στην οποία συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι νέοι σχεδιαστές, χειροτεχνίτες, συλλέκτες, DJs και ανεξάρτητοι επαγγελματίες. Εκεί θα μπορούμε να αγοράσουμε σε προσιτές τιμές ρούχα (vintage και νέα), κοσμήματα, αξεσουάρ, οργανικά καλλυντικά προϊόντα, βιβλία, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής και αφίσες γραφιστικής, έργα ανακυκλώσιμης τέχνης, διακοσμητικά αντικείμενα κ.λπ., ενώ μπορούμε να διασκεδάσουμε απολαμβάνοντας μουσική, μασάζ και φαγητό.
Meet market, 30-31 Μαΐου

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ