ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
28.10.2017 | 11:43

Παρέλαση

Παρακολούθησα παρέλαση σε δήμο της Αθήνας πρώτη φορά. Πλην, βεβαίως, την μεγάλη στο Σύνταγμα που έχω δει ουκ ολίγες φορές. Αυτή την φορά όμως είδα κάτι που στην αρχή με παραξένεψε αλλά έπειτα με έκανε να νιώσω όμορφα. Το διαπολιτισμικό λύκειο της περιοχής είχε σημαιοφόρο μια μουσουλμάνα κοπελίτσα. Κρατούσε την σημαία με περηφάνια. Μου άρεσε. Μάλλον εκτιμά περισσότερο εκείνη την τιμή αυτή παρά τα ελληνόπουλα. Δυστυχώς ακούστηκαν κάτι φωνές από κυρίως ηλικιωμένους που φωνάζανε "ντροπή σας" και "ουστ". Τότε ήταν που χειροκρότησα ακόμα περισσότερο.Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι δεν είναι μόνο οι χριστιανοί που αγαπούν την χώρα τους. Είναι και μουσουλμάνοι που την αγάπησαν. Είναι και άθεοι που την αγαπούν. Η σημαία δεν ανήκει στους χριστιανούς αλλά σε όσους σέβονται και αγαπούν την χώρα τους.
4
 
 
 
 
σχόλια
Δεν νομίζω ότι είναι θέμα ''Χριστιανών'' ή μη. (τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό) Έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός αυτό καθ αυτό. Μην είμαστε κλειστόμυαλοι, μονόπλευροι με παρωπίδες και βιαζόμαστε να βάλουμε ταμπέλες. Προσωπικά σέβομαι κάθε άνθρωπο από όποιο μέρος της γης και αν κατάγεται. Απλώς νομίζω ότι η παραχώρηση του δικαιώματος του να σηκώνεις τη σημαία (του κάθε έθνους), δεν προσδίδει αυτομάτως σεβασμό στο ξένο, ούτε δείχνει την αγάπη προς εκείνους και το πόσο αποδεκτοί είναι από την κοινωνία. Υπάρχουν ξεκάθαρα άλλοι τρόποι για να συμβεί αυτό. Η άρση της σημαίας γίνεται με σκοπό να τιμήσουμε την ημέρα, και εις την μνήμη των προγόνων μας που έζησαν τις κακουχίες ή πολέμησαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Καλώς ή κακώς, δεν νομίζω πως αυτό λέει κάτι στην ψυχή ή την καρδιά ενός ανθρώπου που γεννήθηκε αλλού, που δεν έχει μεγαλώσει με ακούσματα και ιστορίες από τους παππούδες του. Και είναι πολύ λογικό και καθόλου κατακριτέο. Και εγώ αν ζήσω την υπόλοιπη ζωή μου σε μια άλλη χώρα της γης, δεν θα νιώθω υπερηφάνεια, ούτε τιμή για κάποια δική τους εθνική επέτειο ή γιορτή πολύ απλά διότι δεν θα μιλάει στην ψυχή μου, θα είναι κάτι ξένο για μένα διότι δεν θα αφορά τους προγόνους μου. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα νιώθω σεβασμό και εκτίμηση για το κράτος που με φιλοξενεί. Δεν χρειάζεται να τα συγχέουμε. Είναι δύο διαφορετικές έννοιες. Σίγουρα υπάρχουν νέοι που μπερδεύουν τις εθνικές επετείους και δεν γνωρίζουν δυστυχώς και πολλά γι αυτές, όμως κατ εμέ αυτό είναι θέμα ελλιπούς παιδείας, και σε αυτό συμβάλλουν και η οικογένεια και το κράτος. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα όμως, διότι σίγουρα υπάρχει και η πλευρα που γνωρίζει και είναι βαθιά ενημερωμένη. Ούτε πιστεύω πως ο καλύτερος λόγος για να κρατήσει κάποιος τη σημαία, είναι η υψηλή βαθμολογία στο σχολείο. Το σχολείο είναι εκπαιδευτικό ίδρυμα, που δυστυχώς αρκείται στο να πλάθει ''καλούς'' εργάτες, ενώ με το ζόρι διαπαιδαγωγεί και μορφώνει. Όσο δικαίωμα έχει ο άριστος να την κρατήσει άλλο τόσο έχει και ο κάκιστος μαθητής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι πολέμησαν στα βουνά και όσοι κακοπερασαν ή έχασαν δικούς τους, δεν ήταν άριστοι μαθητές. Η σημαία για κάποιους αντιπροσωπεύει τα πιστεύω τους, κουβαλάει μνήμες, ιστορίες και σημαίνει κάτι. Για κάποιους άλλους όμως δεν σημαίνει τίποτα. Για εκείνους λοιπόν, ας μην ασχολούνται καθόλου μαζί της αν τη θεωρούν περιττή.
Να διευκρινίσω ότι το τελευταίο το αναφέρω για όσους βιαστούν να πουν ότι δεν συμβολίζει τίποτα, και ότι γι αυτόν το λόγο μπορεί να την διαχειρίζεται ο καθένας όπως νομίζει.
Σίγουρα δεν είναι όλοι οι νέοι που μπερδεύουν τις επετείους και τις γιορτές. Και σίγουρα υπάρχουν πολλοί που τιμούν την μέρα αυτή. Το θέμα είναι: Γιατί όχι και οι αλλοδαποί; Μπορεί να μην έχει να κάνει απαραίτητα με το αν είχανε προγόνους που πολέμησαν στο μέτωπο. Αλλά θέλουν να τιμήσουν την χώρα που πολέμησε τους φασίστες, τους ίδιους που τους κυνηγάνε τώρα οι οποίοι είναι και στην βουλή.Όλοι όσοι παρεβρίσκονταν εκεί σήμερα, τιμήσανε τους πεσόντες του τότε. Είτε είχανε, είτε δεν είχανε προγόνους. Γιατί ουσιαστικά αυτός ο πόλεμος επηρέασε όλο τον κόσμο.Και πιστεύω πως ναι, έχει να κάνει με την θρησκεία, καθώς έχω ακούσει πολλούς που το λένε. Όπως π.χ. "αυτός είναι μουσουλμάνος, δεν κάνει να σηκώνει τον σταυρό" και άλλα τέτοια παρόμοια.
Αν είναι κάποιος μουσουλμάνος, τότε δεν έχει και νόημα προφανώς να σηκώσει το σταυρό... εφόσον το σύμβολο αυτό δεν συμβολίζει κάτι για εκείνον. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την σημαία σαν σημαία. Σκοπός είναι να αλλάξει ο τρόπος σκέψης μας. Να μην συγχέουμε για παράδειγμα την θρησκεία με την ιστορία, την αγάπη του ξένου με την φοβία της κοινωνίας για ειλικρίνεια, την ειλικρίνεια με το μίσος η την ξενοφοβία. Σε μια πολιτισμένη κοινωνία και με στοιχειώδη παιδεία, δεν πρέπει να υπάρχει φόβος να εκφραστεί η λογική γνώμη που απλώς ξεχωρίζει και βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Φοβόμαστε πια να εκφράσουμε τα αυτονόητα, μήπως χαρακτηριστούμε ρατσιστές. Αντιλαμβάνομαι πως αυτή η ανάγκη να υποστηρίξουμε το δικαίωμα των ξένων στη σημαιοφορία, πηγάζει από το ότι θέλουμε να αποδείξουμε πως τους αποδεχόμαστε σαν κοινωνία, όμως αυτό και μόνο δείχνει πόσο μας λείπει η παιδεία. Δεν χρειάζεται να ισοπεδώνουμε τα πάντα για να αποδείξουμε την αποδοχή μας προς τον μετανάστη. Αν ο κάθε άνθρωπος έχει την παιδεία που απαιτείται, και έχει μεγαλώσει να σκέφτεται με αγάπη για τους συνανθρώπους του, δεν χρειάζεται να μπει ποτέ στη διαδικασία να υποστηρίξει τις κοινωνικές νορμες που κατακλύζουν τον κόσμο γύρω μας τα τελευταία χρόνια. Η υπερβολή φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα πολλές φορές. Παν μέτρον άριστον.

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Scroll to top icon