Έρευνα για τη σχέση των Ευρωπαίων με την θρησκεία πραγματοποίησε το Pew Research Center.
Οι ερευνητές, για να μπορέσουν να προσδιορίσουν τον «βαθμό της θρησκευτικότητας», εξέτασαν τέσσερις διαφορετικούς παράγοντες.
Αυτοί ήταν: η παρακολούθηση θρησκευτικών τελετών, η συχνότητα προσευχής, η πίστη στον Θεό και το πόσο σημαντική χαρακτηρίζει την θρησκεία στη ζωή του το ίδιο το υποκείμενο.
Στην έρευνα, ως «πολύ θρησκευόμενοι» χαρακτηρίζονται εκείνοι που απάντησαν πως τουλάχιστον δύο από τις τέσσερις παραμέτρους που αναφέρθηκαν είναι «πολύ σημαντικές», ενώ δήλωσαν πως παρακολούθησαν θρησκευτικές τελετές τον τελευταίο μήνα, προσεύχονται καθημερινά, πιστεύουν στον Θεό και πως η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική για εκείνους».
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε διαδραστικό χάρτη όπου ο χρήστης μπορεί να δει ξεχωριστά την κάθε παράμετρο αλλά και το συνδυαστικό τους αποτέλεσμα.
Συνδυαστικά, Ρουμανία, Αρμενία, Γεωργία, Ελλάδα και Μολδαβία είναι οι περισσότερο θρησκευόμενες ευρωπαϊκές χώρες με ποσοστά 55%, 51%, 50%, 49% και 47% αντίστοιχα.
Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης το Βέλγιο και η Σουηδία με 10%, η Τσεχία και η Δανία με 8% και η Εσθονία με 7%.
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, το 55% του δείγματος δήλωσε πως η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» στη ζωή του. Είναι το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις 34 χώρες του δείγματος.
Το 38% δήλωσε πως παρακολούθησε θρησκευτικές τελετές κατά τον τελευταίο μήνα. Είναι το έκτο υψηλότερο ποσοστό στην έρευνα.
Το 29% προσεύχεται καθημερινά. Είναι η ένατη χώρα του δείγματος σε αυτή την παράμετρο.
Τέλος, το 59% των ερωτηθέντων, πέμπτο μεγαλύτερο ποσοστό στην έρευνα, δήλωσε πως είναι απόλυτα βέβαιο για την ύπαρξη του Θεού.
Συνολικά οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης είναι «περισσότερο θρησκευόμενες» σε σχέση με αυτές της δυτικής Ευρώπης. Για παράδειγμα, στην Αρμενία και στην Ελλάδα, σχεδόν οι μισοί από τους ενήλικες είναι «πολύ θρησκευόμενοι».
Στον αντίποδα μόνο ένας στους δέκα κατοίκους της Δανίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να περιγραφούν ως «πολύ θρησκευόμενοι» με τα ίδια κριτήρια.
σχόλια