Κύπρος ΙΒΑΝ

Κύπρος ΙΒΑΝ Facebook Twitter
0

Τις τελευταίες βδομάδες ξυπνούσε κάθε βράδυ στις τρεις. Κοβόταν ο ύπνος του απότομα, το ταβάνι τον πλάκωνε, η ανάσα του έμενε μισή. Ανακαθόταν, προσπαθούσε να ηρεμήσει.

Μάταια.

Δεν το επέτρεπαν οι ειδήσεις. Το απαγόρευαν οι καθημερινές συζητήσεις. Τι θα κάνεις με τα λεφτά, ρωτούσαν όλοι, ακόμα και η Μυρτώ. Είχε πουλήσει το πατρικό πρόσφατα και τα λεφτά του έκαιγαν τα χέρια. Ώσπου ένα απόγευμα Παρασκευής του τηλεφώνησε ο Μάκης, ακόμα το θυμάται, είχε ξαπλώσει στον καναπέ, το αριστερό του πόδι γλιστρούσε στο πάτωμα, βαριόταν να το σηκώσει, η τηλεόραση τον νανούριζε, ο ανεμιστήρας φούσκωνε την κουρτίνα, άνοιγε πανιά το διαμέρισμα.

-Ελπίζω να έχεις τα ευρώ στο σπίτι, τον προειδοποίησε. Ακούστηκε πως θα κηρύξουν πτώχευση το Σαββατοκύριακο.

-Δε γίνονται αυτά, ψιθύρισε αλλά του καρφώθηκε η ιδέα.

Την επομένη έκλεισε εισιτήρια για Κύπρο. Απεχθανόταν τους Κύπριους: μπαίνουν στις σχολές από τα παράθυρα, έλεγε, η προφορά τους τού χτυπούσε στα νεύρα, άσχημη φάρα, πανάσχημη, δεν πάει να ξημεροβραδιάζονται στα πεντικιούρ και στα κομμωτήρια, οι Κύπριες είναι κατσιβέλες, αποφαινόταν με ύφος. Πολιτισμός μηδέν, συμπλήρωνε. Πείτε μου έναν σημαντικό ποιητή που έβγαλε αυτό το νησί.

-Αυτό το νησί, ρε βλαμμένο, κουνούσε η Μυρτώ το δάχτυλο μπροστά στη μύτη του, εμείς το πουλήσαμε. Και μη μου πεις πως δεν θυμάσαι τους χάρτες του δημοτικού. Οι χαρτογράφοι έβρισκαν πάντα τρόπο να κολλήσουν την Κύπρο στην Ελλάδα, εκεί, κάτω δεξιά, το νησί με το άσπρο χρώμα, μέσα στο ορθογώνιο κουτί, πανηλίθιε.

Πάντως, τα εισιτήρια για την Κύπρο κλείστηκαν. Η Μυρτώ έχωσε το καινούργιο μπικίνι στην τσάντα της, δεν πάμε διακοπές πήγε να της υπενθυμίσει, αλλά εκείνη κούνησε το κεφάλι κοροϊδεύοντας. Κάτι μουρμούρισε χολωμένος κι έριξε το αντηλιακό στον σάκο.

Στην Κύπρο, το απόγευμα πέρασε με ψυχαγωγικό σεξ. Η Μυρτώ απηύδησε, να βγούμε καμιά βόλτα, τον καλόπιασε, σιγά μη βγούμε, της απάντησε, δεν έχει αξιοθέατα εδώ. Εσύ θα την πληρώσεις, της απάντησε μισοαστεία μισοσοβαρά.

Όσο κι αν ξίνιζε τα μούτρα του, δεν μπόρεσε να μην ξετρελαθεί με το fish meze που δοκίμασαν το βράδυ στην παραλία. Παράγγειλαν για δύο, έφαγαν για τέσσερις. Τα πιάτα κατέφθαναν, το ένα πίσω από το άλλο, διάλεγε ο μάγειρας, χταπόδια και σουπιές, ξεροτηγανισμένες πατάτες, γαρίδες, δροσερές σαλάτες, τραγανές ψαρομπουκιές και στο τέλος λαβράκι στα κάρβουνα. Πλήρωσαν τα μισά απ' όσα θα πλήρωναν στη Χαλκιδική. Χουρμάδες, φρέσκα φρούτα και γλυκό του κουταλιού για επιδόρπιο.

Είχε να κοιμηθεί επτά ώρες στη σειρά από μαθητής. Στα κεντρικά της τράπεζας δεν έπαιρνες χαρτάκι με σειρά προτεραιότητας. Δέκα ταμεία, δούλευαν όλα. Η Μυρτώ δεν σχολίασε, τον κοίταξε χωρίς να πει κουβέντα.

Τους ανέλαβε μια νεαρή, όχι πάνω από είκοσι πέντε. Ζήτησε συγγνώμη γιατί μασούσε τσίχλα, μιλάω διαρκώς και στεγνώνει η γλώσσα μου, δικαιολογήθηκε, μας έρχονται καθημερινά πάρα πολλοί Ελλαδίτες.

Η νεαρή τους εξήγησε ότι το επιτόκιο είχε πέσει, αλλά δεν έρχεστε εδώ για το επιτόκιο, συμπλήρωσε γελαστά. Τον έτσουξε η φράση - πιο πολύ γιατί ήταν αλήθεια. Η διαδικασία προχώρησε γρήγορα, υπέγραψε αμέτρητα χαρτιά κι άνοιξε λογαριασμό.

-Καλά που δεν φέρατε μαζί σας μετρητά, σχολίασε με ανακούφιση η Κύπρια. Ο προηγούμενος κουβάλησε πενήντα χιλιάδες ευρώ. Του εξήγησα ότι δεν μπορεί να έρχεται σε μια τράπεζα με ένα τέτοιο ποσό και να επιμένει να τα καταθέσει. Ισχύει το πόθεν έσχες, καταλαβαίνετε. Τα δέσμευσαν στο αεροδρόμιο, στην επιστροφή, μέχρι να αποδείξει την προέλευσή τους, συμπλήρωσε μαγκωμένη.

Τελείωσαν νωρίς, το σύστημα δούλευε ρολόι, πανευτυχής έδωσε το χέρι στην υπάλληλο και πήρε αγκαλιά τη Μυρτώ. Προλάβαιναν να ρίξουν εκείνη τη βουτιά, ψιθύρισε στ' αυτί της στην έξοδο.

Στις Φοινικούδες, ρηχή θάλασσα, παράδεισος για τα νήπια και τις Αγγλίδες, που έβρεχαν τους αστραγάλους τους κι επέστρεφαν να ψηθούν στις ξαπλώστρες. Εκείνος ανοίχτηκε, το πρώτο μπάνιο της χρονιάς, το σώμα του έπλεε ελεύθερο, τα μέλη είχαν χαλαρώσει επιτέλους, βουτούσε και ξαναβουτούσε το κεφάλι του, ύστερα γύρναγε το πρόσωπο στον ήλιο, έτσουζε το αλάτι στα βλέφαρα.

Στην τελευταία βουτιά, εκεί που πέρναγε κάτω από τα ανοιχτά πόδια της Μυρτώς, η σκέψη ήρθε απρόσκλητη κι επέμενε. Ήρθα να ασφαλίσω τα λεφτά μου στη μοναδική κατεχόμενη χώρα της Ευρώπης. Η μισή, θα τον διόρθωνε η Μυρτώ, αν της το έλεγε.

Πράσινη γραμμή, Τούρκοι έποικοι, Κύπριοι αγνοούμενοι, χαροκαμένες μάνες, αδελφές, σύζυγοι. Δεν ξεχνώ, ήταν τότε το σύνθημα.

Ξέχασε όμως. Και ήρθε άρον άρον στο νησί για το ΙΒΑΝ.

Με μια απλωτή βγήκε στον αφρό, να πάρει ανάσα.


Survival Guide

Η Κύπρος, το «χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος», που λέει και το τραγούδι του Θεοδωράκη, είναι μια άλλη Ελλάδα, ένα μέρος οικείο, αλλά συγχρόνως και άγνωστο. Ένα τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα νησί όπου συνυπάρχουν έντονα τα στοιχεία από τρεις διαφορετικές κουλτούρες: την ελληνική, τη βρετανική και την τουρκική. Ένα νησί γεμάτο αντιθέσεις και ποικιλία στο καταπληκτικό μεσογειακό τοπίο που ξετυλίγεται μπροστά μας. Αμέτρητες και υπέροχες οι παραλίες, είτε πρόκειται για χρυσές αμμουδιές και οργανωμένες καταστάσεις είτε για πιο απομονωμένες και αυθεντικές (σπανίζουν αλλά υπάρχουν ακόμα). Η οροσειρά του Τροόδους στο εσωτερικό του νησιού προσφέρει μια εντελώς διαφορετική μαγεία με το δροσερό αεράκι του βουνού και το άρωμα του πεύκου. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια ήπια μορφή αγροτουρισμού που δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να ζήσει από κοντά τη ζωή των ορεινών χωριών.

Όλες οι μεγάλες πόλεις του νησιού (Λάρνακα, Λεμεσός, Πάφος στη νότια μέρια, Κερύνεια και Αμμόχωστος στο βόρειο και υπό τουρκική κατοχή κομμάτι του νησιού) είναι παραθαλάσσιες εκτός από την πρωτεύουσα, Λευκωσία, που κανείς δεν θα πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί μιας και, μεταξύ άλλων, το κομμάτι της Παλιάς Πόλης είναι πραγματικά συγκλονιστικό και δεν θα πρέπει να λησμονεί ότι η Λευκωσία είναι η μόνη εναπομείνασα διχοτομημένη πόλη της Ευρώπης.

Πώς θα πας: Αεροπορικώς καθημερινά από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου. Περισσότερες από 40 αερογραμμές, συμπεριλαμβανομένων των Κυπριακών Αερογραμμών και της Ολυμπιακής, εκτελούν τακτικά δρομολόγια.

Διαμονή: To Cyprus Hilton (2237777) είναι η καλύτερη επιλογή για διαμονή στη Λευκωσία μαζί με το Annabelle (26938333) και το Azia Beach Hotel (26 844100), το Le Meridien Spa & Resort στη Λεμεσό (25 862000), το Coral Beach Hotel (26621601) στην Πάφο και το Golden Bay (24645444) στη Λάρνακα.

Φαγητό: Στη Λευκωσία στον Ζαννέτο για πουργούρι, καραόλους και κολοκούθκια με τα αυγά, στο Αιγαίον για γλιστρίδα με γιαούρτι και καταπληκτικά κρέατα. Στη Λάρνακα μπορέιτε να πάτε στην κυρά-Γιώργαινα για κυνήγι, μανιτάρι και ελιές οφτές, στον Κουτσονικολιά για παστό κρέας και σαλιγκάρια σουβλάκι. Στην Πάφο, επισκεφτείτε στους 7 Αϊ-Γιώρκηδες στη Γεροσκήπου για αρκολαχανούθκια και γενικώς για γκουρμέ μεζέδες.

Σπεσιαλιτέ: Καπνιστά κρασάτα κυπριακά λουκάνικα με το γλυκό άρωμα του κόλιανδρου, κουπέπια (ντολμάδες με κιμά και ρύζι), λούντζα (καπνιστό χοιρομέρι, το οποίο σερβίρεται συχνά σε σάντουιτς με το νοστιμότατο χαλούμι, το μαλακό κυπριακό τυρί). Το χαλούμι, το οποίο τρώγεται και ψητό, όπου συχνά προστίθεται και δυόσμος ως αρωματικό, σεφταλιά (χοιρινά μπιφτέκια στα κάρβουνα), αφέλια (χοιρινό μαριναρισμένο σε κρασί και κόλιανδρο), οφτό κλέφτικο (κομμάτια από αρνί αρωματισμένα με φύλλα δάφνης και μαγειρεμένα σε παραδοσιακό φούρνο σφραγισμένο με πηλό). Επίσης, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα κυπριακά σουβλάκια, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά μας αλλά ούτε και με τα κυπριακά που πουλάνε τα ψητοπωλεία. Για γλυκά προτιμήστε τα «δάκτυλα των κυριών».

Διασκέδαση: Το νησί ξενυχτάει κάθε βράδυ στους ρυθμούς των διάφορων καλεσμένων DJ που κρατάνε σταθερό το τέμπο της διασκέδασης στα κλαμπ της Αγίας Νάπας, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες επιλογές που περιλαμβάνουν δεκάδες αγγλικές παμπ και πιο εναλλακτικά μπαρ διασκορπισμένα και στις υπόλοιπές μεγάλες πόλεις του νησιού.

Παραλίες: Στην Κύπρο έχουν βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία τουλάχιστον 50 (οργανωμένες) παραλίες. Μερικές από αυτές είναι: Πρωταράς, Νησιά Λομβαρδή (Παραλίμνι), Κόννος Μπέι, Κέρμια, Άμμος του Καμπούρη, Γλυκί Νερό, Πανταχού, Λούκκος του Μάντη, Κατσάρκα, Περνέρα, Βαθιά Γωνιά, Νησί, Νησί Μπέι, Λάντα, Μακρόνησος και Αγία Θέκλα (Αγία Νάπα), Φοινικούδες, Καστέλλα και Μακένζι (Λάρνακα), Σάντα Μπάρπαρα, Ακτή Ολυμπίων (Λεμεσός), Παραλία Πισσουρίου (Πισσούρι), Δημοτικά Λουτρά και Φάρος (Πάφος), Λαουρού και Κόλπος Κοραλλίων (Πέγεια), Δημοτική Παραλία, Παραλία Δασούδι - ΚΟΤ (Πόλις Χρυσοχούς). Ζητήστε να μάθετε για τις μη οργανωμένες και ανακαλύψτε τες μόνοι σας με τη βοήθεια των ντόπιων.

Αξιοθέατα: Τα έξοχα ψηφιδωτά του αρχαίου Κουρίου, στη Λεμεσό.

Lifo Choice: Βόλτα στο χωριό Μαζωτός, όπου υπάρχει ένα πάρκο εκτροφής καμήλας και ο επισκέπτης μπορεί να κάνει βόλτα πάνω σε αυτές.

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης: Ασθενοφόρο: 199, 112. Πυροσβεστική: 199, 112. Αστυνομία: 199, 112. Κωδικός Περιοχής: 00357.

Web: www.visitcyprus.org.cy


Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ