Προσωπικότητες του Κολωνακίου
Βασίλης Αλεξάκης
Κωνσταντίνος Τζούμας
Νίκος Αλεξίου
Μαρία Μήτσορα
Διονύσης Χαριτόπουλος
Γιάννης Ξανθούλης
Λούλα Αναγνωστάκη
Νάνος Βαλαωρίτης
Γιώργος Βέλτσος
Ντένη Βαχλιώτη
Κώστας Σημίτης
Χάρης Βλαβιανός
Άγγελος Δεληβορριάς
Eιρήνη Γερουλάνου
Παναγιώτης Τέτσης
Βλάσης Κανιάρης
Σάκις Μαυρέλης
Κώστας Βουτσάς
Αλέξανδρος Λυκουρέζος
Ιστορικός Καφές
Στο Κολωνάκι υπάρχουν ακόμα καφέ όπου επιμένουν να πηγαίνουν παρέες, να ανταλλάσσονται απόψεις και να διαδίδονται κουτσομπολιά με ένα φλιτζάνι καφέ στο χέρι. Από τη Μερόπη Κοκκίνη.
Φίλιον, Σκουφά 34
Είναι το πλέον εμβληματικό καφέ του Κολωνακίου. Μερικοί -κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας- το θυμούνται και ως Dolce. Σίγουρα, πάντως, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα καφέ του Κολωνακίου, αφού εδώ μπορούμε να δούμε από πολιτικούς, δημοσιογράφους, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, συγγραφείς μέχρι άσχετους, αργόσχολους και νεόπλουτους. Εναλλακτικά μπορούμε απλά να χαζεύουμε την περατζάδα της Σκουφά.
Brazilian, Βαλαωρίτου 10
Άλλο ένα ιστορικό στέκι που κάποτε και σε άλλη θέση (στην οδό Βουκουρεστίου) φιλοξενούσε τον ανθό της ελληνικής διανόησης και τέχνης, αφού θαμώνες του ανάμεσα σε άλλους ήταν ο Ελύτης, ο Καρούζος, ο Μόραλης, η Μερκούρη, ο Χατζιδάκις, ο Ταχτσής. Στους τοίχους οι φωτογραφίες των διάσημων πελατών που κοσμούσαν το παλιό μαγαζί και σε ένα μεγάλο κάδρο η «Συμφωνία του Μπραζίλιαν» που έγραψε το '54 ο Ταχτσής τραβάει το βλέμμα. Οι σημερινοί πελάτες είναι δικηγόροι, τραπεζικοί υπάλληλοι, χρηματιστές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και στελέχη εταιρειών.
Da Cappo, Τσακάλωφ 1
Από το 1990 που πρωτολειτούργησε, τα τραπέζια του είναι ασφυκτικά γεμάτα. Το έκαναν στέκι τους πολιτικοί και δημοσιογράφοι αλλά και η «αφρόκρεμα» της αθηναϊκής κοινωνίας. Από τις καρέκλες του Da Cappo στην πλατεία εδραιώθηκε το μότο μιας ολόκληρης εποχής («Πάμε πλατεία;») και πέρασε όλο το ελληνικό lifestyle αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος. Και τα κουτσομπολιά συνεχίζουν να δίνουν και να παίρνουν.
Jimmy's Coffee Shop, Βαλαωρίτου 7
Άλλο ένα καφέ-θρύλος στον πεζόδρομο της οδού Βαλαωρίτου και στέκι του δημοσιογραφικού και πολιτικού κόσμου εδώ και δεκαετίες. Παρότι το αγαπούν και οι γιάπηδες, οι οικονομικοί και πολιτικοί συντάκτες του ημερήσιου Τύπου είναι αυτοί που υπερισχύουν. Ένας καφές και ένα περιποιημένο σάντουϊτς είναι πάντα ό,τι πρέπει για να συνοδεύσει τα πηγαδάκια που στήνονται καθημερινά στο πολύβουο αυτό στέκι.
Desiree, Δημοκρίτου (να επαληθεύσουμε διεύθυνση)
Στο υπήνεμο κομμάτι της Δημοκρίτου (κοντά στη Σόλωνος) γι'αυτό και το ξέρουν λιγότεροι. Σπουδαίο για ήσυχα ραντεβού, αργό κουβεντολόι, διάβασμα και καλό καφέ. Το έχουν αιγυπτιώτες και αυτό φαίνεται, στην αρχοντιά, την ευγένεια και τη γενική χαλαρότητα της ατμόσφαιρας. Το προτιμούν οι παλιοί, hardcore Κολωνακιώτες.
7 αναφορές
•«Όλοι το ίδιο είμαστε σε τούτο τον κοσμάκη, και όλοι έχουμε καρδιά, λαός και Κολωνάκι». Τραγούδι του Μανώλη Χιώτη και της Μαίρης Λίντα.
•«Το Κολωνάκι πριν από την άλωση». Βιβλίο του άρειου Κολωνακιώτη Ζάχου Χατζηφωτίου ( ο οποίος ως γνωστόν μισεί τους νεωτερισμούς, τις επιμειξίες και οποιαδήποτε μετανάστευση - εσωτερική ή εξωτερική)
•«Έγκλημα στο Κολωνάκι». Ταινία του 1959 σε σκηνοθεσία Τζανή Αλιφέρη, με τον Ανδρέα Μπάρκουλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
•«Ξεκινούν από το Κολωνάκι, για να κατεβούν στις Τζιτζιφιές, λίγο για ν' ακούσουν μπουζουκάκι, με τις πιο γλυκύτερες πενιές». «Κολωνάκι-Τζιτζιφιές», στίχοι, μουσική: Μάρκος Βαμβακάρης.
•«Στο Κολωνάκι είναι ένας σκύλος (o Βαγγέλης), που τον ξέρουν οι gay μόδιστροι κι οι sexy φθισικές / Oι σιλουέτες που στα εξώφυλλα υποφέρουν / κάτι σκιές, που η μια την άλλη λεν πως ξέρουν / και λεν' "αγάπη μου", λε "αγάπη μου", με ολόιδιες φωνές». «Ένας σκύλος στο Κολωνάκι», Φοίβος Δεληβοριάς.
•«Πού 'σαι, Σωκράτη, δάσκαλε, να δεις το Κολωνάκι, οι μαθητές σου σήμερα βαστούν κομπολογάκι». «Αν ζούσαν οι Αρχαίοι», στίχοι, μουσική: Γιώργος Μητσάκης, τραγούδι: Γιάννης Καλατζής.
•«Ωνάσης σημαίνει να πας στα μπουζούκια, να τα σπας αγκαλιά με τον Τέλη τον Σαβάλας και να κάθεσαι μετά στο Κολωνάκι, στις κοσμικές ταβέρνες, και να τρως λαϊκότατα σκορδαλιά». Νικόλας Άσιμος.
Καυτό Μελάνι
1. Εκδόσεις Μελάνι (Σκουφά 71, 210 3641638).
Ο ανθός της σύγχρονης λογοτεχνίας (ξένης και ελληνικής), επανεκδόσεις κλασσικών με νέες μεταφράσεις, προσεγμένες εκδόσεις από μια εκδοτική ομάδα που μπήκε στο χώρο με δύναμη.
2. Εκδόσεις Gema (Σπευσίπου 1, 210 7258350).
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα δοκίμια, λευκώματα, βιογραφίες, μελέτες αλλά και παιδικά βιβλία και λογοτεχνία.
3. Βιβλιοπωλείο Libro (Πατριάρχου Ιωακείμ 8, 210 7247116).
Στο μικρό βιβλιοπωλείο της Π. Ιωακείμ θα βρείτε όλα τα τελευταία φωτογραφικά άλμπουμ, εξαιρετικές επιλογές από την ελληνική και την παγκόσμια βιβλιοπαραγωγή αλλά και ιδέες για έξυπνα δώρα.
4. Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Αμερικής 13, 210 3614143).
Λειτούργησε πρόσφατα και από εδώ μπορείτε να προμηθευτείτε όλες τις εκδόσεις του πολύτιμου ΜΙΕΤ καθώς και άλλων μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Υπέροχο σημείο για πραγματικούς λάτρεις των εκδόσεων. Κατά καιρούς φιλοξενεί και πολύ καλά επιμελημένες εκθέσεις τέχνης και φωτογραφίας.
5. Βιβλιοπωλείο της Εστίας (Σόλωνος 60, 210 3615077).
Υπάρχει στο ίδιο σημείο εδώ και 123 χρόνια, οι υπεύθυνοι του καταστήματος θα σας λύσουν και την πιο δύσκολη βιβλιοαπορία που έχετε. Οι Εκδόσεις της Εστίας έχουν εκδόσει το Πάνθεον των ελληνων συγγραφέων και βεβαίως ξένους οπως ο Προύστ, ο Σελίν κ.α
6. Βιβλιοπωλείο Ποταμός (Σκουφά 32 & Δημοκρίτου, 210 3621844, www.potamos.gr).
Εκτός από τις ομώνυμες -και καλόγουστες- η κ. Λαμπρία έχει συγκεντρώσει όλα τα σπουδαία βιβλία που κυκλοφορούν στην ελλάδα και αξίζει να τα διαβάσει κανείς. Υπέροχο σημείο, σημαντική προσθήκη στην περιοχή.
Μ.Κ.
5 κρυμμένες (που λέει ο λόγος) κολωνακιώτικες γεύσεις
1. Τυρόπιτα στο θερινό Αθηναία: Η αναφορά είναι πιο γραφική και από το σουβλάκι στο Μοναστηράκι, αλλά όπως μου είπε ένας φίλος: «Ε, αφού είναι ωραία. Τι να κάνουμε;».
2. Πατατόπιτα: Στο τυροπιτάδικο στη γωνία Ιπποκράτους και Σκουφά. Με πολύ δυόσμο.
3. Μπριοσάκια και μαύρο ψωμί: Από τον φούρνο «Λυκαβηττός» στη Δεινοκράτους. Δοκιμάστε αυτά με τη γαλοπούλα και το σολομό.
4. Πιροσκί: Co Co de (Σκουφά, δίπλα από το Rosebud). Ειδικά αυτό με το μπέικον και το τυρί.
5. Ταρτάκια με πλούσια κρέμα και φρέσκα φρούτα: Απέναντι από το Γαλλικό Ινστιτούτο στη Σίνα.
Σ.Δ.
4 μέρη που καταλήγουν οι ξενύχτηδες
1. Everest (Τσακάλωφ): Εφτά ημέρες την βδομάδα, 24 ώρες την ημέρα. Ένα από τα meeting point της πόλης που δύσκολα θ' αποφύγεις στη ζωή σου.
2. Meat Bar (Σκουφά 79): Δεν είναι και του 24ώρου, αλλά δεν κλείνει και νωρίς. Η ποικιλία κρεατικών θα σου σβήσει όλες τις κάψες.
3. Καλαμάκι Κολωνάκι (Πατριάρχου Ιωακείμ και Πλουτάρχου 32): Νησιώτικη ατμόσφαιρα, καλό χοιρινό σουβλάκι και «ανοιχτές αγκάλες» μέχρι τις 6 το πρωί.
4. Ντερλίσιους (Τσακάλωφ 14): Σουβλάκι επίσης. Με Burberry περιτύλιγμα για να ηρεμούν και τα κορίτσα! Μέχρι τις τέσσερις το πρωί στις υπηρεσίες κάθε λογής μπεκρή.
Σ.Δ.
5 ηλικίες (plus) και πού τις συναντάς στο Κολωνάκι
16 (+): Starbucks στην Πατριάρχου Ιωακείμ και γενικότερα στα πέριξ του Εμπορικού Κέντρου Λαιμού. Μετά, στο Poco A Pocο στη Λουκιανού. Τέλος, το Messiah είναι η Μέκκα κάθε έφηβου και έφηβης που κατάλαβαν το νόημα της ενηλικίωσης.
22 (+): Η ηλικία που νιώθεις πιο διανοούμενος από ποτέ. Σκουφά, Σκουφάκι, Rosebud, Ναυαρίνου, Circus, Ιπποπόταμος, Δελφών (πάνω κάτω), Κόκκοι Καφέ και όσο πιο κοντά στη Νεάπολη γίνεται. Για τσάι στο Petite Fleur. Για τάβλι στο Quartier στη Μασσαλίας.
30 (+): Πολύ Mommys. Αρκετή Τσακάλωφ. Περισσότερη Λημιώνη. Σουβλάκι στο Ντερλίσιους (Τσακάλωφ). Νωρίς περατζάδα στη Χάρητος και το βράδυ στο Ten στο Κολωνάκι. Την Tribeca (Σκουφά) την ξέρεις όπως την παλάμη σου και στο τσακίρ κέφι μπορεί να περάσεις και από Big Apple.
40 (+): Γνωρίζεις βαθιά μέσα σου πως η περιοχή έχει γεμίσει πιτσιρικάδες που δεν ξέρουν. Που δεν έχουν νιώσει τι σημαίνει Βιβλιοθήκη στην πλατεία. Να σπας πιάτα στο Sea Satin και να ακούς τις πιο φρέσκες (για την εποχή σου) ροκ επιτυχίες στο Argo Bar.
50 (+): Στο Φίλιον είναι ήσυχα, έρχονται οι φίλοι και έχει ωραίες πάστες. Στη Δεξαμενή χαίρεται το εγγονάκι και έχει και μεζέ για το ούζο. Η Πατριάρχου Ιωακείμ έχει ακόμα δύο-τρία μαγαζιά που μπορείς να ψωνίσεις ήρεμα. Στη Μονή Πετράκη ακόμα πάνε οι συμμαθητές. Στη Λυκόβρυση ακόμα φτιάχνει ωραία μακαρόνια.
Ό,τι δεν ξέρουμε για τη Δεξαμενή στο Κολωνάκι
•Ονομάστηκε έτσι διότι κατά την αρχαιότητα ήταν η δεξαμενή του υδραγωγείου του Αδριανού.
•Από το 1900 και έπειτα άρχισε να γίνεται όλο και πιο πυκνοκατοικημένη.
•Το καφενείο του κυρ-Γιάννη, μια παράγκα στην ουσία, υπήρξε το στέκι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Στην παρέα των διανοούμενων που σύχναζαν εκεί ήταν και ο φοιτητής τότε και ποιητής Κώστας Βάρναλης, ο Κονδυλάκης, που υπήρξε και πρώτος πρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών το 1914, ο ιστορικός ερευνητής Γιάννης Βλαχογιάννης, ο Μάρκος Αυγέρης.
•Ο Κώστας Βάρναλης αναφέρει ότι εκείνα τα χρόνια η Δεξαμενή δεν ήταν πλατεία, αλλά ένας λόφος.
•«Αγαπούσαμε μονάχα "εξ αποστάσεως" όλοι μαζί το ίδιο κορίτσι στην οδό Δεινοκράτους και του κάναμε τις νύχτες καντάδες. Και ποτές δεν τσακωθήκαμε γι' αυτό τον κοινό καημό. Δεν είχε καμιά προοπτική να καταλήξει σε τίποτα. Ήτανε ο καημός του... απείρου, που έδερνε την άδεια και χαώδη νεανική καρδιά μας εκείνου του καιρού! Ξεθυμαίναμε στα... ποιήματα!», γράφει στα απομνημονεύματά του ο Βάρναλης.
Μ.Κ.
7 μέρη που θα σταθείς στο Κολωνάκι
(τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου)
Στο περίπτερο με τα περιοδικά στην πλατεία: Μεγάλη ποικιλία. Κοντοστέκεσαι αναγκαστικά.
Στο Da Capo στην Τσακάλωφ: Να δεις ποιοι κάθονται. Αν έχεις πολλούς γνωστούς, τότε αναπόφευκτα θα είσαι και εσύ γνωστός.
Έξω από το Έμπασυ στην Π. Ιωακείμ: Να τσεκάρεις τι ταινία παίζει.
Βρετανικό Συμβούλιο (πλατεία): Lower δεν πήρες; Για σπουδές στην Αγγλία δεν πήγες;
Άγιος Διονύσιος Αρεοπαγίτης (Σκουφά): Στα σκαλιά να συνέλθεις από το ποτό.
Ευαγγελισμός (Υψηλάντου) (χτύπα ξύλο): Έστω για ένα κρυολόγημα ή, τουλάχιστον, για μια επίσκεψη.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης / Μουσείο Μπενάκη: Όλο και κάποια εκπαιδευτική θα έκατσε.
Σ.Δ.
Πρεσβειομανία
Είκοσι εννέα πρεσβείες μετρήσαμε συνολικά στην περιοχή του Κολωνακίου.
Έχουμε και λέμε: Αιγύπτου, Αϊτής, Αλβανίας, Αργεντινής, Αυστρίας, Βελγίου, Βραζιλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελβετίας, ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Ινδίας, Ιρλανδίας, Καναδά, Κύπρου, Λετονίας, Λιθουανίας, Λουξεμβούργου, Μεγάλης Βρετανίας, Ολλανδίας, Ουγγαρίας, Ουρουγουάης, Πακιστάν, Πορτογαλίας, Σουηδίας, Τουρκίας, Φινλανδίας και Χιλής!
Μ.Κ.
σχόλια