Εβδομάδα αποφάσεων στο Μέγαρο Μαξίμου για την σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.
Το crash test για τις ημέρες του Πάσχα και την τήρηση των μέτρων, σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις φαίνεται πως το πέρασαν οι Έλληνες, γεγονός που επιτρέπει τη συζήτηση για σταδιακή άρση των μέτρων το επόμενο διάστημα. Αυτό σε συνάρτηση με τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, βάζει στο τραπέζι ένα πρώτο πλάνο χαλάρωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο «άνοιγμα» εξετάζεται να γίνει τη Δευτέρα 4 Μαΐου. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για τις 11 Μαΐου αλλά φαίνεται πως αυτό επισπεύδεται.
Η δεύτερη φάση αναμένεται στις 11 Μαΐου, με το πιθανό άνοιγμα των μικρομεσαίων καταστημάτων εστίασης, δικαστηρίων και σχολείων ενώ σε τρίτη φάση περί τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου αναμένεται η ελεύθερη μετακίνηση και το άνοιγμα μουσείων, θεάτρων και πολυκαταστημάτων.
Αυτό ωστόσο θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τα καθημερινά κρούσματα που θα καταγράφονται.
Επισημαίνεται δε, ότι παρά την όποια άρση των μέτρων, σε ισχύ θα παραμείνουν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής ασφαλείας. Δηλαδή:
- Τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας
- Εντατική φροντίδα και υγιεινή των χεριών
- Όχι φιλιά και επαφές έτσι ώστε να αποφύγουμε την μετάδοση με τα σταγονίδια και το στόμα.
- Μάσκες σε κλειστούς χώρους και οπουδήποτε αλλού υπάρχει συνωστισμός (καταστήματα, υπηρεσίες, συγκοινωνίες, καφετέριες κλπ).
Ποια μαγαζιά ανοίγουν πρώτα
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν ταυτόχρονα με την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία θα λειτουργήσουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, οι βιοτεχνίες και σε δεύτερο χρόνο τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα μπαρ κτλ. Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, θα ισχύουν αυστηροί κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ στα καταστήματα εστίασης θα υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα μόνο σε εξωτερικό χώρο κι αυτά τοποθετημένα σε αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους.
Επίσης, θα προβλέπονται μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας. Μεταξύ αυτών είναι η λειτουργία σε κυλιόμενες βάρδιες με μικρότερο αριθμό προσωπικού, μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των γραφείων κλπ, ενώ παραμένει όπου είναι εφικτή η τηλεργασία.
Παράλληλα, υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα σε χώρους εργασίας και συγχρωτισμού (π.χ. κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής) ή ακόμη και στα μέσα μεταφοράς.
Σε επόμενη φάση αναμένεται να ανοίξουν εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, κέντρα διασκέδασης και χώροι όπως γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι, παιδότοποι, χώροι άθλησης κτλ.
Σε ότι αφορά στις αθλητικές διοργανώσεις, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.
Δημόσιες υπηρεσίες
Εκτιμάται ό,τι μέχρι τα τέλη Μαΐου όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα λειτουργούν κανονικά. Ειδικά για τα δικαστήρια, στην πρώτη φάση άρσης των μέτρων θα λειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία και οι υπηρεσίες στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία. Η επιστροφή στις δικαστικές αίθουσες εξαρτάται άμεσα και από την απόφαση για παράταση του δικαστικού έτους κατά ένα μήνα, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, κάτι στο οποίο αντιδρούν οι δικαστές.
Σχολεία
Το μόνο βέβαιο για τον τομέα της Παιδείας είναι η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που προγραμματίζεται για το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου με λιγότερους εξεταζόμενους σε κάθε τάξη, αποστάσεις ασφαλείας κτλ. Πιθανό και το σενάριο να επιστρέψουν ακόμα και από τα μέσα Μαΐου οι μαθητές της Γ' Λυκείου στις αίθουσες προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία.
Αβέβαιο παραμένει ακόμα τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες τάξεις στην δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σε ότι αφορά δε για τα πανεπιστήμια, η ακαδημαϊκή χρονιά δεν χάνεται όπως έχει διαμηνύσει επανειλημμένα το υπουργείο Παιδείας.
Τουρισμός
Βασική σκέψη είναι να διασωθεί τουλάχιστον το δεύτερο μισό της τουριστικής περιόδου, καθώς ο Ιούνιος θεωρείται ήδη χαμένος, με επανεκκίνηση τον Ιούλιο.
Ωστόσο, σε νησιά όπου δεν υπάρχουν επαρκείς υγειονομικές δομές, δεν θα επιτραπεί άμεσα ή ακόμη κι αργότερα μέσα στο καλοκαίρι η λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων. Παράλληλα, το αργότερο έως τα μέσα με τέλη Ιουνίου υπολογίζεται ότι θα έχουν ανοίξει ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις τουριστικές περιοχές όπου υπάρχουν επαρκείς υγειονομικές δομές.
Ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες
Ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες, η κυβέρνηση αναμένεται να διατηρήσει τους περιορισμούς στη μετακίνηση ηλικιωμένων κι ευπαθών ομάδων.
Παράλληλα, ειδικά το πρώτο διάστημα θα συνεχίσει η απαγόρευση των συναθροίσεων σε πάρκα, πλατείες, παραλίες κτλ. Αυτό που διευκρινίζεται βέβαια, ότι όλα τα μέτρα θα τίθενται σταδιακά και «πειραματικά» σε ισχύ για 7-14 ημέρες και στην περίπτωση που παρουσιαστεί έξαρση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση προτίθεται να επαναφέρει σκληρά μέτρα.
σχόλια