Ο Ρίτσος στον Άγιο Παντελεήμονα

Ο Ρίτσος στον Άγιο Παντελεήμονα Facebook Twitter
0

Ο άνθρωπος, πέρα από καταγωγές, ήθη, έθιμα και γλώσσα, είναι το θέμα της παράστασης που έχει ήδη δημιουργήσει αίσθηση στη μικρή και πολυεθνική μας πόλη. Τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου «Το Παράθυρο» και «Όταν έρχεται ο ξένος» (το πρώτο και το τελευταίο της ποιητικής συλλογής Η Τέταρτη Διάσταση, που ο ίδιος ο δημιουργός αποκαλεί «σύνοψη όλων των άλλων βιβλίων του») απαγγέλλονται στα αλβανικά και τα περσικά αντίστοιχα. Το «Παράθυρο» ερμηνεύεται από τον Αλβανό ηθοποιό Ένκε Φεζολλάρι σε σκηνοθεσία Ελένης Αγγελοπούλου και το «Όταν έρχεται ο ξένος» από τον Βασίλη Κουκαλάνι σε σκηνοθεσία Φερεϊντούν Φαριάντ.

«Για πάρα πολλά χρόνια δεν μιλούσα αλβανικά στην Ελλάδα, εξαιτίας του ρατσισμού που υπάρχει στη χώρα σας», μας εξηγεί ο Ένκε Φεζολλάρι. «Τώρα είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να επικοινωνήσω με το ελληνικό κοινό στη μητρική μου γλώσσα κι αυτό αντιδρά ευχάριστα, αφού επιτέλους ακούει τη μελωδία της γλώσσας μιας γειτονικής χώρας, που τόσο λίγο έχει θελήσει να γνωρίσει. Το στοίχημα, πάντως, δεν ήταν να μάθουν οι Έλληνες αλβανικά, αλλά να δείξουμε πώς μπορεί ένας ηθοποιός να πει μια ιστορία στη δική του γλώσσα και ο θεατής να την καταλάβει. Η θεατρική γλώσσα, η γλώσσα των συναισθημάτων, είναι κοινή. Εκεί δεν συναντάς κανέναν πύργο της Βαβέλ. Γι' αυτό δεν βάλαμε κανέναν υπότιτλο».

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ