Ένα θέμα ταμπού συζητήθηκε σήμερα στην Ιρλανδία, όταν ένας υψηλά ιστάμενος του Ανωτάτου Δικαστηρίου τους χώρας αποκάλυψε ένα κοινό μυστικό: ότι οι τράπεζες οδηγούν μερικούς δανειστές στην αυτοκτονία.
Οι στατιστικές δείχνουν ότι η Ιρλανδία περνάει το μεγαλύτερο κύμα αυτοκτονιών, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.
Ο Joan Freeman, ιδρυτής και διευθυντής ενός κέντρου που προσπαθεί να αποτρέψει υποψήφιους αυτόχειρες, είπε ότι η κρίση έχει δημιουργήσει ένα κλίμα απελπισίας.
Πρόσφατα η Guardian έγραψε για το νέο φαινόμενο του "τουρισμού πτώχευσης". Ιρλανδοί που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους δηλώνουν χρεωκοπία στην Αγγλία, όπου η απόφαση βγαίνει σε 12 μήνες- αντί για 12 χρόνια, όπως ισχύει τώρα στην Ιρλανδία. Υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή του νόμου, αλλά μάλλον οι Ιρλανδοί δεν έχουν άλλη υπομονή.
Ο Edmund Honohan, o ιρλανδός αξιωματούχος που ξεκίνησε τη συζήτηση, είπε "ποιος ο λόγος να προκαλείται τόση κοινωνική αναταραχή όταν όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν λεφτά;
Ο Honohan αποφάσισε να μιλήσει όταν διαπίστωσε ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να κυνηγούν επίμονα υπερχρεωμένους πολίτες με στεγαστικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες ενώ εσωτερικά έχουν ξεγράψει αυτά τα λεφτά.
"Αυτή η επιθετικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από λογιστικό σπορ", δήλωσε.
σχόλια