ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
3.1.2020 | 16:41

Ελευθερία έκφρασης

Μπορώ να εκφράσω ελεύθερα τις σκέψεις μου και τους προβληματισμούς μου σε έναν ψυχολόγο; Είναι ηθικό; Σωστό; Θα με κρίνει; Δεν πηγαίνω σε κάποιον αλλά θα ήθελα να μου λυθούν κάποιες απορίες που έχω, κυρίως σχετικά με τον εαυτό μου. Για να είμαι ειλικρινής έχω γράψει κάποιες εξομολογήσεις αλλά δεν ανέβηκαν ποτέ. Πιθανόν επειδή είχα παρά εκφραστεί παραπάνω από όσο θα έπρεπε και ίσως να δεχόμουν επικριτικά σχόλια. Ειλικρινά δεν είμαι κακός άνθρωπος, ούτε έχω προκαλέσει ποτέ κάποια βλάβη σε κάποιον άνθρωπο ή ζώο και ούτε θέλω φυσικά, είμαι λογικός άνθρωπος αλλά μερικές φορές με βασανίζουν κάποιες σκέψεις που κάνω για τον εαυτό μου ή και για άλλους, οι οποίες με κάνουν να αμφιβάλλω για τον εαυτό μου, μήπως πράγματι δεν είμαι καλός άνθρωπος. Πολλές φορές με φοβίζει αυτό που λένε, πρόσεχε τις σκέψεις σου μην γίνουν πράξεις. Ρωτάω αν είναι επιτρεπτό να παρά εκφραστώ σε έναν ψυχολόγο διότι στις εξομολογήσεις που το έχω κάνει δεν ανέβηκαν ποτέ.
4
 
 
 
 
σχόλια
Ο ψυχολόγος / ψυχίατρος δεν σε κρίνει. Απλώς σε βοηθάει να εντοπίσεις συμπεριφορές δικές σου, που σου δημιουργούν προβλήματα, να βρεις από που προέρχονται και τρόπους να τις αντιμετωπίσεις. Δεν σε κρίνει, όπως δε σε κρίνει πχ ο παθολόγος επειδή κόλλησες ίωση.Ίσως κάνω λάθος, αλλά μάλλον έχεις θυμό για κάποια πρόσωπα. Ο ψυχολόγος θα σε βοηθήσει να βρεις τρόπους εκτόνωσης του θυμού αυτού, χωρίς να σπάσεις κεφάλια.
Σκέψου ότι καλό, ηθικό, σωστό και κακό είναι κυρίως έννοιες που ορίζει ο καθένας από εμάς, ανάλογα με τα άτομα και το κοινωνικό/χρονικό πλαίσιο στο οποίο μεγάλωσε. Οποιαδήποτε απάντηση λάβεις από οποιονδήποτε, πιθανότατα είναι άκυρη εάν δεν έχει τα βιώματά σου και τον αξιακό σου κώδικα. επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το απόρρητο για ενήλικες πελάτες τους, εκτός από περιπτώσεις κακοποίησης άλλων ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Χρήση ουσιών, αυτοτραυματισμοί, κλοπές και πολλά άλλα, δεν είναι στην δικαιοδοσία τους να αναφέρουν κάπου, παρά μόνο με ένταλμα. Βέβαια υπάρχουν πολλοί "ειδικοί" που είναι επικριτικοί έως και αγενείς, καθώς δεν έλαβαν την απαραίτητη εκπαίδευση και πιστοποίηση. Με το που αντιληφθείς κάτι τέτοιο, φεύγεις. Αξίζει όμως να ψάξεις για τον κατάλληλο/η, ακόμα κι αν πρώτα χρειαστεί να απορρίψεις κάποιους. Φαίνεσαι σκεπτόμενο άτομο και η κατάλληλη ψυχοθεραπεία δύναται να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις πράγματα για τον εαυτό σου και γιατί όχι να βελτιώσεις την ζωή σου. Καλή τύχη από εμένα :)ΥΓ. Ένα σωρό σοβαρές εξομολογησεις δεν ανεβαίνουν, και πολλές φορές είναι οι καλύτερες, μην ανησυχείς.
Scroll to top icon