Η Ινδία θα κλείσει για το κοινό όλα τα μουσεία και τα αξιοθέατα, μεταξύ αυτών το διάσημο Ταζ Μαχάλ, από αύριο, εξαιτίας του νέου κορωνοϊού που απειλεί τη Νότια Ασία.
Το γεγονός ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Τουρισμού Πράχλαντ Πατέλ. «Όλα τα μνημεία, για την είσοδο στα οποία απαιτείται εισιτήριο, και όλα τα μουσεία έλαβαν εντολές να κλείσουν έως την 31η Μαρτίου» διευκρινίζει ο υπουργός σε ένα tweet.
Τα περισσότερα σχολεία και οι χώροι αναψυχής, μεταξύ αυτών οι κινηματογράφοι, έχουν ήδη κλείσει στη χώρα των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων. Προς το παρόν, η Ινδία καταμετρά 114 κρούσματα και 2 θανάτους από τον νέο κορωνοϊό.
Πληθαίνουν τα κρούσματα σε Νότια Ασία
Οι υγειονομικές υπηρεσίες στη Νότια Ασία έχουν αρχίσει σήμερα να δημοσιεύουν αύξοντες αριθμούς κρουσμάτων του κορονοϊού, διευρύνοντας τις προοπτικές μίας ταχείας μετάδοσης της πανδημίας λόγω της ανεπάρκειας των ιατρικών μονάδων κι υπηρεσιών σε μία περιοχή όπου διαβιοί το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού.
Μπορεί μεν η Νότια Ασία έως σήμερα να έχει πληγεί σχετικά ελαφρότερα απ' όσο η Κίνα, ή η Νότια Κορέα στα ανατολικά της ηπείρου, ή το Ιράν στα δυτικά και τμήματα της Ευρώπης, μολοταύτα τα μέτρα που ελήφθησαν στην Κίνα, ή τη Νότια Κορέα από τις απαρχές της έξαρσης της νόσου, είναι απίθανο να λειτουργήσουν στην περιοχή αυτή, με τις πολυπληθείς και φτωχές, με ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, ζώνες, εκτιμούν ειδικοί της υγείας.
«Συγκριτικά με τις προηγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ κι η Κίνα, θα είναι δύσκολο να επιβάλουμε εκεί την κοινωνική απόσταση, ιδίως στις περιοχές με τις παραγκουπόλεις. Το περιβάλλον της διαβίωσης είναι από μόνο του πολυπληθές κι ενδεχομένως δεν θα είναι πρακτικό να τους ζητήσουμε να διατηρήσουν την ελάχιστη δυνατή απόσταση μεταξύ τους», τονίζει ο Γκιριντχάρα Ρ. Μπάμπου, επιδημιολόγος στο Ινδικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στην πόλη Μπενγκαλούρου.
Το Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, από 40 σε 94, σύμφωνα με τις στατιστικές του πρακτορείου Reuters, με την πλειονότητα των κρουσμάτων να προέρχονται από τη νότιο επαρχία Σιντχ, με ασθενείς που πρόσφατα είχαν ταξιδεύσει στο Ιράν, μία από τις χώρες που η πανδημία έχει πλήξει με ιδιαίτερη δριμύτητα.
Το Αφγανιστάν, του οποίου οι ιατρικές υποδομές έχουν καταστραφεί έπειτα από δεκαετίες ασταμάτητου πολέμου, με ανύπαρκτα κονδύλια και πλήρη αδυναμία να εφαρμόσει μία ενιαία και συνδυασμένη στρατηγική για την αναχαίτιση του ιού, είδε τα κρούσματα να αυξάνουν σε 21, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην επαρχία Χεράτ, η οποία συνορεύει με το Ιράν από το οποίο χιλιάδες Αφγανοί επιστρέφουν καθημερινά, ορισμένοι επειδή απελαύνονται από τις αρχές της Τεχεράνης κι άλλοι επειδή αναγκάζονται να επιστρέψουν λόγω της καταρρέουσας ιρανικής οικονομίας. Στην πρωτεύουσα Καμπούλ, ο χονδρέμπορος Ματίν Νουζάι διαπιστώνει αιφνίδια άνοδο της ζήτησης και κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα τρόφιμα κατά τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο πανικός παρωθεί τους καταναλωτές να αγοράζουν κι αποθηκεύουν ποσότητες τροφίμων. «Εάν συνεχισθεί η ίδια κατάσταση, είμαι βέβαιος πως την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα έχει μείνει φαγητό στην αγορά», τόνισε.
Στη Σρι Λάνκα ανακοινώθηκε πως τα θύματα σχεδόν διπλασιάσθηκαν από 10 σε 18, στις Μαλδίβες και στο Μπανγκλαντές καταμετρώνται 13 και 5 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ στην Ινδία, ο απολογισμός ανέρχεται στα 110 κρούσματα.
Προσφορά 10 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ινδία
Χθες, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ζήτησε από τους ηγέτες της περιοχής να αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και πρόσφερε βοήθεια 10 εκατ. δολαρίων από την Ινδία προκειμένου να μη διακοπεί το έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης στην περιοχή. Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του στη Νότιο Ασία, ο Μόντι υποσχέθηκε πως θα συνεισφέρει σε ομάδες έκτακτης ανταπόκρισης για να αντιμετωπισθεί η κρίση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP
σχόλια