Πενήντα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αναχώρησαν σήμερα το πρωί από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό την Γερμανία.
Τα παιδιά είναι ηλικίας μεταξύ 5 και 16 ετών και προέρχονται από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Χίου, της Σάμου και της Μυτιλήνης «Σήμερα είναι μία πολύ συγκινητική μέρα, καθώς 50 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αναχωρούν από την Ελλάδα για να βρουν ένα νέο σπίτι στη Γερμανία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που έδωσε το παρών στο αεροδρόμιο. Φτάνοντας στην πίστα του αεροδρομίου, τα παιδιά δέχθηκαν δώρα και οι υπεύθυνοι τους ευχήθηκαν καλό ταξίδι.
Η ομάδα των 50 ασυνόδευτων ανηλίκων αναχώρησε με ειδική πτήση για το Αννόβερο της Γερμανίας και πρρόκειται για τη δεύτερη ομάδα που αναχωρεί, έπειτα από τα 12 ασυνόδευτα παιδιά που έφυγαν στα μέσα της εβδομάδας και έχουν ήδη μετεγκατασταθεί στο Λουξεμβούργο. Το ευρωπαϊκό σχέδιο προβλέπει την μετεγκατάσταση συνολικά 1.600 ασυνόδευτών ανηλίκων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την υποστήριξη της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson. Σημαντική ήταν η συνεισφορά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).
Παρόντες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήταν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Ernst Reichel.
«Εδώ και πολλούς μήνες η Ελληνική Κυβέρνηση αγωνίζεται για να ευαισθητοποιήσει τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν την πατρίδα μας, ώστε περισσότερα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, νέα παιδιά τα οποία ξέφυγαν από τον πόλεμο, από την καταδίωξη, να μπορούν να βρουν νέες οικογένειες και να κάνουν μία νέα αρχή στη ζωή τους. Και χαίρομαι που, ξεκινώντας από το Λουξεμβούργο και από τη Γερμανία, το πρόγραμμα αυτό αρχίζει επιτέλους να υλοποιείται», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι μέσα στους επόμενους μήνες παραπάνω από 1.500 παιδιά «θα καταφέρουν να φύγουν από την Ελλάδα και να βρουν μία νέα οικογένεια σε Ευρωπαϊκές χώρες». Κλείνοντας ευχαρίστησε τη γερμανική κυβέρνηση «που στέλνει με αυτόν τον τρόπο ένα ουσιαστικό μήνυμα αλληλεγγύης. Ένα μήνυμα αλληλεγγύης που, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάει η ανθρωπότητα, πιστεύω ότι θα ακουστεί ολοένα και περισσότερο. Η Ελλάδα, με μεγάλη ευαισθησία, θα εξακολουθεί να φροντίζει όλους τους κατατρεγμένους οι οποίοι φτάνουν στην πατρίδα μας. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μία υποχρέωση να φυλάει και να προστατεύει τα σύνορά της. Έχουμε αποδείξει ως χώρα ότι μπορούμε να κάνουμε και τα δύο».
σχόλια