"Η Ελλάδα είναι ανίκανη να χειριστεί την οικονομία της" σύμφωνα με Γερμανό οικονομολόγο

"Η Ελλάδα είναι ανίκανη να χειριστεί την οικονομία της" σύμφωνα με Γερμανό οικονομολόγο Facebook Twitter
0

Spiegel: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ σχεδιάζουν ένα νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα με συμμετοχή τραπεζών σε εθελοντική βάση. Ποια είναι η γνώμη σας;

Homburg: Δεν γίνεται να συμμετέχουν οι τράπεζες εθελοντικά. Το διοικητικό συμβούλιο είναι ταγμένο στην ευημερία της κάθε τράπεζας και όχι στη δημόσια ευημερία. Αν προτείνει χρέος που θα επιβαρύνει την ομαλή λειτουργία της τράπεζας σπάει το συμβόλαιο μαζί της, κάτι που είναι ενάντια στο νόμο.

Spiegel: Οι τράπεζες μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά μόνο όταν η αγορά λειτουργεί ομαλά. Αν συμμετέχουν στην προσπάθεια να γίνει αυτό πραγματικότητα, τότε δεν παραβαίνουν κάποιο νόμο.

Homburg: Μία τράπεζα έχει τη δυνατότητα χαρίσει μέρος ενός δανείου με στόχο να σωθεί ο δανειολήπτης αλλά μόνο σε περίπτωση δήλωσης χρεωκοπίας. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, ακριβώς εξαιτίας των πακέτων στήριξης. Αν η τράπεζα αρνηθεί να συμμετέχει τότε το λογαριασμό θα τον πληρώσουν μόνο οι φορολογούμενοι. Αυτό ακριβώς προσπαθούν να πετύχουν τα διοικητικά συμβούλια προκειμένου να μην σπάσουν το συμβόλαιο που διατηρούν με κάθε τράπεζα.

Spiegel: Οπότε η εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών που έχει προταθεί από την γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και από τον πρόεδρο Σαρκοζί θα πετύχει λίγα πράγματα ή τίποτα;

Homburg: Πρόκειται απλά για ένα μεγάλο σόου το οποίο ως στόχο είχε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη της Γερμανίας. Η Μέρκελ ήθελε να απαιτήσει συμμετοχή ιδιωτών, ο Σαρκοζί ήθελε μηδενική συμμετοχή. Τελικά υπερίσχυσε η άποψη Σαρκοζί.

Spiegel: Προτιμάτε την πρόταση Μέρκελ;

Homburg: Και αυτή η πρόταση αδύναμη είναι. Σε μία οικονομία στην οποία ούτε οι πελάτες ενός υδραυλικού δεν παίρνουν αποδείξεις δεν είναι το ζήτημα αν θα συμμετέχουν ιδιώτες προκειμένου να αποφευχθεί η χρεωκοπία.  Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ αυτοί που πρέπει να ξεγράψουν τα δάνεια είναι οι δανειστές και μόνο οι δανειστές. Μόνο αυτοί έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν σε ποιον θα δανείσουν χρήματα και σε ποιον όχι. Οι αγορές δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς προσωπική ευθύνη.

Spiegel: Όμως ένας υδραυλικός είναι ασήμαντος- δεν γίνεται να προκαλέσει κατάρρευση ολόκληρης τράπεζας. Η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος μίας νέας, τεράστιας οικονομικής κρίσης αν ιδιώτες εξαναγκαστούν να συμμετέχουν στο χρέος της Ελλάδας.

Homburg: Ο μύθος ότι η οικονομική κρίση είναι κολλητική καταρρίπτεται εύκολα. Αν συμμερίζεστε την άποψή μου ότι όλη αυτή η συζήτηση ότι η Ελλάδα δεν γίνεται να αποτύχει είναι ανοησίες, τότε δεν υπάρχει λόγος διάσωσης…

Spiegel: Ναι, μόνο αν έχετε δίκιο.

Homburg: Ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση. Αν όντως η χρεωκοπία της Ελλάδας μπορούσε να παρασύρει την οικονομία της Ευρώπης ή όλου του κόσμου τότε τα νέα προγράμματα διάσωσης δεν θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα: αντιθέτως, θα το έκαναν χειρότερο. Αν απαγορευόταν σε χώρες ή τράπεζες να χρεοκοπούν τότε τελειώσαμε. Το πρόβλημα θα διογκωνόταν συνεχώς οδηγώντας σε μεγαλύτερη οικονομική κρίση.

Spiegel: Η Ευρώπη δίνει τα πακέτα στήριξης για να κερδίσει χρόνο. Ο στόχος είναι να μπορέσουν να ανακάμψουν οι τράπεζες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία να μπορέσουν να ορθοποδήσουν ώστε ο κίνδυνος μετάγγισης του προβλήματος να μην είναι τόσο μεγάλος όταν έρθει η αναπόφευκτη στιγμή τις αναδιάρθρωσης. Πρόκειται για στρατηγική.

Homburg: Δεν θα το χαρακτήριζα στρατηγική. Στην αρχή οι χώρες ξελάσπωναν τις τράπεζες, τώρα οι τράπεζες ξελασπώνουν χώρες. Όμως τα πακέτα στήριξης έχουν κάνει την κρίση ελαφρώς χειρότερη. Αν πέρυσι είχαμε συμφωνήσει στη Λισσαβώνα, η Ελλάδα θα είχε κάνει ό,τι η Ουρουγουάη, η Αργεντινή, η Ρωσία και άλλες χώρες τα τελευταία 15 χρόνια…

Spiegel: Όμως καμία από αυτές τις χώρες δεν ήταν μέλος νομισματικής ένωσης…

Homburg: Δεν υπάρχει κάποια απόδειξη για το ότι οι συνέπειες είναι χειρότερες όταν συμβεί κάτι εντός μιας νομισματικής ένωσης. Περισσότερη σημασία έχει το μέγεθος της κάθε χώρας και προφανώς υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας.

Spiegel: Προφανώς είσαστε απόλυτα σίγουρος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια ακόμα κι αν αποτύχει να εκτελέσει τα αυστηρά μέτρα που της έχουν επιβληθεί.

Homburg: Εντελώς σίγουρος. Η Ελλάδα είναι ανίκανη να χειριστεί την οικονομία της και σε οικονομικό επίπεδο και σε πολιτικό. Δεν θα μπορέσει ποτέ να πληρώσει τα λεφτά που έχει δανειστεί ως τώρα. Όμως η Γερμανία θα συνεχίσει να πληρώνει.

Spiegel: Και τι θα γίνει μετά;

Homburg: Οι περισσότεροι πολιτικοί ξέρουν ότι ο δρόμος που έχουμε επιλέξει θα οδηγήσει σε νομισματικές αλλαγές. Αυτό είναι ήδη μη αναστρέψιμο αλλά κανείς δε θέλει να το πει ανοιχτά και να μείνει στην ιστορία ως αυτός που πυροδότησε την έκρηξη. Κάποια στιγμή, κι αυτό είναι σίγουρο, το σύστημα θα διαλυθεί λόγω πολιτικών και οικονομικών παραγόντων. Τότε θα υπάρχει ο κίνδυνος να μην διαλυθεί μόνο το ευρώ αλλά ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το Spiegel online

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM