Αλί & Χεντί Ταμπέτ, «Rayahzone»

Αλί & Χεντί Ταμπέτ, «Rayahzone» Facebook Twitter
0

Μία ιδιαίτερη πολιτική, οικογενειακή και πολιτισμική παράσταση φέρνουν στο Φεστιβάλ Αθηνών τα αδέρφια Αλί και Χεντί Ταμπέτ. Γεννημένοι στο Βέλγιο από Τυνήσιο πατέρα και Βελγίδα μητέρα, καταπιάνονται από μικροί με το τσίρκο, τον χορό, το θέατρο και τα εικαστικά. Η ατυχία και η αρρώστια χτυπά τον Χεντί Ταμπέτ, όταν σε ηλικία 18 ετών χάνει το ένα του πόδι από καρκίνο των οστών. Αυτό δεν τον σταμάτησε καλλιτεχνικά και μετά από χρόνια κατάφεραν και δημιούργησαν την παράσταση που θα παρακολουθήσουμε στην Αθήνα.

Ταξιδιάρες ψυχές οι Ταμπέτ, αφού «rayah» στα αραβικά σημαίνει «ταξίδι». Οι δημιουργοί αποσκοπούν σε μια διαδρομή ανάμεσα σε σώματα και ήχους, που τελικό προορισμό έχει την ανακάλυψη της πνευματικής ισορροπίας. Για την παράσταση τα δυο αδέρφια συνεργάστηκαν με τον χορευτή Nicolas Vladyslav και τον μουσικολόγο Sofyann Ben Youssef, που με πέντε μουσικούς Σούφι έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μουσική, προχωρώντας έτσι σε μία έμμεση πολιτική δήλωση, που μπορεί να μη γίνεται αντιληπτή στη χώρα μας, αλλά έχει αντίκτυπο στους Τυνήσιους, καθώς εκεί η μουσική και οι πρακτικές των Σούφι απαγορεύτηκαν σε διάφορες στιγμές της ιστορίας.

 

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ