Αντιδράσεις για Γάλλο νομπελίστα που επιμένει ότι ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο

Αντιδράσεις για Γάλλο νομπελίστα που επιμένει ότι ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο Facebook Twitter
EPA
0

Την άποψη ότι ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο στην Κίνα υποστήριξε ο Γάλλος νομπελίστας Λυκ Μοντανιέ. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες σε εκπομπή του γαλλικού CNews υποστήριξε ότι ο ιός «ξέφυγε», από εργαστήριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας, κατά λάθος. Σύμφωνα με τον ίδιο το κινεζικό εργαστήριο εξειδικεύεται σε αυτού του τύπου τους κορωνοϊούς από την αρχή της νέας χιλιετίας. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτός ο ιός δημιουργήθηκε», είπε κατηγορώντας τους μοριακούς βιολόγους ότι εισήγαγαν αλληλουχίες DNA του HIV σε κορωνοϊούς πιθανότατα προσπαθώντας να ανακαλύψουν εμβόλιο για το AIDS. O Μοντανιέ υπήρξε ένας από τους επιστήμονες που ανακάλυψαν τον ιό HIV το 1983.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν είναι σαφές το πώς ο ιός «δραπέτευσε» από το εργαστήριο και εξαπέλυσε πυρά κατά των επιστημόνων που «κάνουν τους μαθητευόμενους μάγους». Σύμφωνα πάντα με τον Μοντανιέ «μια ομάδα φημισμένων Ινδών ερευνητών» προσπάθησε επίσης να δημοσιεύσει μελέτη με ανάλογα συμπεράσματα. Όταν ρωτήθηκε για το αν ο κορωνοϊός θα μπορούσε να προέλθει από έναν ασθενή με HIV, ο Μοντανιέ απάντησε κατηγορηματικά πως για να εισαχθεί η ακολουθία του HIV σε αυτό το γονιδίωμα, χρειάστηκαν μοριακά εργαλεία υπογραμμίζοντας ότι «αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε εργαστήριο». 

Η υπόθεση ότι o ιός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο στο Γουχάν αποτελεί μία συνομωσιολογία που απέχει από την πραγματική επιστήμη, δήλωσε ο Jean-Francois Delfraissy επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου της γαλλικής κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, σε συνέντευξη στο γαλλικό κανάλι BFM TV.

Η θεωρία που σχετίζει τον κορωνοϊό με τον ιό HIV «δεν έχει νόημα», ανέφερε ο ιολόγος Étienne Simon-Lorière του του Ινστιτούτου Παστέρ στο AFP κάνοντας λόγο για ακολουθίες που αποτελούν «πολύ μικρά στοιχεία που βρίσκονται σε άλλους ιούς της ίδιας οικογένειας» και «κομμάτια του γονιδιώματος που μοιάζουν με πολλές αλληλουχίες στο γενετικό υλικό των βακτηρίων, των ιών και των φυτών».

Παρότι ο Λυκ Μοντανιέ τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 2008 για την δουλειά του στον ΗΙV τα τελευταία χρόνια αποτελεί αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην επιστημονική κοινότητα ενώ έχει υιοθετήσει και αντιεμβολιαστικές θέσεις. Στις θέσεις αυτές αντέδρασαν με επιστολή τους 106 ακαδημαϊκοί κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί το βραβείο Νόμπελ για να διαδώσει επικίνδυνα μηνύματα για την υγεία. 

Με πληροφορίες από connexionfrance/huffingtonpost.fr/xinhua/healthfeedback.org/The Wire

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM