Οι προβλέψεις του 2008

Οι προβλέψεις του 2008 Facebook Twitter
0

Ο Αύρα του Ήλιου πέρασε το τεστ. «Καλός είναι» κατέληξε η Φ., η παλαιότερη φίλη της Α., κι όλες ακολουθήσαμε την κίνησή της σηκώνοντας το ποτήρι μας για πρόποση. Πριν από αυτό, είχε προηγηθεί ανάκριση, κι όλες σχολίαζαν τον Αύρα του Ήλιου - μπροστά του. «Κούκλος είναι, ε;». «Κι έξυπνος, δεν είναι;». «Φαίνεται καλό παιδί, ε;». Μόνο σε ένα είχαν σκαλώσει. «Και πώς θα είσαι Κύπρο κι η Α. εδώ; Τι οικογένεια θα κάνετε;». «Η οικογένειάν μας», είπε ο Αύρα του Ήλιου, «θα είναιν νκάτιν μπου δεν θα το έχεντεν ξαναδείν». Θα είναι κινητήν και τηλεπαθητικήν. Σιγά. Έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει τέλειος γάμος - υπάρχει μόνο τέλειο σεξ.

Παράγγελνε να φάει ο Αύρα του Ήλιου, αλλά η Α. έτρωγε με δυο πιρούνια και πάλι δεν τον άφησε να βάλει μπουκιά. Μαζί με την Α., του έτρωγε το φαγητό του και η Χ., όχι γιατί ήταν κι αυτή έγκυος, αλλά γιατί είναι κι αυτή λαίμαργη (δεν είναι τυχαίο ότι όλοι τις περνάνε για αδελφές αυτές τις δύο). Για να σώσω τον Αύρα του Ήλιου ξεκίνησα να λέω μια ιστορία για μια τύπισσα απ’ τη δουλειά, κούκλα και πολύ κομψή. Έμεινε έγκυος κι ήρθε μια εποχή, κάπου στον ένατο μήνα, που όχι ρούχα δεν έβρισκε να βάλει πια, μας έλεγε, ούτε η σαγιονάρα δεν της έμπαινε - είχαν πρηστεί και τα πόδια της. Η Α. άφησε κάτω τη μπρουσκέτα που κρατούσε κι έπεσε σε σκέψεις (η Χ. πήγε αυτόματα να πάρει τη μπρουσκέτα, αλλά έπεσε κι αυτή σε σκέψεις).

«Θα είναι αγόρι ή κορίτσι;» άλλαξαν αμέσως θέμα οι κολλητές. «Κορίτσι θα βγει σίγουρα», έλεγε η Α., «για να της κάνω στάιλινγκ και να την βγάλω Ίσιδα». «Πολύ ωραίο όνομα», έλεγαν, «θα της δώσει δύναμη» και τσούγκριζαν πάλι τα ποτήρια. «Μα εγώ δεν θέλω να τη βγάλουμε Ίσιδα, θέλω να τη βγάλουμε Βασούλα» έλεγε ο Αύρα του Ήλιου. «Ανθούλα, έστω;» συνέχιζε ο Αύρα του Ήλιου. Καμιά δεν του έδινε σημασία. «Ναι, κορίτσι καλύτερα» συνέχιζαν. «Έτσι δεν θα ζήσει ποτέ το δράμα του πουλιού». (Δράμα του πουλιού: Οι άντρες που το έχουν μεγάλο γίνονται αλαζόνες κι αυτοί που το έχουν μικρό κάνουν πουλί τους τη δουλειά τους, τα λεφτά και το αμάξι.)

Ήμασταν πολύ περήφανες που άλλη μια απ’ την παρέα γεννούσε παιδί! Στα 36 μάλιστα, πάρα πολύ μικρή για τα δεδομένα της παρέας, που οι γυναίκες της σκέφτονται την εγκυμοσύνη όταν περνάνε τα σαράντα. Ναι, λοιπόν. Μια Ελληνίδα έπαιρνε το ρίσκο και θα μεγάλωνε παιδί! Συνηθισμένη βέβαια από την Ολλανδία όπου έμενε πριν η Α. -εκεί οι φίλες της έπαιρναν 1.300 ευρώ το μήνα επίδομα απ’ το κράτος με το που γεννούσαν παιδί- πήγε και στο ΙΚΑ να ζητήσει το επίδομά της. Εισέπραξε χίλια ευρώ για όλα τα επόμενα χρόνια που θα μεγάλωνε το παιδί, και μια νευρική κρίση - οι περισσότερες Ελληνίδες έγκυοι αποβάλλουν λόγω γραφειοκρατίας.

Θυμάμαι με το που ήρθε ο Ροντρίγκο στην Ελλάδα και ξεκίνησε να βλέπει ελληνική τηλεόραση, είχε προβληματιστεί... Κάποιους μήνες αργότερα φώναξε: «Τώρα κατάλαβα γιατί στις ελληνικές σαπουνόπερες δεν παίζουν παιδιά ηθοποιοί, όπως στις βραζιλιάνικες. Γιατί δεν έχετε παιδιά». Τότε ακριβώς πήραμε γατιά. Πρόβα ήταν, για να δούμε αν εμείς οι δυο θα μπορούσαμε καταρχήν να μεγαλώσουμε γατιά, που έρχονται πιο οικονομικά, πριν πάμε στα παιδιά...

Μέχρι στιγμής όμως έχουν αποτύχει όλα τα πλάνα να επιβιώσει η γατο-οικογένειά μας σε αυτή την πόλη που έχει γίνει πιο ακριβή από τη Νέα Υόρκη. Το πλάνο 1 (εγώ δουλεύω δημοσιογράφος, εκείνος σαν μοντέλο και τα γατιά αράζουν). Το πλάνο 2 (εγώ δουλεύω σαν δημοσιογράφος και δημοσιοσχεσίτρια, εκείνος σαν μοντέλο και σχεδιαστής μάνγκα κόμικ. Τα γατιά αράζουν). Το πλάνο 3 (εγώ δουλεύω σαν δημοσιογράφος, δημοσιοσχεσίτρια, συγγραφέας, εισαγωγέας βραζιλιάνικων μπικίνι και μικροαπατεώνας, εκείνος δουλεύει σαν μοντέλο, σχεδιαστής κόμικ, μπάρμαν, σερβιτόρος, εισαγωγέας βραζιλιάνικων βερμούδων και μικροαπατεώνας. Τα γατιά αράζουν). Τώρα έχουμε στα σκαριά το πλάνο 10. (Εμείς έχουμε πάθει υπερκόπωση. Στέλνουμε τα γατιά μας να δουλέψουν φάμπρικα σε εταιρείες με βιολογικές καλλιέργειες και να μας συντηρούν εκείνα. Παράγουν κάθε μέρα μια σημαντική ποσότητα -υγιεινής, αγνής και χωρίς κανένα χημικό- κοπριάς).

Είχαμε μπει στην τελική ευθεία για το 2008. Το έτος που οι Μάγια αποκαλούν «Πέμπτη Νύχτα». Μας πήρε και η Ινδιάνα γιαγιά του Ροντρίγκο από το Μανάους για να μας ευχηθεί Καλά Χριστούγεννα. «Και μη φοβηθείτε στην Πέμπτη Νύχτα» πρόσθεσε. Στην ποια; (Το Ημερολόγιο των Μάγια τελειώνει το 2012. Το 2008, σύμφωνα με τη γιαγιά του Ροντρίγκο, είναι η Πέμπτη Νύχτα, που θα συμβούν οι μεγαλύτερες καταστροφές στον κόσμο. Τα παράπονά σας στη διεύθυνση - της LifΟ).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ