Κορωνοϊός: Γιατί πεθαίνουν τόσοι στην Ιταλία - Στατιστικά για τις ηλικίες κρουσμάτων και νεκρών

Κορωνοϊός: Γιατί πεθαίνουν τόσοι στην Ιταλία - Στατιστικά για τις ηλικίες κρουσμάτων και νεκρών Facebook Twitter
5

Η Ιταλία έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα εκτός της Κίνας από τον κορωνοϊό, μετρώντας περισσότερα από 10.000 κρούσματα με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 630.

Με την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων αλλά και θυμάτων, καθώς σε μόλις μια μέρα οι καταγράφηκαν 168 νέοι θάνατοι, μια ολόκληρη χώρα έχει μπει σε καραντίνα υπό τον φόβο της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, με το ποσοστό θνησιμότητας να είναι πρωτοφανές. 

Γιατί μετρά τόσους νεκρούς η Ιταλία

Η εφημερίδα La Repubblica δημοσίευσε στατιστικά για την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων και των νεκρών, αντλώντας στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

Ένας από τους λόγους του μεγάλου αριθμού νεκρών -σχεδόν διπλάσιος από Κίνα και ΗΠΑ- είναι επειδή ο πληθυσμός της χώρας είναι ιδιαιτέρως μεγάλης ηλικίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω κινδυνεύουν περισσότερο από οξεία συμπτώματα του ιού και κατά συνέπεια θάνατο. Στην Ιταλία σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, όταν στις ΗΠΑ είναι μόνο 16 και στην Κίνα 11%.

Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που έχουν πεθάνει από τον ιό στις ΗΠΑ είναι ηλικίας 70, 80 και 90 ετών, όπως συνέβη και στην Κίνα. Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας της Ιταλίας δήλωσε πως η μέση ηλικία των ατόμων που πέθαναν από τον κορωνοϊό ήταν τα 81 έτη.

Κορωνοϊός: Γιατί πεθαίνουν τόσοι στην Ιταλία - Στατιστικά για τις ηλικίες κρουσμάτων και νεκρών Facebook Twitter

Άνω των 60 ετών τα περισσότερα κρούσματα - Τι συμβαίνει με τα παιδιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η La Repubblica, το 62% των κρουσμάτων είναι άντρες και κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Τα κρούσματα σε παιδιά είναι ελάχιστα (0.5%), καθώς θετικά στον ιό έχουν βρεθεί 43 παιδιά.

Στην ηλικιακή ομάδα 10-19 ετών έχουν καταγραφεί 85 κρούσματα (το 1% του συνολικού αριθμού), σε εκείνη από 20 έως 29 ετών υπάρχουν 296 κρούσματα (3,5%), στην κατηγορία 30-39 ετών αναφέρθηκαν 470 επιβεβαιωμένα κρούσματα (5,6%), στις ηλικίες 40-49 έχουν καταγραφεί 891 κρούσματα (10,7%), στην κατηγορία 50-59 ετών τα κρούσματα είναι 1,453 (17.4%), στην ηλικία των 60-69 ετών καταγράφηκαν 1,471 (17.7%), σε αυτή των 70-79 ετών αναφέρθηκαν 1,785 (21.4%) και στην ηλικία άνω των 80 ετών καταγράφηκαν 1,532 κρούσματα (18.4%).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, πάνω από το 57% των κρουσμάτων είναι άτομα που έχουν ξεπεράσει το 60ό έτος της ηλικίας τους.

Κορωνοϊός: Γιατί πεθαίνουν τόσοι στην Ιταλία - Στατιστικά για τις ηλικίες κρουσμάτων και νεκρών Facebook Twitter

Την ίδια στιγμή, σχετικά με τον ρυθμό θνησιμότητας, η διαφορά που παρατηρείται ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες είναι ακόμα μεγαλύτερη, με τα ποσοστά να αυξάνονται δραματικά στις μεγάλες ηλικίες.

Ειδικότερα, στην ηλικιακή ομάδα 40-49 ετών υπήρξε μόνο ένας θάνατος (0,3%) με βάση παλαιότερα στοιχεία. Από τα κρούσματα ηλικίας από 50-59 ετών πέθαναν τρία άτομα απεβίωσαν, και στην κατηγορία 60-69 έτη καταγράφηκαν 37 θάνατοι. Στην ηλικία 70-79 ετών καταγράφηκαν 114 θάνατοι ενώ στην ηλικία άνω των 80 ετών, 202 θάνατοι, ποσοστό που φτάνει το 56,6%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, 583 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αποτελούν εργαζόμενους στον χώρο της υγείας, με το 21% των κρουσμάτων να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και 12% σε ΜΕΘ. Να σημειωθεί πως κανείς ασθενής στην ηλικιακή ομάδα των 0-18 ετών δεν χρειάστηκε νοσηλεία σε εντατική μονάδα. Όσον αφορά στους ασθενείς που νοσηλεύονται, το 10% είναι μεταξύ 19 και 50 ετών, το 46% μεταξύ 51 και 70 ετών και το 44% πάνω από 70 ετών. 

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην La Repubblica όταν οι νεκροί ήταν ακόμη περίπου 350.

Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Καλά, εσείς που γράφετε να απομονωθούν μόνο οι ευπαθείς ομάδες, έχετε καθόλου κοινή λογική; Καθόλου ευσυνειδησία;Αν όλοι οι υπόλοιποι κυκλοφορούν και κολλάνε αλλήλους συνεχώς, πώς θα υποχωρήσει η πανδημία; και πώς θα τεθεί σε έλεγχο αυτό το ασύδοτο γαϊτανάκι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κολλήσουν και οι ευπαθείς ομάδες - εκτός αν τους κλείσετε σε γυάλα, σε κενό άερος και τους πετάξετε στο διάστημα!Και τι πιστεύετε ότι οι τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες τις αποτελούν τόσο λίγοι και αμελητέοι άνθρωποι; ΌΛΟΙ μας έχουμε φίλους, συγγενείς, αγαπημένους που απαρτίζουν αυτή την ομάδα και είναι όλες περιπτώσεις καθημερινές:ηλικιωμένοι, άνθρωποι με χρόνια ή βαριά νοσήματα, καρκινοπαθείς... Ξέρετε πόσο εύκολα μπορείτε να τους σκοτώσετε με τέτοια μυαλά;Δηλαδή, τι, όσοι είμαστε 20-40 αλαζονική μαγκιά-κλανιά και υφάκι παντογνώστη "είναι σαν τη γρίπη, το περνάς ελαφρά, έλα μωρέ" και "γράφουμε" δολοφονικά όλους τους υπόλοιπους;Τι εγωιστική, αλαζονική ημιμάθεια και ανευθυνότητα....
Ειλικρινά χαίρομαι τα μάλα με το …ανθρωπιστικό σας ξέσπασμα!!Αν ξαναδιαβάσετε το δικό ΣΑΣ σχόλιο λοιπόν θα ανακαλύψετε έκπληκτη πως είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να περιορίσετε το σύνολο του πληθυσμού.Ξαφνιάζεστε; Δεν θα έπρεπε!! Αν όπως δηλώνετε «δεν υπάρχει περίπτωση να μην κολλήσουν και οι ευπαθείς ομάδες - εκτός αν τους κλείσετε σε γυάλα, σε κενό άερος και τους πετάξετε στο διάστημα» πώς πιστεύετε πως δεν θα προσβληθούν οι πολυπληθέστερες μη ευπαθείς ομάδες;Εκτός αν τους κλείσετε σε γυάλα, σε κενό αέρος και τους πετάξετε στο διάστημα.Όμως κανένα από τα μέτρα που λαμβάνουν οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν περιλαμβάνει κάτι από τα παραπάνω. Άρα οι μη ευπαθείς ομάδες νομοτελειακά θα νοσήσουν, οπότε μοιραία όπως κι εσείς δηλώνετε θα νοσήσουν και οι ευπαθείς ομάδες. Και αυτό θα συμβεί. Θα νοσήσει το 60-70% του πληθυσμού ΑΚΡΙΒΩΣ όπως το δήλωσε εξαρχής η Μέρκελ αλλά κι ο Τζόνσον όταν δήλωσε πως πολλοί θα χάσουν αγαπημένα τους πρόσωπα.Όσο για το πόσο θα καθυστερήσει το όλο φαινόμενο, θα δείτε (και μακάρι να διαψευστώ διότι κι εγώ έχω αγαπημένα πρόσωπα σε ευπαθείς ομάδες) πως η καθυστέρηση δεν θα είναι αρκετή.Στο τέλος θα αναγκαστείτε κι εσείς να κάνετε αυτό που θεωρείτε τόσο ακατόρθωτο: να προσπαθήσετε να απομονώσετε πλήρως όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.Αλλά θα μπορούσα να μην είμαι τόσο αναλυτικός. Θα μπορούσα να σας τρίψω απλά στη μούρη τις δυο πρώτες προτάσεις του μηνύματος της Πολιτικής Προστασίας που στάλθηκε κάτι μέρες πριν στα κινητά.Αλλά νομίζω πως ακόμη και τότε θα αρνηθείτε να λάβετε το μήνυμα.
Οι ομοιότητες που έχουμε με την Ιταλία είναι βαθειά ανησυχητικές. Έχουμε στην Ελλάδα πολλούς μεγάλους ανθρώπους, έχουμε ένα σύστημα υγείας που δεν έχει ικανότητα να λειτουργήσει αποτελεσματικά ακόμα και σε κανονικές συνθήκες, έχουμε μια κοινωνία που μέχρι στιγμής ΔΕΝ έχει πάρει στο σύνολό της σοβαρά αυτό που έρχεται και υποτιμά την βαρύτητά του, εχουμε γιατρούς απροετοίμαστους (βλ. σήμερα στο Αλεξάνδρας) που μπαίνει ασθενής με δύσπνοια και ΔΕΝ τους πάει καν το μυαλό ότι μπορεί να έχει κορωναϊό, έχουμε μια εκκλησία που δημιουργεί συνειδητά περαιτέρω εστίες μαζικής μετάδοσης γλείφοντας κουταλάκια, έχουμε υπουργούς (βλ. σήμερα Αδωνη Γεωργιάδη) που λένε πως ''τις αποφάσεις θα τις πάρει η ιερά σύνοδος''. Τα πράγματα είναι επικίνδυνα γιατί είμαστε πολυ απείθαρχος λαός κι ο καθένας έχει γνώμη για όλα και καμία εμπιστοσύνη (δικαιολογημένα) διαχρονικά στο κράτος.Άμεσα προσλήψεις σε νοσοκομεία γιατί πολλοί υγειονομικοί θα ασθενήσουν. Άμεσα μέτρα για τις αυξημένες ανάγκες που θα υπάρξουν σε μονάδες εντατικής. Άμεσα κλείσιμο σε θέατρα, σινεμά και αθλητικούς αγώνες. Άμεσα κλείσιμο εκκλησιών. Άμεσα περιορισμός από την κυβέρνηση στους θρησκόπληκτους. Σοβαρότητα από όλους, μένουμε σπίτι. Αυτό που δοκιμάζεται αν είμαστε νέοι είναι η ευθύνη μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, στους γονείς μας, στους παππούδες μας κι όχι μόνο απέναντι στον εαυτό μας.
Το πρόβλημα με τον κορωνοϊό είναι ότι την πληρώνουν οι ευπαθείς ομάδες. Οπότε το δίλημμα των κυβερνήσεων είναι: να πάρουμε δραστικά, επιθετικά μέτρα που θα πλήξουν την οικονομία; ή να θυσιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες για χάρη της οικονομίας; οι κυβερνήσεις οφείλουν να βάλουν την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα οικονομικά συμφέροντα και να κλείσουν τα πάντα: σινεμά, θέατρα, μπαρ, σχολεία. Είμαι αισιόδοξη ότι η δική μας κυβέρνηση θα κάνει το σωστό, εφόσον έκλεισε σχολεία και πανεπιστήμια φαίνεται ότι έχει πάρει πολύ σοβαρά την κατάσταση.