Χανιά

Χανιά Facebook Twitter
0
ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Το Ελαφονήσι, ένα άλλοτε κρυμμένο μυστικό της επικράτειας, τα τελευταία χρόνια γεμίζει με εκατοντάδες τουρίστες και πούλμαν, παρ’ όλα αυτά, αν πάτε απόγευμα, περάσετε απέναντι στο νησί (είναι προσεγγίσιμο με τα πόδια μέσα απ’ το ρηχό νερό) και περπατήσετε, λίγο μετά την πρώτη παραλία θα κάνετε ένα μαγικό μπάνιο σε συγκλονιστικά νερά. Εναλλακτικά, αν φτάσετε μέχρι εκεί, παρκάρετε και περπατήστε στο μονοπάτι που βγάζει στο Κεδρόδασος, όπου η δύσκολη πρόσβαση (οδικώς) έχει αφήσει ανέγγιχτο το τοπίο (μόνο κατασκηνωτές θα δείτε). Νότια του νομού υπάρχει η sui generis Σούγια, μια υπέροχη παραλία με πολλούς free campers, που θα μπορούσε να ήταν από μόνη της αυτόνομο νησί. Τα Γλυκά Νερά, με τη λευκή άμμο και τα ψιλά βότσαλα, είναι ακόμα άγνωστη, ενώ τα διάσημα «εξωτικά» Φαλάσαρνα, με τους κόκκινους σχηματισμούς στα νερά, και ο Μπάλος είναι πια γνωστά στους πάντες, αλλά παραμένουν εξίσου εντυπω- σιακά. Στα δροσερά νερά της Αγίας Ρουμέλης μπορείτε να φτάσετε είτε με καραβάκι από τη Χώρα των Σφακίων είτε να την προσεγγίσετε περπατώντας μέσα απ’ το Φαράγγι της Σαμαριάς. Καλά οργανωμένες είναι οι παραλίες της Αλμυρίδας, οι Άγιοι Απόστολοι, το Μαράθι και η Παχιά Άμμος, ενώ ιδανικές για εξερεύνηση είναι ο Όρμος Μένιες, που η ομορφιά του θα σας ανταμείψει για τα 20 χιλιόμετρα ανώμαλου δρόμου, και τα Κόκκινα Γκρεμνά, όπου θα κολυμπήσετε στη σκιά των επιβλητικών γκρεμών. Τέλος, ο Κριός κοντά στην Παλαιοχώρα είναι ιδανικός για απομόνωση, αφού δεν είναι πολυσύχναστος ούτε και τον Αύγουστο και διαθέτει μόνο μία καντίνα για τ’ απαραίτητα. Eπίσης, η Γαύδος, το νοτιότερο άκρο της χώρας, διαθέτει πολύ όμορφες παραλίες, με πιο διάσημη αυτή του Αγίου Ιωάννη με την απέραντη αμμουδιά και τα πεντακάθαρα νερά.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Επισκεφθείτε το πανέμορφο μικρό και ιστορικό χωριό Θέρισσο. Ήταν το χωριό όπου το 1905 ο Ελευθέριος Βενιζέλος έστησε το κίνημα για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και την εκδίωξη του πρίγκιπα Γεώργιου απ’ το αξίωμα του αρμοστή της αυτόνομης κρητικής πολιτείας. Εκεί θα βρείτε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, τις πολύ καλές παραδοσιακές ταβέρνες Ο Αντάρτης, Το Λημέρι και Το Αγρίμι, αλλά το highlight του χωριού είναι το παμπάλαιο καφενείο Η Έδρα του 1905, όπου ο υπέροχος 97χρονος κύριος Αρτέμης Παπαδάκης και η γυναίκα του θα σας σερβίρουν πορτοκαλάδα και καφέ και θα σας διηγηθούν με γλαφυρότητα όλα τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που στιγμάτισαν αυτό το ευλογημένο μέρος. Ενδιαφέροντα χωριά είναι και το Φρε, που έχει αποτελέσει το φυσικό σκηνικό για τα γυρίσματα ταινιών που αναφέρονται σε προηγούμενες δεκαετίες, όπως το Πρώτη φορά νονός της Όλγας Μαλέα και το Uranya του Κώστα Καπάκα (εκεί θα βρείτε τρία καφενεία στη μικρή κεντρική του πλατεία, το κατα- πληκτικό μοναστήρι Παναγίας των δυο βράχων και την καλαίσθητη ταβέρνα Λεμονάδικα, με τέλεια ψητά κρέατα στα κάρβουνα), και ο Βάμμος, αρκετά μεγαλύτερος και πιο ανεπτυγμένος τουριστικά, που έχει ίσως τα πιο πολλά συγκεντρωμένα παραδοσιακά σπίτια απ’ όλα τα χωριά της Κρήτης, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ιδανικά αναπαλαιωμένα, είτε από επιχειρηματίες (όπως το σύμπλεγμα Βάμος Α.Ε. και το Vamos Palace) είτε από ιδιώτες (κυρίως ξένους) που έχουν σεβαστεί, όμως, απόλυτα την παραμικρή λεπτομέρεια κι έχουν μεταμορφώσει το χωριό σ’ έναν μίνι αρχιτεκτονικό παράδεισο.

ΦΑΓΗΤΟ

Στις Γλωσσίτσες (28210 59074), στο Παλιό Λιμάνι, ένα εστιατόριο που άνοιξε πέρυσι και αναμόρφωσε το γαστριμαργικό τοπίο της πόλης, μ’ ένα μενού βασισμένο στις καλύτερες πρώτες ύλες απ’ όλη την Ελλάδα και συνταγές που τιμούν τις κατά τόπους «κουζίνες» της χώρας (δοκιμάστε οπωσδήποτε το πιάτο Μαύρη Θάλασσα). Στον Μαθιό (28210 54291) και τον Αποστόλη (28210 43470), στο Παλιο Λιμάνι, με ωραία θέα και κυρίως καλά θαλασσινά, αλλά και με πιάτα της κρητικής κουζίνας, στο Ταμάμ (28210 96080) για ανατολίτικες γεύσεις (ειδικά τώρα που πήραν και τον απέναντι χώρο κι είναι πιο εύκολο να βρεις τραπέζι), στον Κούμανδρο (28250 31230), στις Καλύβες, για τηγανητό λαγό και χοχλιούς, στον Μύλο του Κερατά (28210 68578), στον Πλατανιά, για την αποθέωση της κρητικής παραδοσιακής κουζίνας, και στο Πανόραμα (28210 41336), πάνω απ’ τα Φαλάσαρνα, όπου η καταπληκτική μαγείρισσα κυρία Βασιλική θα σας ψήσει ιδανικά ψάρια ημέρας (αν βρείτε σκάρους, πάρτε αυτούς), αλλά και τους πιο νόστιμους κολοκυθοκεφτέδες και ντολμαδάκια του νησιού - η θέα στο ηλιοβασίλεμα, μάλιστα, μπορεί να κερδίσει άνετα αυτό της Σαντορίνης.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Το μεσημέρι, τα μεγάλα beach bars της Αγίας Μαρίνας κρατάνε ζωντανό το beat των Χανίων, ενώ το βράδυ, τα μεγάλα κλαμπ του Πλατανιά είναι για όσους θέλουν να βρουν κάτι αντίστοιχο των κλαμπ της αθηναϊκής παραλιακής. Οι εναλλακτικοί τα πίνουν, κλασικά, στα Δύο Λουξ κι εσχάτως στο Κλειδί, στην πλατεία της Σπλάντζιας, που είναι κάπως σαν να βρίσκεστε στην πλατεία Καρύτση. Στο 36 Wine Bar θα βρείτε μεγάλη ποικιλία κρασιών και tapas στο Παλλάς, ένα all time classic μαγαζί που στεγάζεται σε κτίριο που χτίστηκε τον 15ο αιώνα. Στη λεγόμενη Piazza Magazini των Χανίων θα πιείτε τα πρώτα απογευματινά ποτά και στη Συναγωγή θα νομίζετε ότι είστε στο Balthazar.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Αγοράστε κρητικό μαχαίρι στην αγορά των Χανίων, αλλά βεβαιωθείτε πως είναι από τα γνήσια, φτιαγμένο, δηλαδή, από κέρατα κρι-κρι. Στην αγορά Χανίων ψάξτε να βρείτε τα μαγαζιά που πωλούν φωτιστικά, ποτήρια και διακοσμητικά απ’ τους δυο τελευταίους τεχνίτες φυσητού γυαλιού της Ελλάδας. Βρίσκονται και οι δυο εδώ. Στο χωριό Βάμος του Αποκόρωνα θα βρείτε τη βιοτεχνία Βάμος Α.Ε., όπου θ’ αγοράσετε σπιτικές μαρμελάδες, γλυκό του κουταλιού, λάδι βιολογικής καλλιέργειας, λαδοτύρι, πετιμέζι και φυσικό σαπούνι από ελαιόλαδο.Στον Σύλλογο Γυναικών Καράνου, στον Δήμο Καράνου, στα Χανιά, θ’ αγοράσετε υπέροχα γλυκά του κουταλιού, ελιές φτιαγμένες με διαφορετικούς τρόπους, χυλοπίτες, κουλουράκια λαδιού ή κρασιού, σπιτική τσικουδιά, ξεροτήγανα, καλτσούνια και πετιμέζι.Απ’ τα Σφακιά πάρτε την καλύτερη τσικουδιά, μέλι, μυρωδικά και βότανα. Tα καλύτερα παξιμάδια και σταφιδόψωμα στην πόλη θα τα βρείτε στον φούρνο του Δρανδάκη, που είναι από τους παλαιότερους στα Χανιά και ψήνει ακόμα τα πάντα σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Οικονομικά:

Nopigia Camping: Στα Νωπήγεια Κισσάμου, μέσα στο κατα- πράσινο δάσος και δίπλα στη θάλασσα του Κισσάμου (28220 31111, www.campingnopigia.gr ).

Chania Camping: Στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων, κοντά σε τέσσερις αμμώδεις παραλίες (28210 31138, www.camping-chania.gr ).

Μεσαία:

Μηλιά: Ο παραδοσιακός οικολογικός οικισμός βρίσκεται κοντά στο Βλάτος κι είναι πολύ καλή επιλογή για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού (28210 46774, www.milia.gr ).

Afrata Villas: Παραδοσιακοί ξενώνες για παρέες 3 έως 6 ατόμων, ιδανικοί για μια ήρεμη απόδραση (28210 57185, www.afratavillas.gr ).

Old Phoenix: Με καταπληκτική θέα στην περιοχή του Φοίνικα (28250 91257).

Megim: Οικογενειακό ξενοδοχείο στην Παλαιοχώρα (28230 41690).

On the Rocks: Μικρό ξενοδοχείο στην Παλαιοχώρα με θέα τη θάλασσα (28230 41713).

Lux:

Casa Delfino Suites: Σ’ ένα αναπαλαιωμένο ενετικό palazzo στα Χανιά, με θέα στο παλιό λιμάνι (28210 87400, www.casadelfino.com ).

Ammos Hotel: Θα μπορούσε να ήταν κάπου στο Μαϊάμι, αλλά είναι (σχεδόν κυριολεκτικά) πάνω στην παραλία του Γλάρου, στους Αγίους Αποστόλους, και πρόκειται για ένα απ’ τα καλύτερα και πιο προσεγμένα boutique hotels στην

Ελλάδα (28210-33003, www.ammoshotel.com ).

Cretan Dream Royal: Πολυτελή δωμάτια στον Σταλό με θέα την υπέροχη θάλασσα του Αιγαίου (28210 36800, www.cretandreamroyal.gr ).

Porto Platanias Beach Resort: Πολυτελές ξενοδοχείο στον Πλατανιά με παροχές που θα σας εκπλήξουν ευχάριστα (28210 38800, www.portoplatanias.gr ).

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Ακτοπολοϊκώς, σε περίπου 8 ώρες με τα πλοία της ΑΝΕΚ (28210 24000) και αεροπορικώς με Olympic Air (80111444444-από σταθερό) και Aegean (8011120000, από σταθερό) σε 50 λεπτα.

TIPS

H απόλυτη λύση στο κλασικό πρόβλημα των οικογενειών με παιδιά είναι το Rea’s Fun Club, ένα μοναδικό στο είδος του ξενοδοχείο/κατασκήνωση για παιδιά με καταπληκτικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται μέσα σε 15 στρέμματα πρασίνου και περιλαμβάνουν δωμάτια με δικό του μπάνιο το καθένα, 2 πισίνες, 2 γήπεδα ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα, γήπεδο βόλεϊ και beach volley,γήπεδο μπάσκετ, μίνι γκολφ, πινγκ-πονγκ, αίθουσα υπολογιστών, πολλά διαφορετικά κιόσκια για δημιουργική απασχόληση. Στον Σταυρό Ακρωτηρίου, 28210 399001-4

Η μπουγάτσα του Ιορδάνη είναι φημισμένη σε όλη την Ελλάδα και όχι άδικα. Εκπληκτικό φύλλο, τυρί που λιώνει στο στόμα και ζάχαρη άχνη από πάνω. Μη φοβηθείτε τον συνδυασμό. (Αποκορώνου 24 / Κυδωνίας 96 / Πλατεία Σούδας 36 / Μυλωγιάννη 95).

Αν είσαστε τυχεροί και πετύχετε την μπάντα του Μιχάλη Παπαδάκη να παίζει σε κάποια εκδήλωση στο Καστέλλι, θ’ αναγνωρίσετε έναν σπουδαίο μουσικό που πάει την κρητική παραδοσιακή μουσική μερικά βήματα πιο πέρα.

XΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Τουριστική αστυνομία: 28210 53333

Ένωση Ξενοδόχων: 28210 91129

Σύλλογος ενοικιαζόμενων δωματίων: 28210 43061

Ραδιοταξί: 28210 98700

Νοσοκομείο: 28210 58905

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ