Πάμε Κολωνάκι!

Πάμε Κολωνάκι! Facebook Twitter
0

Δέκα όμορφα κτίρια

Στο Κολωνάκι συγκεντρώνονται κάποια απ' τα σημαντικότερα δείγματα αθηναϊκής αρχιτεκτονικής. Από τον Δημήτρη Ρηγόπουλο.


(ΠΡΩΗΝ) ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΗ ΠΡEΣΒΕΙΑ,
Πλατεία Λυκαβηττού 2 (1925).

O νεοκλασικισμός στα τελευταία του, αλλά τι κομψά γηρατειά! Στο τέρμα της Αναγνωστοπούλου, ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά μέγαρα του κέντρου, έργο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Αξελού.

Η ΡΟΔΑΚΙΝΙ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ,
Φωκυλίδου 2, Δεξαμενή (1935).

Χαριτωμένος, παιχνιδιάρικος μοντερνισμός σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές πολυκατοικίες του Κολωνακίου. Έργο του αρχιτέκτονα Ι. Κουκιάδη.

ΜΕΓΑΡΟ ΤΕΤΕΝΕ,
Αλωπεκής 25 (1933).

Θέλεις να βάλεις τις πιτζάμες σου. Επεξεργασμένο δείγμα του νέου γερμανικού εκλεκτικισμού, όπου η συμμετρική οργάνωση της πρόσοψης παραπέμπει σε κλασικά πρότυπα, ενώ οι καμπύλες και τα ανάγλυφα διακοσμητικά παραπέμπουν στην αρ νουβό. Το υπογράφει ένας από τους πιο παραγωγικούς αρχιτέκτονες της Αθήνας του 20ού αιώνα, ο Κώστας Κιτσίκης.

ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΙΝΔΑΡΟΥ,
Πινδάρου 2 (1925).

Από τα πιο εκκεντρικά σπίτια της Αθήνας, σήμερα ανακαινίζεται. Αναφορές στο κίνημα Arts and Crafts, ένα βήμα από την Ακαδημίας, σχετικά άγνωστο, όπως και ο αρχιτέκτονας.

ΜΕΓΑΡΟ ΣΤΑΘΑΤΟΥ,
Β. Σοφίας και Νεοφύτου Δούκα 4 (1895).

Σε ανάμνηση της προπολεμικής Βασιλίσσης Σοφίας αυτό το εντυπωσιακό μεγαλοαστικό μέγαρο του Ερνέστου Τσίλερ, ανεπτυγμένο σε μια αρκετά ιδιόμορφη κάτοψη. Σήμερα στεγάζει τμήμα της συλλογής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ,
Πλατεία Κολωνακίου και Σκουφά 2 (1937).

Εδώ όλο το «παιχνίδι» το κάνουν τα έρκερ, όγκοι που προεξέχουν, σε κυλινδρική μορφή στο συγκεκριμένο κτίριο.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ,
Σκουφά 59 (1929).

Επιβλητική πολυκατοικία στο μεταίχμιο πριν την οριστική επικράτηση του μοντερνισμού, με διπλά έρκερ που στεφανώνουν την τοξωτή εξώθυρα σαν πυργκίσκοι. Του Κώστα Κιτσίκη.

ΜΕΓΑΡΟ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ,
Ακαδημίας και Κανάρη 1 (1890).

Ξανά Τσίλερ, κτίριο εκλεκτικιστικού ρυθμού, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους αρκετά πρωτοποριακούς για την εποχή τοξωτούς θόλους (που θεωρούνται στοιχείο αρ νουβό) στα ανοίγματα του πρώτου ορόφου και στο υπερυψωμένο πρόπυλο της κύριας εισόδου, προς την οδό Κανάρη. Ανακαινίζεται για να φιλοξενήσει την Πινακοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.

ΒΑΛΣΑΜΑΚΗΣ,
Σπευσίππου 3-5 και Γλύκωνος (1971).

Οι οριζόντιες προβολές των εξωστών υποκαθιστούν εδώ την κλασική πρόσοψη με βάση, κορμό και στέψη σε μια δυναμική έκφραση του μοντερνισμού. Πολυκατοικία του Νίκου Βαλσαμάκη.

ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΟΞΙΑΔΗ,
οδός Στρατιωτικού Συνδέσμου, Λυκαβηττός (1958).

Ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του μοντερνισμού της μεταπολεμικής Αθήνας, χάρη στον πρωτοποριακό, οικολογικό  σχεδιασμό του Κωνσταντίνου Δοξιάδη. Πρόσφατα υπήρξαν αντιδράσεις για τη μετασκευή του σε κτίριο κατοικιών.

Πηγές: Νίκου Βατόπουλου Το πρόσωπο της Αθήνας, εκδόσεις Ποταμός, Αρχείο Νεότερων Μνημείων, Monumenta.

Design Stores

Όχι μόνο μπαρόκ και βελούδα, εδώ θα φτιάξετε το σπίτι σας με πολύ στυλ.


Box Architects, Ξανθίππου 2, 210 7248600

Από τα πιο ενδιαφέροντα design μαγαζιά στην Αθήνα. Eδώ μπορεί κανείς να βρει μερικά από τα πιο ωραία κομμάτια design - από φωτιστικά μέχρι stickers για τον τοίχο.

Roma 5 Design, Ρώμα 5, 210 3601039

Το μόνο κατάστημα που φέρνει τα φινλανδικά  Marimekko στην Αθήνα (από πετσέτες μέχρι υφάσματα, ταπετσαρίες και πιάτα) απέκτησε κι ένα κατάστημα με έπιπλα ακριβώς απέναντι, στο νούμερο 8.

Myran, Φωκυλίδου 3, Κολωνάκι, 210 3824744

Τα καλύτερα του σκανδιναβικού design σε ένα μαγαζί στην εξωτική Φωκυλίδου.

Room Service, Κολωνάκι, Ηροδότου 33, 210 7230629

Από τραπεζαρίες μέχρι σερβίτσια και κρεβατοκάμαρες, το Room Service πουλάει έπιπλα και αντικείμενα μερικών από τους πιο διάσημους designer στον κόσμο (Ron Arad, Paola Navone, Zaha Hadid, Karim Rashid, Philippe Starck).

Ιnterni, Hρακλείτου 4, 210 3616174

Εδώ θα βρείτε μερικά από τα πιο sophisticated κομμάτια design και έπιπλα της Αθήνας.

Δ.Τ.

Sound and Vision

Μερικά σημεία, που θα ακούσετε πρωτοποριακή μουσική και θα βρείτε όλες τις ταινίες του κουροσάβα.


MUSIC MACHINE
Διδότου 16 και Ασκληπιού, 210 3612376

Υπάρχει από το 1982. Ήταν το πρώτο που ξεκίνησε εισαγωγές αμερικανικών ψυχεδελικών άλμπουμ. Φέρνει αποκλειστικά βινύλιο αλλά και θρυλικά μηχανήματα ήχου. Η φανταστική έκθεση πόστερ από τη δεκαετία του '60 συνεχίζεται ακόμη.

VINYL MICROSTORE
Διδότου 34, Κολωνάκι, 210 3614544

Το σπίτι του Yuri, του vmradio, τoυ Φεστιβάλ Yuria, περίεργων αντικειμένων και φυσικά δίσκων και CD. Είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό δισκοπωλείο. Για περισσότερα, check: www.vmradio.gr.

UNCUT
Ομήρου 21, 210 3604297, 210 3601667

Ο ναός του DVD. Έχει τις καλύτερες εκδόσεις, φέρνοντας εταιρείες όπως Criterion, bfi, Masters of Cinema, Second Run και άλλες πολλές. Δεν του λείπουν τα ανάλογα σάουντρακ και, αν του λείπει κάτι, δέχεται και παραγγελίες.

METROPOLIS
Τσακάλωφ 15 και Ηρακλείτου, 210 3611463, 210 3611464

Η γνωστή αλυσίδα. Από τα πρώτα υποκαταστήματα που άνοιξαν στο κέντρο. Ποτέ δεν ξέρεις ποιον γνωστό θα συναντήσεις εδώ!

SPINDLE
Διδότου 49, 210 3625362

Μικρό ενημερωμένο δισκοπωλείο που ειδικεύεται στο indie του παρελθόντος, του παρόντος αλλά και του μέλλοντος, με μεταχειρισμένα, σπάνια βινύλια αλλά και όλες τις πρόσφατες επανεκδόσεις.

ΣΟΛΩΝΟΣ RECORD SHOP
Καπλανών 14, 210 3616570

To ξακουστό Σόλωνος και Μασσαλίας που έχει μετακομίσει εδώ και 10 χρόνια, αλλά συνεχίζει να φέρνει τα πάντα σε βινύλιο και να συμφέρει! Για συλλέκτες και μη.

ROCK 'N' ROLL CIRCUS
Σίνα 21, 210 3620144

Δεν γίνεται να είσαι μουσικόφιλος και να μην το έχεις επισκεφτείς μια φορά στη ζωή σου. Ειδικά τώρα που κάθε σεζόν κάνουν τρελές τιμές και εκπτώσεις στα βινύλια, έχεις ένα λόγο παραπάνω. Stay tuned!

Μ. Π.

Θυμάμαι στο κολωνάκι

Η Αριάν Λαζαρίδη ζει καιρό στο Κολωνάκι και νοσταλγεί πράγματα που άλλαξαν.


Το παλιό Κολωνάκι, μνήμες παλιές όχι τόσο όσο να ξεχαστούν αλλά όσο για να 'χω το γλυκό χαμόγελο στα χείλη όταν τα θυμάμαι... Ο λατρεμένος Μπόκολας -εκεί που είναι σήμερα το Da Cappo-, καφενείο με υπέροχους λουκουμάδες που με πήγαινε η μαμά μου για παρηγοριά μετά τον οδοντίατρο, κι όπου ήμουν πολύ μικρή να εκτιμήσω τους διανοούμενους τής εποχής που έπιναν τον καφέ τους και στοχάζονταν, το Ελληνικό με τα άτυπα reserved τραπέζια για την ενφαν γκατέ νεαρή παρέα και τα νέα του «ποιος, τι, γιατί, και πού» -μια Χριστίνα Λαμπίρη τής εποχής- τα γέλια και το παγωτό Σικάγο, ο Γεροφοίνικας για τα σοβαρά δείπνα και το χάζι που έκανα τούς πολιτικούς, η Μπόρα Μπόρα, το ασφυκτικά γεμάτο υπόγειο με την απίθανη μουσική όπου χορεύαμε σημειωτόν μιας και δεν είχε χώρο και κάναμε τους όμορφους και τις όμορφες, αλλα πιο πολύ απ' όλα το toast time, που κάθε Σάββατο όλοι οι έφηβοι τής περιοχής με το απαραίτητο υφάκι καθόμασταν όρθιοι μ' ένα τοστ στο χέρι και χαζεύαμε ο ένας τον άλλον, ένα meeting place τύπου αδιάφορου φλερτ που γιγαντωνόταν τόσο, που έκλεινε η δίοδος τής Τσακάλωφ για ν' ανοίξει για κάποια Πόρσε τής εποχής που έκανε φιγούρα περνώντας, και κλου μια ηλικιωμένη που φώναζε οτι θα φωνάξει την αστυνομία γιατί δεν μπορούσε να μπει σπίτι της (τα κάγκελα τής πολυκατοικίας δίπλα στο Έβερεστ τοποθετήθηκαν τότε για να μην ενοχλούμε). Η πόρνη Μαρίνα στη Χάρητος με το κόκκινο φωτάκι που έκαναν μπούκα τ' αγόρια και κράζανε (πιθανόν απο τρελή επιθυμία να μπουν κανονικά), η παλιά φουρνιά στο καφέ τής Δεξαμενής με τον κύριο Παναγιώτη να σκίζει επιδεικτικά όποια μπάλα έφτανε πάνω στα τραπέζια του... μα τι μου θυμίζετε τώρα και νιώθω σαν γιαγιά; Έκλεισαν τα στέκια, μεγαλώσαμε, οι μυρωδιές άλλάξαν, η αίγλη επίσης, και όσο χαζά κι αν φαίνονται αυτά που γράφω, νάτο πάλι το χαμόγελο... τι ωραία η γεύση της νιότης!

Τέσσερα κολωνακιώτικα ατελιέ

Εννοείται πως εδώ, δημιουργεί ο ανθός της ελληνικής μόδας.


1. Filep Motwary / Maria Mastori, Αλωπεκής 20, Κολωνάκι, 210 7295077

Ένας από τους καλύτερους σχεδιαστές μόδας (και ο μόνος διάσημος Έλληνας fashion μπλόγκερ) και μια υπέροχη σχεδιάστρια κοσμημάτων μοιράζονται το ατελιέ και το δημιουργικό τους όραμα με φόντο τις ελιές στο μπαλκόνι.

2. Bασίλης Ζούλιας, Βασιλίσσης Σοφίας 25, 210 7225613

Κλασική αθηναϊκή κομψότητα και έμπνευση από το παρελθόν κάτω από έναν αριστοκρατικό πολυέλαιο.

3. Λουκία, Kανάρη 24, 210 3627334, 210 3625097, 210 362992

Από τα παλαιότερα ατελιέ της Αθήνας: από εδώ έχουν περάσει οι περισσότερες παλιές Αθηναίες. Τα ρούχα της Λουκίας είναι άκρως αναγνωρίσιμα - δαντέλα και κεντήματα παντού.

4. Deux Hommes, Κανάρη 18, 210 3614155

Το ατελιέ τους λειτουργεί και ως μπουτίκ. Τα ρούχα τους πάντα επίκαιρα και άκρως «φορέσιμα».

Δ.Τ.

Οι νέοι καυτοί newcomers

Τα μέρη που είναι ήδη αντικείμενο συζήτησης αλλά και αντιδικίας για όλους όσους ψάχνουν τραπέζι και δεν βρίσκουν...


1. Scala Vinoteca, Σίνα 50 και Αναγνωστοπούλου

Wine bar με σούπερ ξύλινο design που έγινε το χιτ της σεζόν. Βοηθάνε και οι αξιοπρεπείς τιμές.

2. Ιnbi, Ηρακλείτου 21, Κολωνάκι

Ίσως ένα από τα λίγα νέα μαγαζιά που δεν κατάλαβαν την οικονομική κρίση. Σούσι και καταπληκτικά κοκτέιλ. Προσοχή, είναι πανάκριβο.

3. Εlysee, Τσακάλωφ 6

Πρόκειται για θρυλικό μπουζουξίδικο του Λονδίνου που μετοίκησε πρώτα στην Πανεπιστημίου και τώρα στην Τσακάλωφ. Η χαρά του γαρύφαλλου.

4. Salon de Bricolage, Αλωπεκής 9

Ένα καινούργιο members' club που τάραξε τα λιμνάζοντα αθηναϊκά νερά. Απευθύνεται μόνο σε μέλη. Όσοι δεν είναι μέλη το βρίζουν - γιατί κατά βάθος θα ήθελαν να γίνουν δεκτοί.

Δ.Τ.

Προσεχώς με προσμονή!

Τι καινούριο έχουμε να περιμένουμε στην περιοχή...


1. Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Η πινακοθήκη θα ανοίξει στην οδό Κριεζώτου κάποια στιγμή προς τα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του επόμενου χειμώνα, και εκτός από την κατοικία και το εργαστήρι του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, στον υπόλοιπο χώρο θα εκτίθενται έργα καλλιτεχνών της γενιάς του '30. Να διευκρινίσουμε ότι τα έργα δεν θα είναι μόνο εικαστικά (για παράδειγμα θα υπάρχουν μέσα έργα του Ελύτη και του Ρίτσου).

2. Fendi, Κριεζώτου 11 και Βαλαωρίτου 2

Ο Όμιλος Λεμονή ανοίγει μέσα στον Απρίλιο το πρώτο κατάστημα του οίκου Fendi στο ωραίο νεοκλασικό που παλιά στέγαζε το Gran Café di Amada.

3. Paul Boulangerie, Πανεπιστημίου 10

Έπρεπε να έχει ήδη ανοίξει - όπως και να 'χει ο πασίγνωστος γαλλικός φούρνος Paul Boulangerie αναμένεται από στιγμή σε στιγμή για αξεπέραστα κρουασάν, τάρτες και σταφιδόψωμα.

Δ.Τ.

Gallery Walk

Οι μόδες της έρχονται και παρέρχονται, αλλά το Κολωνάκι παραμένει η σημαντικότερη γειτονιά της αθηναϊκής τέχνης. Από τη Δέσποινα Τριβόλη.


Οι διευθύνσεις της τέχνης μπορεί να αλλάζουν: τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πρώτα τη μόδα των γκαλερί στου Ψυρρή, ενώ πιο πρόσφατα της μόδας έχουν γίνει το Μεταξουργείο και ο Κεραμεικός. Το Κολωνάκι μπορεί να μην είναι πάντα στην αιχμή της πρωτοπορίας καλλιτεχνικά, αλλά παραμένει ακόμα ο σημαντικότερος αθηναϊκός προορισμός για οποιονδήποτε φιλότεχνο. Καταρχάς, δυο από τα σημαντικότερα αθηναϊκά μουσεία είναι εδώ -το Μουσείο Μπενάκη στην οδό Κουμπάρη και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Εκτός από τη σταθερή του έκθεση, το Μπενάκη (από τα καλύτερα μουσεία για να περιηγηθεί ένας τουρίστας, μιας και η μόνιμη συλλογή ξεκινά από την αρχαιότητα και καταλήγει στη σύγχρονη Ελλάδα) έχει συνήθως και περιοδικές εκθέσεις. Έως τις αρχές Απριλίου συνεχίζεται η έκθεση «Ταξιδιώτες στην Ελλάδα (1900-1950)», που παρουσιάζει βιβλία Ελλήνων και ξένων ταξιδιωτών, οι οποίοι περιηγήθηκαν στην Ελλάδα το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, ζωντανεύοντας έτσι ξεχασμένες εικόνες από τις πόλεις, τα χωριά και την καθημερινή ζωή μιας Ελλάδας που μας έχει αποχαιρετήσει εδώ και χρόνια. Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πάλι, η έκθεση «Έρως» πήρε παράταση μέχρι τις 11 Απριλίου - την έχουν ήδη επισκεφτεί 30.000 επισκέπτες . Στην έκθεση παρουσιάζεται ο έρωτας σε όλες τις μορφές του -ως ανθρώπινη αξία, θεϊκό πρόσωπο αλλά και καθημερινή πράξη- από τον 6ο αιώνα π.Χ έως τον 4ο αιωνα μ.Χ. Εκτός από τα δυο μουσεία, μεγάλες εκθέσεις κάνει και το Ίδρυμα Θεοχαράκη στην οδό Μέρλιν, που παρουσιάζει έως τον Μάιο την έκθεση «Πρόσωπα του μοντερνισμού» με ζωγραφική από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία από το 1910 έως το 1940. Μια καινούργια άφιξη στον ίδιο δρόμο είναι και το παράρτημα της Γκαλερί Gagosian, που εκθέτει λινοτυπίες του Πάμπλο Πικάσο μέχρι τον Απρίλιο. Λίγο πιο ψηλά, κοντά στην πλατεία Κολωνακίου, είναι η γκαλερί Σκουφά, όπου αυτή την εβδομάδα ξεκινά η έκθεση της Βίκης Σταματοπούλου με έργα ζωγραφικής, και φυσικά η γκαλερί Ζουμπουλάκη - ίσως και η γκαλερί που έχει ταυτιστεί πιο πολύ απ' όλες με την περιοχή. Εδώ μέχρι το τέλος Μαρτίου μπορεί κανείς να δει την έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου με τίτλο «Το δωμάτιο». Ανηφορίζοντας πιο ψηλά, κοντά στη Δεξαμενή είναι πάντα ο Αστρολάβος, που στις 23/3 εγκαινιάζει δυο νέες εκθέσεις του Φώτη Πεχλιβανίδη και της Έλενας Χρήστου. Στη Δεξαμενή είναι και η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, όπου παρουσιάζεται η έκθεση της Μαρίας Γιαννακάκη - η δουλειά της έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, μιας και η Γιαννακάκη εμπνέεται από τα ανθρώπινα χέρια. Ψηλά επίσης, στις παρυφές του Λυκαβηττού, είναι και η Gallery Kourd, που παρουσιάζει τη δουλειά της Εβίτας Κανέλλου-Δουφεξή, ενώ η πολύ αξιόλογη Κ-Art που βρίσκεται στη Σίνα, λίγο πιο κάτω από το Γαλλικό Ινστιτούτο, αυτό τον καιρό παρουσιάζει την έκθεση «Έχεις ξανάρθει εδώ» της Ελένης Ρήγα. Τα πιο εντυπωσιακά εγκαίνια της εβδομάδας πάντως θα γίνουν σίγουρα στην γκαλερί Καλφαγιάν, με την έκθεση του πάντα καυστικού Τάσου Παυλόπουλου διανθισμένη με μπόλικες δόσεις χιούμορ. Στη Μέδουσα, που συχνά-πυκνά παρουσιάζει γλυπτική και εγκαταστάσεις, εκτίθεται αυτό τον καιρό η εγκατάσταση της Βαρβάρας Μαυρακάκη. Γλυπτική συνήθως παρουσιάζει και η αίθουσα τέχνης Καπλανών 5, αν και μέχρι το τέλος Μαρτίου έχει την έκθεση ζωγραφικής της Chrys Robora. Χαμηλά και προς το κέντρο υπάρχει πάντα η γκαλερί Thanassis Fryssiras - εδώ μπορούμε να δούμε την έντονη ζωγραφική του Florian Merkel έως το τέλος Απριλίου. Ακόμα πιο κάτω, στη Βαλαωρίτου, βρίσκεται η γκαλερί Έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου. Εδώ μπορεί κανείς να δει τα ζωγραφικά έργα του Νίκου Σίσκου -πρόκειται για έργα με έντονα γοτθικά στοιχεία-, ενώ στη, γκαλερί Fizz παρουσιάζεται η έκθεση γλυπτών της Βάλλυς Νομίδου.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ