Exposed by observers: Νεο-πανκ παραλήρημα

Exposed by observers: Νεο-πανκ παραλήρημα Facebook Twitter
0

Την πρώτη φορά που άκουσα τους Exposed By Observers στο MySpace ήταν 17 χρόνων και δήλωναν ότι είναι απ' το Λονδίνο. Στην πραγματικότητα ήταν δύο ξαδέρφια, ο Μάριος (aka Rasmio) και ο Παναγιώτης (aka Evilplaysmobils), ο ένας απ' τη Λάρισα κι ο άλλος απ' το Βόλο, που παίζουν μαζί απ' το γυμνάσιο. Οι πρώτες τους αναφορές είναι οι δίσκοι των Strokes και White Stripes και όλα τα garage που ακολούθησαν την έκρηξη στις αρχές των ‘00s. Στην αρχή ήταν τρεις, αλλά ο κιθαρίστας τους έφυγε για σπουδές στη Γαλλία και οι άλλοι δύο απορροφήθηκαν από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Στη συνέχεια, βρέθηκαν ως φοιτητές στην Αθήνα (ο ένας στην ΑΣΟΕ και ο άλλος στα ΤΕΙ Πληροφορικής) και τη σύνθεση του γκρουπ συμπλήρωσε ο Στράτος, ο νέος κιθαρίστας τους, που τελειώνει τη σχολή Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου. Το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό, τόσο συναρπαστικό που καταφέρνουν να ξεσηκώσουν το κοινό όπου κι αν εμφανίζονται.

«Κάποια στιγμή είχαμε μια πρόταση από ξένη εταιρεία» μου λένε. «Επικοινώνησαν, μας είπαν ότι τους αρέσουν τα κομμάτια μας και θέλουν να τα κυκλοφορήσουν, αλλά, μόλις άκουσαν ότι είμαστε από την Ελλάδα, εξαφανίστηκαν!». Σχολιάζουν τις προκαταλήψεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ελληνικά γκρουπ, τις δύσκολες συνθήκες, το ότι είναι αδιανόητο για τους γονείς να δεχτούν πως κάποιος θέλει να ασχοληθεί κυρίως με τη μουσική και να παλέψει να ζήσει από αυτό. «Τα αγγλικά γκρουπ κάνουν περιοδείες για μήνες σε μικρά μπαρ και παμπ και μπορούν να οργώσουν όλη την Αγγλία για την εμπειρία και μόνο. Εδώ, αυτό είναι σχεδόν ακατόρθωτο» λένε με παράπονο. Ωστόσο, έχουν μόλις επιστρέψει ενθουσιασμένοι από τη μίνι περιοδεία τους με το Velvet Bus σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. «Ήταν καταπληκτικά, περισσότερο επειδή σου δίνεται η ευκαιρία να παίξεις καθημερινά σε διαφορετικά μέρη και να δεθείς τόσο με τα υπόλοιπα σχήματα που συμμετέχουν». Οι εμπειρίες τους δεν μπορούν να συγκριθούν με του ήρωα τού Almost Famous, αλλά όσα έζησαν είναι πρωτόγνωρα και πολύτιμα. Μου μιλούν για τη χειρότερη βραδιά που θυμούνται πιο έντονα, ένα βρώμικο επαρχιακό μαγαζί γεμάτο σκουπίδια και DJ που έβαζε άσχετα κομμάτια στα κενά μεταξύ των γκρουπ. «Το κλίμα ήταν εχθρικό, αλλά από όλα κάτι μαθαίνεις».

Οι Exposed By Observers λατρεύουν να παίζουν live και αυτό φαίνεται από τις εμφανίσεις τους. Πριν ακόμα κυκλοφορήσει το πρώτο EP τους, έχουν παίξει σε ένα σωρό μικρά και μεγάλα μέρη, σε ανοιχτούς χώρους και μυστικά event που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα, και υπόσχονται πολλές ακόμα εμφανίσεις μέχρι το φθινόπωρο. Την προηγούμενη εβδομάδα έκλεψαν τις εντυπώσεις στο παρκάκι της Ναυαρίνου, παρασύροντας στους ρυθμούς τους όλο το νεαρόκοσμο που είχε μαζευτεί και χοροπηδούσε, την επόμενη βραδιά έπαιξαν σε ένα πάρτι λίγο πριν τα ξημερώματα και την Παρασκευή το βράδυ ήταν οι πιο αδικημένοι του LifΟ Night, γιατί έπαιξαν πρώτοι και δεν τους πρόλαβε ο πολύς κόσμος. Παρ' όλα αυτά, «τα έσπασαν» (κυριολεκτικά). Δεν είναι τυχαίο που τους επέλεξαν για να ανοίξουν τις συναυλίες των Horrors στις 10/6 και των Klaxons στο Synch, στις 14/6. Το σημαντικό τους πλεονέκτημα: το νεαρό της ηλικίας τους. Δεν υπάρχουν πολλά ελληνικά γκρουπ που να έχουν ανάλογες εμπειρίες μόλις στα 18 τους...

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ