Οικία του Αλ. Σούτσου το νεοκλασικό όπου ξέσπασε φωτιά- Μενδώνη: Θα αποκατασταθεί

Οικία του Αλ. Σούτσου το νεοκλασικό όπου ξέσπασε φωτιά- Μενδώνη: Θα αποκατασταθεί Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑΠΕ/ΜΠΕ
0

Οικία στην οποία διέμενε ο Αλέξανδρος Σούτσος ήταν το νεοκλασικό κτίριο στην οδό Σταδίου, στο οποίο ξέσπασε φωτιά το πρωί της Παρασκευής.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί, από άγνωστο μέχρι στιγμής αιτία, και στο σημείο έσπευσαν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα, οι οποίοι κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο. Το νεοκλασικό αυτό, επί της Σταδίου 47, συνδέεται άμεσα με την ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία συμπλήρωσε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες για το έργο της αποκατάστασης προκειμένου η πολιτεία «έστω και με καθυστέρηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στη μνήμη του ευεργέτη χορηγού». 

Οικία του Αλ. Σούτσου το νεοκλασικό όπου ξέσπασε φωτιά- Μενδώνη: Θα αποκατασταθεί Facebook Twitter

«Είναι η οικία στην οποία διέμενε ο Αλέξανδρος Σούτσος, ευεργέτης των εικαστικών τεχνών, στην Ελλάδα. Το 1896 ο νομικός και φιλότεχνος Αλέξανδρος Σούτσος άφησε με τη διαθήκη του τη συλλογή του και όλη την περιουσία του στο κράτος για να δημιουργηθεί το "Μουσείο Καλών Τεχνών". Η συλλογή του Αλέξανδρου Σούτσου πέρασε στην Εθνική Πινακοθήκη το 1900, με την έναρξη της λειτουργίας της. Αριθμεί σε περισσότερα από 100 έργα, αλλά και πολλά προσωπικά του αντικείμενα», δήλωσε η κ. Μενδώνη και συμπλήρωσε ότι το κτίριο παρουσίασε εδώ και δεκαετίες πολύ μεγάλα προβλήματα, γι' αυτό σταδιακά εγκαταλείφθηκε κάθε χρήση του.

Οικία του Αλ. Σούτσου το νεοκλασικό όπου ξέσπασε φωτιά- Μενδώνη: Θα αποκατασταθεί Facebook Twitter

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, ξεκινά αμέσως τις διαδικασίες για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, ώστε το έργο της αποκατάστασης του κτηρίου να είναι ώριμο για ένταξη στη χρηματοδοτική περίοδο 2021-27. Έστω και με καθυστέρηση η Πολιτεία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στη μνήμη του ευεργέτη χορηγού, αλλά και στην πόλη της Αθήνας, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πρόσφατη κρίση», επεσήμανε η Λίνα Μενδώνη.

Οικία του Αλ. Σούτσου το νεοκλασικό όπου ξέσπασε φωτιά- Μενδώνη: Θα αποκατασταθεί Facebook Twitter

Στη δήλωσή της, η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, είχε εκφράσει την πρόθεση να στεγαστεί σε αυτό το νεοκλασικό το Θεατρικό Μουσείο, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια εξαιτίας του υψηλού κόστους των μελετών και του έργου της αποκατάστασης του κτιρίου.

«Με αυτή την καταστροφή επιβαρύνεται έτι μάλλον η εικόνα της Σταδίου που αποτελεί έναν από τους κυρίους άξονες του κέντρου της Αθήνας», σχολίασε η κ. Μενδώνη και συμπλήρωσε ότι έδωσε οδηγίες προκειμένου κλιμάκιο μηχανικών του ΥΠΠΟ να κάνει αυτοψία- όταν επιτρέψει η πυροσβεστική την είδοσο- για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των διερχομένων και του κτιρίου.

  

Φωτογραφίες EUROKINISSI

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Λειτουργούσα μηχανικά, ήμουν χαμένη» – Η περιγραφή για τις τελευταίες στιγμές της Ίριδας

Ελλάδα / Ρούλα Πισπιρίγκου: «Λειτουργούσα μηχανικά, ήμουν χαμένη» – Η περιγραφή για τις τελευταίες στιγμές της Ίριδας

Στην απολογία της, η Πισπιρίγκου αναφέρθηκε και στη σχέση της με τον Μάνο Δασκαλάκη, δηλώνοντας ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα παιδιά της
LIFO NEWSROOM
Η ανάρτηση της κόρης της Σοφίας Βόσσου για τον Βασίλη Δημάκη: «Θα σ’ αγαπάω όσο αναπνέω»

Ελλάδα / Η ανάρτηση της κόρης της Σοφίας Βόσσου για τον Βασίλη Δημάκη: «Θα σ’ αγαπάω όσο αναπνέω»

Ο 47χρονος κρατούμενος, που είχε καταδικαστεί για ληστείες, παράνομη οπλοφορία και πλαστογραφία, βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από συγκρατούμενούς του, νωρίς το πρωί της Παρασκευής
LIFO NEWSROOM
Παπαζάχος για Σαντορίνη: «Γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο ενός ισχυρότερου σεισμού»

Ελλάδα / Παπαζάχος για Σαντορίνη: «Γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο ενός ισχυρότερου σεισμού»

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης θα πρέπει να δείξουν υπομονή, καθώς το φαινόμενο δεν αναμένεται να εκτονωθεί άμεσα. «Δεν θα βγούμε τόσο γρήγορα από αυτή την κατάσταση»
LIFO NEWSROOM
Ξεσπά η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη - «10 χρόνια μετά δεν ξέρω τι έχουμε καταφέρει ως κοινωνία»

Ελλάδα / Ξεσπά η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη - «10 χρόνια μετά δεν ξέρω τι έχουμε καταφέρει ως κοινωνία»

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 ο Βαγγέλης Γιακουμάκης εξαφανίστηκε στα Ιωάννινα και 40 ημέρες μετά εντοπίστηκε νεκρός σχεδόν 800 μέτρα μακριά από τη Γαλακτοκομική Σχολή που φοιτούσε
LIFO NEWSROOM
Νέα πρόκληση από τον εισαγγελέα στη δίκη Φιλιππίδη: «Δεν έχετε ξανακούσει άντρα να την πέφτει άγρια σε γυναίκα;»

Ελλάδα / Νέα πρόκληση από τον εισαγγελέα στη δίκη Φιλιππίδη: «Δεν έχετε ξανακούσει άντρα να την πέφτει άγρια σε γυναίκα;»

Η εξέταση της μάρτυρα από τον εισαγγελέα πήρε ιδιαίτερη τροπή όταν της ζητήθηκαν λεπτομέρειες για το περιστατικό. Ο διάλογος που ακολούθησε προκάλεσε αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM