«Δεν έχουμε ακόμη συλλογική ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
Σε μελέτες που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τα τεστ αντισωμάτων, αλλά και την ανάπτυξη ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, επαναλαμβάνοντας πως οι ενδείξεις θέλουν τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν να είναι αρκετά υψηλότερος από όσο καταγράφεται, αλλά τόνισε πως υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες σε ό,τι αφορά στον έλεγχο της ανάπτυξης γενικής ανοσίας.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως μια αξιόπιστη μέτρηση εξαρτάται από την αξιοπιστία των τεστ, το είδος του πληθυσμού που συμμετέχει στην έρευνα και την εικόνα με την οποία εκδηλώθηκε ο ιός στον άνθρωποι που έγινε το τεστ. «Σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του ιού δεν έχουμε ακόμη συλλογική ανοσία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος.
Όσον αφορά τα τεστ και τη χρήση που θα έχουν την επόμενη μέρα, για να βοηθήσουν πολλούς από εμάς να επιστρέψουμε στις δουλειές μας, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε για μία ακόμη φορά ότι τα τεστ που γίνονται «καταγράφουν πολύ καλά την πορεία της νόσου στη χώρα».
Μάλιστα, εξήγησε με ποιο τρόπο, θα χρησιμοποιηθεί στο εξής το μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού αλλά και τα τεστ αντισωμάτων.
Όπως είπε, «το μοριακό τεστ χρησιμοποιείται για όσους έχουν συμπτώματα. Είναι σημαντικό να τους γνωρίζουμε αυτούς για να μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους» εξήγησε.
«Θες να πιάσεις κι αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα, σε κάποιους χώρους όπως τα νοσοκομεία, τους εργαζόμενους δηλαδή που είναι στην πρώτη γραμμή» είπε και αναφέρθηκε και σε άλλες ομάδες εργαζομένων που είναι σε οικονομικές υπηρεσίες του κράτους, υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενέργεια -όπως η ΔΕΗ- ή με το νερό.
Επανέλαβε επίσης, ότι τέτοια τεστ έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη σε δομές προσφύγων και κοινότητες Ρομά.
Όσον αφορά το τεστ αντισωμάτων επισήμανε ότι αυτό «εφόσον είναι αξιόπιστο μπορεί να γίνεται στα πλαίσια επιδημιολογικής έρευνας».
Συγκεκριμένα ανέφερε πως όταν θα υπάρχει αξιόπιστο τεστ «τότε θα μπορούμε να δούμε με σιγουριά αν κάποιος έχει περάσει τον ιό. Σήμερα όμως ούτε αυτό δεν μπορείς να το πεις με σιγουριά».
Επίσης αποκάλυψε ότι το μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού θα μπορεί να εφαρμοστεί και για επιδημιολογικούς λόγους. «Το πλάνο υπάρχει για αυτές τις αρχικές επεκτάσεις του τεστ», κατέληξε.
σχόλια