Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Σ. Αραβία προτίθεται να κατασκευάσει 16 αντιδραστήρες μέχρι το 2030, συνολικού κόστους 100δις $. Η πρώτη χώρα σε παραγωγή πετρελαίου προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές, καθώς τα αποθέματα της δεν επαρκούν για να καλύψουν μελλοντικά την αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση, κυρίως των γιγάντων της ανατολής.
Επιπλέον, το δίκτυο άντλησης της χώρας, παραμένει σε μεγάλο βαθμό πεπαλαιωμένο, καθώς ο εκσυγχρονισμός του προϋποθέτει κολοσσιαίες επενδύσεις και ταυτόχρονα η διατήρηση της προσφοράς πετρελαίου στα τωρινά επίπεδα διατηρεί την τιμή του σε υψηλά, για τις χώρες του ΟΠΕΚ, επίπεδα.
Το ολοένα και πιο αναξιόπιστο-λόγω της συνεχούς εκτύπωσης του-δολάριο, που παραμένει όμως το κατ’ εξοχήν νόμισμα των συναλλαγών πετρελαίου σε συνδυασμό με την πεποίθηση πολλών αναλυτών πως μακροπρόθεσμα θα καθιερωθούν ως βασικές άλλες πηγές ενέργειας, εξηγεί το σαουδαραβικό φλερτ με την πυρηνική ενέργεια.
Αλλά και η πυρηνική στροφή του Ιράν, βασικού ανταγωνιστή της Σ. Αραβίας στην περιοχή παίζει το ρόλο της, καθώς οι Σαουδαράβες πρίγκιπες, δε βλέπουν καθόλου θετικά τη γεωπολιτική αναβάθμιση του Ιράν, πόσο μάλλον αν συνοδεύεται με πυρηνικό μονοπώλιο.
Η νέα κούρσα ενεργειακών ανταγωνισμών που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, αν συνδυαστεί με την αύξηση των οπλικών συστημάτων και την προσπάθεια των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να απεγκλωβιστούν από την παγίδα του δολαρίου, επιφέρει περισσότερη αστάθεια.
Φαίνεται πως για τους πρίγκιπες της Σ.Αραβίας, η Φουκοσίμα είναι πολύ μακριά, ενώ το Ιράν δυο βήματα.
σχόλια