Να κοιτάς και να ευφραίνεσαι, να ξυπνάς πρωί, για να διώχνεις τη θλίψη της ψυχής.
Να λούζει τα μάτια σου το φως, αν γίνεται απ' τις πρώτες κιόλας στιγμές της ανατολής, κι η μέρα κι η καρδιά σου θα ξεχάσουν το σκοτάδι.
Δεν είναι ποιητικό, ούτε καν καλλιτεχνικό, είναι ψυχρές συμβουλές των ψυχιάτρων σε Δύση και Ανατολή για εκείνους που πάσχουν από σοβαρή κατάθλιψη, αλλά και για όσους υποφέρουν απ' τη μελαγχολία του χειμώνα και φαίνονται υγιείς. Οι νευροψυχίατροι εξηγούν ότι ο κατεξοχήν αντικαταθλιπτικός μηχανισμός του εγκεφάλου ξεκινά και εστιάζεται στην όραση και την υποδοχή του φωτός και των χρωμάτων από τον αμφιβληστροειδή. Η όσφρηση, η ακοή, η γεύση, πολύ περισσότερο δε η αφή, επιμένει η ψυχιατρική επιστήμη, είναι «συνοδές» αισθήσεις που ενισχύουν απ' την πλευρά τους την ευφορία ή την ευτυχία μας. Εκείνη που την εγκαθιστά είναι αναμφίβολα η όραση. Και όχι απαραίτητα η όραση των αντικειμένων, των προσώπων ή των προσωπικών φετίχ ή χώρων, αλλά η αντίληψη του φωτός και της πλάσης. Κανείς όμως ,στους σύγχρονους, μαύρους καιρούς της ψυχιατρικής ακροβασίας, δεν θα 'θελε να βλέπει τα χρώματα θαμπά ή να διαπιστώνει στιγμιαίες απώλειες της όρασής του όταν αντικρίζει έντονο φως.
Στο κέντρο ακριβώς του περιβόητου αμφιβληστροειδούς χιτώνα βρίσκεται η ωχρά κηλίδα, το λεπτό στρώμα των φωτοευαίσθητων νευρικών κυττάρων και ινών, και η εκφύλισή της είναι αυτή που οδηγεί σε σταδιακή καταστροφή της όρασης, με ανησυχητικά συμπτώματα, όπως τα παραπάνω, ειδικά για γυναίκες άνω των 50 και καπνίστριες που επ' ουδενί δεν πρέπει να τα αμελούν. Και οι άντρες, και όσοι πάσχουν από αγγειακά προβλήματα ή υπέρταση είναι ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες, και μάλιστα πολλοί αγνοούν τον κίνδυνο και επιδεινώνουν την κατάστασή τους.
Μεγάλη μελέτη του National Eye Institute των ΗΠΑ μιλά για 2% ποσοστό της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας στην ηλικία των 50, η οποία όμως έως τα 75 φτάνει σε ποσοστό το 30%. Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να διακριθεί σε ξηρή (μη εξιδρωματική ή ατροφική) και σε υγρή (εξιδρωματική ή νεοαγγειακή), και σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που οδηγούσε σε τύφλωση, πλέον είναι εύκολο να θεραπευτεί σε κάθε ηλικία με απλή ενέσιμη εγχυτική θεραπεία. Το σκεύασμα ονομάζεται Lucentis και για το ιατρικό στερέωμα αποτελεί πραγματικά ένα σύγχρονο θεραπευτικό δώρο που χαρίζει και πάλι στον άνθρωπο το φως.
σχόλια