ΑΥΡΙΟ

Σχολείο στη Ρόδο δημιουργεί προστατευτικές μάσκες μέσω 3D εκτυπωτή

Σχολείο στη Ρόδο δημιουργεί προστατευτικές μάσκες μέσω 3D εκτυπωτή Facebook Twitter
0

Στην υπηρεσία του ΕΣΥ τέθηκε το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου χάρη στην πρωτοβουλία της εκπαιδευτικού-αρχιτέκτονα του σχολείου Αγγελικής Νικολάου να αξιοποιήσει τον τρισδιάστατο εκτυπωτή του σχολείου.

Η δράση αποφασίστηκε με συμφωνία και στήριξη της διευθύντριας του σχολείου, κ. Βογιατζή και του διευθυντή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, κ. Παπαδομαρκάκη. Με τον τρισδιάστατο εκτυπωτή θα γίνει η κατασκευή προστατευτικών ασπίδων προσώπου που θα φοριούνται πάνω από τη μάσκα ώστε να γίνουν δωρεά στο Νοσοκομείο Ρόδου.

Για την πρωτοβουλία ενημερώθηκε η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ενώ κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός του υπουργείου και ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Παπαδομαρκάκης ο οποίος απέστειλε επείγον μήνυμα στα σχολεία της Δωδεκανήσου, προκειμένου να εξακριβώσει τη διαθεσιμότητα εκτυπωτών και να προτρέψει τους εκπαιδευτικούς να αξιοποιήσουν τους τρισδιάστατους εκτυπωτές για την κατασκευή των προστατευτικών μασκών.

Η Σοφία Ζαχαράκη σε ανάρτησή της στο Facebook δημοσίευσε βίντεο και φωτογραφίες και ευχαρίστησε το σύνολο των εκπαιδευτικών για τη στήριξη τους στη δύσκολη μάχη που δίνουν οι γιατροί στη μάχη με τον κορονοϊό: «Οι προστατευτικές μάσκες που φοριούνται επάνω από την μάσκα και έχουν λάβει την έγκριση του υπουργείου Υγείας, ενώ οι μάσκες θα γίνουν δωρεά στο νοσοκομείο Ρόδου. Την ίδια στιγμή έχει σταλεί μήνυμα στα σχολεία της Δωδεκανήσου, για πιθανή αξιοποίηση και άλλων τρισδιάστατων εκτυπωτών για την κατασκευή των προστατευτικών μασκών. Το κίνημα αλληλεγγύης για τους ήρωες στα νοσοκομεία μας είναι πανελλήνιο! Η συμπαράσταση με κάθε τρόπο επιβεβλημένη! Η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών μας συγκινητική!», αναφέρει η υφυπουργός Παιδείας.

«Επειδή μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι μένουμε με δεμένα τα χέρια, όταν η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσει την έκτακτη ανάγκη από τη διάδοση του κορωνοϊού», σε επιστολή που έστειλε η Αγγελική Νικολάου στην υφυπουργό Παιδείας. Και συνεχίζει: «Οι νέες συνθήκες επιβάλλουν να πυροδοτήσουμε τη δημιουργικότητα μας και να βοηθήσουν κι εμείς σαν εκπαιδευτικοί, με όποιον τρόπο μας επιτρέπουν τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.


Η ιδέα να χρησιμοποιηθεί ο τρισδιάστατος εκτυπωτής του σχολείου μας, δεν έφυγε από το μυαλό μου ούτε στιγμή. Όταν διάβασα ότι στην Ιταλία τα νοσοκομεία αντιμετώπιζαν προβλήματα με ελλείψεις σε βαλβίδες και ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος εκτυπώθηκαν βαλβίδες αναπνευστήρων σε 3D εκτυπωτές, «η κινητοποίηση άναψε κόκκινο».

Αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση στην οποία χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία 3D εκτύπωσης, για να δοθεί λύση σε έλλειψη εξαρτημάτων που προκάλεσε η γρήγορη διάδοση του κορονοϊού. Την αφορμή για τη δική μου εμπλοκή, την έδωσε η πρωτοβουλία «Ελλάς - COVID-19», μίας ομάδα πολιτών από όλη την Ελλάδα που πριν από λίγες ημέρες, οργανώθηκε διαδικτυακά και ξεκίνησε να κατασκευάζει με τρισδιάστατους εκτυπωτές, προστατευτικές ασπίδες προσώπου, με σκοπό να τις προσφέρει χωρίς αντάλλαγμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και να στηρίξει τις δομές υγείας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.


Αμέσως προχώρησα στην εγγραφή μου στην ομάδα "Hellas COVID19 3D Printing Supplies", στο facebook, από όπου πήρα πολύτιμες οδηγίες, ενημέρωση, ενθάρρυνση και υποστήριξη».


Η κ. Νικολάου επικοινώνησε στη συνέχεια με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Ρόδου, κ. Ρουμάνη ο οποίος επιβεβαίωσε την ανάγκη για προστατευτικές ασπίδες προσώπου, οι οποίες φοριούνται επάνω από την μάσκα και έχουν λάβει την έγκριση του υπουργείου Υγείας. «Επειδή η κατασκευή της μάσκας απαιτεί πολύ χρόνο εκτύπωσης, οι ενέργειες μου ήταν αστραπιαίες και σήμερα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να εκτυπώνω τα πρώτα κομμάτια. Η σημερινή πρώτη εκτύπωση τμήματος της μάσκας προστασίας έγινε με τον τρισδιάστατο εκτυπωτή που έφερα στο σπίτι, αφενός λόγω του περιορισμού μετακινήσεων και αφετέρου λόγω της ανάγκης για συνεχή τροφοδότηση του μηχανήματος, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.


Σύμφωνα με την κ. Νικολάου, «μετά την κινητοποίηση του κ. Παπαδομαρκάκη, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, να ακολουθήσουν την πρακτική που περιέγραψα και άλλα σχολεία της περιοχής μας, που διαθέτουν 3D εκτυπωτές και να ενταχθούν στο πανελλήνιο αυτό κίνημα αλληλεγγύης, ώστε να καλυφθεί το συντομότερο η ραγδαία αύξηση των αναγκών σε νοσοκομειακό εξοπλισμό».

Τονίζεται οτι αντίστοιχες πρωτοβουλίες γίνονται και στην Καστοριά όπου το ΕΠΑΛ Καστοριάς σε συνεργασία με τον Πόλο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας Καστοριάς σε συνεργασία με την Περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας κ.Μαρδίρη εκτυπώνουν μάσκες με 3D εκτυπωτή για δωρεά στο υγειονομικό προσωπικό της περιοχής.

Ελλάδα
0

ΑΥΡΙΟ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ