ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Η Κηφισιά του Γιώργου Βάρσου

Η Κηφισιά του Γιώργου Βάρσου Facebook Twitter
0

Η Κηφισιά του Γιώργου Βάρσου Facebook Twitter
Ο Γιώργος Βάρσος φωτογραφήθηκε στο ζαχαροπλαστείο του. Φωτο.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Εγώ και τα αδέρφια μου έχουμε γεννηθεί λίγο πιο πάνω, στον ίδιο δρόμο που βρίσκεται και το μαγαζί. Από το πατρικό μου έφυγα μόνο για να φτιάξω τη δική μου οικογένεια και όταν έπρεπε να πάρω σπίτι, πάλι στην Κηφισιά το πήρα. Δεν έχω φύγει ποτέ από εδώ. Εδώ γεννήθηκα, εδώ παντρεύτηκα, εδώ έφτιαξα την οικογένειά μου. Εδώ μεγάλωσαν τα παιδιά μου. Είμαι δεμένος με την Κηφισιά. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον Βάρσο από την οικογένειά μου να ζει κάπου αλλού.

Τα περισσότερα βιώματά μου είναι συνδεδεμένα με την περιοχή. Τι να πρωτοθυμηθώ; Είναι και μια ολόκληρη ζωή. Το παιχνίδι στις αλάνες, τα πρώτα ποδήλατα που μας έκανε δώρο ο πατέρας μας από την Ολλανδία και τα μοιραζόμασταν με τους φίλους της γειτονιάς, τις αγελάδες που έφερε μαζί του από εκεί για να έχουμε φρέσκο γάλα στο μαγαζί και τις φυλούσαμε στο βουστάσιο που ήταν τότε στο Μορτερό της Εκάλης…

Ο Βάρσος είναι κομμάτι της Κηφισιάς, σημείο αναφοράς που λένε. Ένα πετραδάκι στη μακρά ιστορία της. Ιδρυτής του ήταν ο παππούς μου, ο Βασίλειος Βάρσος. Ο πατέρας μου μαζί με τον θείο μου ακολούθησαν, το ανέδειξαν ακόμα περισσότερο κι εμείς συνεχίζουμε. Ήδη έχει μπει στο μαγαζί και η τέταρτη γενιά. Εγώ δουλεύω εδώ απ’ όταν πήγαινα Β’ Γυμνασίου. Θυμάμαι, όταν ήμουν μικρός, ερχόντουσαν πολλά δημόσια πρόσωπα που θαύμαζα και μπορούσα να πιάνω τη κουβέντα μαζί τους. Ο Τερζάκης με τον Πετσάλη, ας πούμε, ερχόντουσαν κάθε απόγευμα και τους ζητούσα να μου πουν ποια βιβλία να διαβάσω. Κάναμε μέχρι και αναλύσεις –όσο μπορούσα κι εγώ– για τον Ντοστογιέφσκι, τον Τσέχωφ. Πολύ καλή σχέση είχα και με τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Τον θαύμαζα γιατί δεν ήταν μόνο πολιτικός, ήταν και λογοτέχνης. Μιλούσε για θέατρο, για κινηματογράφο, ήταν άριστος γνώστης της ελληνικής ζωγραφικής. Ήξερε να πήξει τυρί, γιαούρτι. Γνώριζε να σου πει μέχρι και για τη συγκομιδή του αμυγδάλου. Για πολιτική δεν μιλούσαμε ποτέ.

Έχω πολλές αγαπημένες γωνιές εδώ. Η περιοχή του Στροφιλίου, όπου είναι και το σπίτι μου, και μέχρι την Ερυθραία αποτελεί για μένα ένα καταφύγιο. Μου δίνει ενέργεια. Πάρα πολλές φορές την περπατώ με τα πόδια. Στο άλσος της Κηφισιάς, όπου γίνεται κάθε Μάιο η ανθοκομική έκθεση, μπορείς να κάνεις έναν καταπληκτικό περίπατο – δεν είναι μόνο για ρομαντικούς. Και, φυσικά, η βόλτα στο Κεφαλάρι. Για φαγητό πηγαίνω σ’ ένα παλιό εστιατόριο, το οποίο είναι σαν το Βάρσο, το Blue Pine, κι ακόμα στο 21, στην πλατεία στο Κεφαλάρι, αλλά και στο Καλωσόρισμα του Αντώνη, που είναι στην Κάτω Κηφισιά.

Υπάρχουν πολλά τραγούδια που μου φέρνουν στο μυαλό εικόνες από την Κηφισιά. Όπως το «Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά» που ’χει τραγουδήσει ο Δάκης σε μουσική του Μίμη Πλέσσα και που δυστυχώς δεν ακούγεται πια. Αλλά και ο στίχος «με τραγούδια για τη φτώχεια και την ξενιτιά ρετιρέ παίρνω στην Κηφισιά» από το τραγούδι «Ήταν 5, ήταν 6» του Σταύρου Κουγιουμτζή. Ακόμα και ο Δροσίνης, που το σπίτι του βρίσκεται στην Πλάκα, την πιο παλιά γειτονιά της Κηφισιάς, έγραψε το «Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά» γιατί του έκανε φοβερή εντύπωση μια αμυγδαλιά που είχε στον κήπο του και άνθιζε τέτοια εποχή.

Αν μπορούσα ν’ αλλάξω κάτι στην Κηφισιά, θα ήταν όλη αυτή η τσιμεντοποίησή της, η άναρχη δόμηση. Θα ήθελα ο έλεγχος όλων των κατασκευών να γίνεται από αρχιτεκτονική επιτροπή. Και οπωσδήποτε να γίνει κάτι με το κυκλοφοριακό, που είναι αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα στο κέντρο της.

Για μένα η Κηφισιά θα είναι πάντα αγαπημένος τόπος. Το σπίτι, με όλη τη σημασία της λέξης. Νομίζω ότι είναι το ωραιότερο προάστιο της πόλης. Τόσο κοντά στην Αθήνα, αλλά και τόσο μακριά. Μια κηπούπολη αλλά και ένα επιτυχημένο εμπορικό κέντρο που ακολουθεί τους ρυθμούς της εποχής. Χτίστηκε χωρίς μέτρο και γέμισε μαγαζιά, διατηρεί όμως ακόμα το πράσινο. Τα πλατάνια της, τα λουλούδια της, τα μοναδικά της αρχοντικά με την ιδιαίτερη τους αρχιτεκτονική και τις παλιές της εκκλησίες, το υπέροχο κλίμα της που την έκανε από παλιά τόπο παραθερισμού. Εδώ έχει πάντα δροσιά. «Εκεί φυσάει, εκεί φυσάει», έλεγαν κι έτσι βγήκε και το όνομά της, Κηφισιά.

Βάρσος

Κασσαβέτη 5, 210 8012472, 210 8013743, www.varsos-kifisia.gr

Hot Spots

Blue Pine , Παναγή Τσαλδάρη, 210 8077 745, www.bluepine.gr

21 Bar Restaurant, Κολοκοτρώνη 21 & Μυκόνου, Κεφαλάρι, 2106230621

Το Καλοσώρισμα του Αντώνη, Γ. Λύρα 41, Ν. Κηφισιά, 2108018457

Η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς πραγματοποιείται κάθε Μάιο στο Άλσος Κηφισιάς -«Δημήτρης Ζωμόπουλος.

Διάφορα
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ