Aν έχεις και το παραμικρό ενδιαφέρον για τα Ρlaymobil, το σπίτι του Grecobil είναι σαν το εργοστάσιο σοκολάτας του Willy Wonka για ένα παιδί που αγαπάει τα γλυκά. Σε όποιο ράφι κι αν κοιτάξεις και όποιο συρτάρι κι αν ανοίξεις, έχει και μια φιγούρα, που τις πιο πολλές φορές δεν έχεις ξαναδεί. Ο Grecobil (κατά κόσμον Dennis Βαγγόπουλος) είναι ο πιο φανατικός συλλέκτης Ρlaymobil στην Ελλάδα κι ένας από τους πιο μεγάλους του κόσμου και η φήμη του έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα. Χοντρικά υπολογίζει ότι έχει περισσότερα από δέκα χιλιάδες κομμάτια, με όλους τους αριθμούς που είχαν βγει από το 1974 μέχρι το 2009, μέσα σε κουτιά! Το e-bay είναι ο παράδεισος του συλλέκτη. «Βρίσκεις πολλά σπάνια κομμάτια, σχεδόν τα πάντα, και όσο περνάει ο καιρός οι τιμές αυξάνονται» λέει. Ο ίδιος, όμως, δεν πουλάει ποτέ Ρlaymobil.
Στην Ελλάδα δυνατοί συλλέκτες δεν υπάρχουν πολλοί. Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι, όμως, σε μεγάλη άνθηση τώρα το Ρlaymobil. Αυτοί που είναι στην ηλικία μου κι έχουν παιδιά ξαναμπαίνουν στο τριπάκι, το βλέπουν στο facebook, στο instagram. Το Ρlaymobil ξαφνικά είναι παντού
Μας ξεναγεί στον χώρο όπου έχει στήσει κάποια για να γίνει η φωτογράφιση και δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις: τα σπάνια μοντέλα της ελληνικής Lyra που σήμερα είναι δυσεύρετα (και πανάκριβα), τις συλλεκτικές φιγούρες που κυκλοφορούν σε περιορισμένο αριθμό σε διάφορες επετείους (και τα έχει όλα) ή τα διοράματα, τις αναπαραστάσεις δηλαδή ολόκληρων σκηνών από την ιστορία ή την καθημερινή ζωή με Ρlaymobil που έχει φτιάξει μόνος του από διαλυμένες φιγούρες παλιών και νέων μοντέλων; «Όλες οι φιγούρες και τα σκηνικά είναι φτιαγμένα αποκλειστικά από Ρlaymobil» μας λέει. Μας δείχνει ένα ελληνικό Πάσχα με τσολιάδες να χορεύουν, άλλους να σουβλίζουν αρνιά κι ένα ολόκληρο χωριό να κάνει τσιμπούσι, τσουγκρίζοντας αυγά. Δίπλα του έχει τους ZZ Top, άμαξες με άλογα (και μια άμαξα-νεκροφόρα!), συν τον ίδιο και τους τρεις φίλους του, που επίσης είναι εμβληματικές μορφές για το ελληνικό Ρlaymobil. Μας δείχνει τον Αντωνίου, τον «θείο», όπως τον αποκαλεί, που ήταν εργαζόμενος στη Lyra και στη συνέχεια μεταπήδησε στην Playmobil Hellas, τον οποίο γνώρισε μέσα από την κοινή τους «τρέλα» και σήμερα είναι φίλος του. «Αυτός έφτιαχνε διοράματα για τις βιτρίνες – δεν τα έστελνε τότε η Γερμανία έτοιμα, όπως σήμερα. Φτιάξαμε μαζί κάποια μαγαζιά και το 2011, σε συνεργασία με την ελληνική Ρlaymobil, αρχίσαμε να φτιάχνουμε τα συλλεκτικά διοράματα για να τα δίνουμε στα εμπορικά κέντρα. Εδώ και τέσσερα χρόνια φτιάχνουμε διοράματα σχεδόν ασταμάτητα. Το μεγάλο διόραμα είναι πολύ δύσκολο και πρέπει να έχεις τη σχετική εμπειρία».
Ο Ντένης τον Απρίλιο βρέθηκε στη Γερμανία, καλεσμένος του επίσημου club των συλλεκτών της Playmobil, για να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την κυκλοφορία της πρώτης φιγούρας. «Στην Ελλάδα είμαστε ακόμα στα σπάργανα» λέει. «Στη Γερμανία, στην Ισπανία και στη Γαλλία γίνεται μια έκθεση συλλεκτών και βλέπεις ότι έχουν κλείσει ένα γήπεδο μπάσκετ ή μια τεράστια αίθουσα ξενοδοχείου. Πάνε για τρεις-τέσσερις μέρες και στήνουν κάτι τεράστια διοράματα για την τρέλα τους. Είναι άλλη νοοτροπία. Στο μουσείο που φιλοξένησε 7 μήνες την έκθεση της Ρlaymobil ζήσαμε κάτι φανταστικό. Έβλεπες ανθρώπους 60-70 χρονών ή γονείς με παιδάκια που στέκονταν πάνω από ένα διόραμα, έδειχναν τις σκηνές που αναπαριστούσαν και το συζητούσαν μισή ώρα. Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο είναι ένα διόραμα ή ποιος το έφτιαξε, τα κοιτούσαν όλα. Όταν έφτιαξα τη βικτωριανή πόλη σε ένα εμπορικό, κάποιος γύρισε και μου είπε με σιγουριά "εσείς πρέπει να είστε αρχιτέκτονας. Πρέπει να έχετε σπουδάσει στο Λονδίνο". Του λέω "όχι, δεν έχω καμία σχέση". Και μου απαντάει: "Πηγαίνετε στον δήμο της Αθήνας να φτιάξετε την πόλη μας!"».
Πρόσφατα έφτιαξε ένα διόραμα για την εκδήλωση του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» με ιππότες, που μέρος του φωτογραφήθηκε και χρησιμοποιήθηκε στο παραμύθι που κυκλοφόρησε ο σύλλογος, Ο ιππότης Καλόκαρδος και η νεράιδα Ελπίδα, και αυτήν τη στιγμή δουλεύει μια γοτθική εκκλησία που πρέπει να ολοκληρώσει μέχρι τα Χριστούγεννα.
Εκτός από συλλέκτης και επαγγελματίας στον χώρο της εστίασης, ο Ντένης είναι και πατέρας δύο παιδιών. Τον ρωτάω αν πειράζουν τα παιδιά τις φιγούρες και αν τον ενοχλεί. «Όταν εξαφανίζεται κάτι, το βρίσκω στο δωμάτιό τους», λέει, «αλλά γενικά τα προσέχουν. Έτσι κι αλλιώς, είναι ανθεκτικό παιχνίδι το Ρlaymobil».
Πριν φύγουμε μας δείχνει ένα πειρατικό καράβι της Lyra, που έδωσε πρόσφατα 1.000 ευρώ για να αποκτήσει, και τρία συλλεκτικά Ρlaymobil που είναι μεγαλύτερου μεγέθους κι έχουν βγει σε περιορισμένο αριθμό από κάποιο μουσείο design.
«Με τα social media βρήκαμε ο ένας τον άλλο» λέει. «Στην Ελλάδα δυνατοί συλλέκτες δεν υπάρχουν πολλοί. Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι, όμως, σε μεγάλη άνθηση τώρα το Ρlaymobil. Αυτοί που είναι στην ηλικία μου κι έχουν παιδιά ξαναμπαίνουν στο τριπάκι, το βλέπουν στο facebook, στο instagram. Το Ρlaymobil ξαφνικά είναι παντού».
σχόλια