Στις 34 ανήλθαν τελικά οι συλλήψεις των φερόμενων ως μελών οργανωμένου κυκλώματος που είχε μετατρέψει χώρους του ΑΠΘ σε «σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών.
Το οργανωμένο κύκλωμα εξαρθρώθηκε ύστερα από αστυνομική έρευνα η οποία κορυφώθηκε το προηγούμενο 24ωρο.
Η πολυμελής εγκληματική οργάνωση φαίνεται ότι χρησιμοποιούσε ως «ορμητήριο» την Πανεπιστημιούπολη, απ' όπου διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, κυρίως κάνναβη, τόσο εντός του campus όσο και πέριξ αυτού, στις πλατείες Ροτόντας και Ναυαρίνου.
Το φαινόμενο είχε λάβει διαστάσεις, παρά τις επαναλαμβανόμενες αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες στο «τρίγωνο» ΑΠΘ-Ροτόντα-Ναυαρίνου.
Εκτιμάται όμως ότι από τις συλλήψεις μικροδιακινητών στις προηγηθείσες «σκούπες», οι διωκτικές αρχές έφτασαν στα ίχνη των φερόμενων ως ηγετικών μελών του κυκλώματος που λυμαίνονταν την Πανεπιστημιούπολη.
Ως τέτοια, ανάμεσα στους 34, χαρακτηρίζονται στη δικογραφία επτά συλληφθέντες, όλοι αλβανικής καταγωγής, στους οποίους αποδίδεται ότι ήταν οι αρχηγοί στη διακίνηση και εμπορία των παράνομων ουσιών.
Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, τα συγκεκριμένα επτά πρόσωπα κατηγορούνται ότι μετέφεραν καθημερινά ναρκωτικές ουσίες στο ΑΠΘ, όπου τις διαμοίραζαν σε επιμέρους ομάδες διακινητών.
«Κάθε ομάδα δρούσε σε οριοθετημένη περιοχή και διέθετε έναν "ομαδάρχη", που επόπτευε τους διακινητές και την είσπραξη των χρηματικών ποσών από τις αγοραπωλησίες των ναρκωτικών, ώστε να αποδίδονται στα ηγετικά μέλη» ανέφερε ο αστυνόμος Πέτρος Τάνος, σε συνέντευξη Τύπου.
Όπως έγινε γνωστό, στο σύνολό τους οι συλληφθέντες για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση είναι αλλοδαποί, 18 έως 40 ετών και εκτός από τους υπηκόους Αλβανίας υπάρχουν ανάμεσά τους άτομα αραβικής καταγωγής.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Νίκος Ζησιμόπουλος, επισήμανε ότι οι αστυνομικές έρευνες για το συγκεκριμένο κύκλωμα ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες και πρόσθεσε ότι στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε, υπό την εποπτεία εισαγγελέα πλημμελειοδικών, συμμετείχαν 200 αστυνομικοί των διευθύνσεων Ασφάλειας, 'Αμεσης Δράσης και Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι από την προηγηθείσα έρευνα δεν διαπιστώθηκε η δράση κάποιου άλλου κυκλώματος ναρκωτικών μέσα στο ΑΠΘ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αστυνομικοί ερεύνησαν υπαίθριους χώρους του ΑΠΘ αναζητώντας πιθανές «καβάντζες» ναρκωτικών, δωμάτια ξενοδοχείων και οικίες, όπου διέμεναν οι συλληφθέντες, ενώ έρευνες έγιναν και στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ.
Συνολικά κατασχέθηκαν περισσότερα από 17 κιλά κάνναβης, σχεδόν 3,5 κιλά κατεργασμένης κάνναβης, πάνω από 14.000 ευρώ, ένα πιστόλι, ένα περίστροφο, ένα σπαθί και δύο μαχαίρια.
Κατά την ίδια αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν ακόμη επτά άτομα για διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, χωρίς να προκύψει όμως εμπλοκή τους στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.
Μεταξύ αυτών είναι ένας 26χρονος αλλοδαπός που εντοπίστηκε στις φοιτητικές εστίες, όπου φέρεται να φιλοξενείτο, και στην κατοχή του βρέθηκαν έντεκα μικροδέματα κάνναβης.
Εξάλλου, δύο αλλοδαποί συνελήφθησαν διότι δεν διέθεταν νόμιμα έγγραφα παραμονής στην ελληνική επικράτεια και εις βάρος τους θα ακολουθηθεί η διαδικασία της διοικητικής απέλασης.
Οι συλληφθέντες για τα ποινικά αδικήματα οδηγούνται στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης για τα περαιτέρω.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ