Την απόλυτη στήριξή της στη Συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησε με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι είναι «ευγνώμων» στον Έλληνα πρωθυπουργό για το θάρρος με το οποίο εργάστηκε μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ για μια λύση στο σκοπιανό.
«Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια. Γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ.
Ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε από την πλευρά του λόγο για οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, με «σοβαρές πληγές».
Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης οι σχέσεις της Ελλάδας με την Γερμανία δοκιμάστηκαν.
«Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, που με πολλή προσπάθεια και αποφασιστικότητα αφήσαμε πίσω μας (...) Τα στερεότυπα του αυταρχικού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα σφράγισαν τον δημόσιο λόγο. Και παράλληλα, διανύσαμε μια σκληρή περίοδο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς- αλλά και με την Γερμανία, με έντονες συγκρούσεις, εντατικές διαβουλεύσεις, δύσκολους συμβιβασμούς», πρόσθεσε.
«Διαφωνήσαμε σε πολλά και διαπιστώσαμε ότι τότε - όπως και σήμερα - μας χώριζαν και μας χωρίζουν σημαντικές διαφορές σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο (...) μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτήν την μεγάλη δοκιμασία και τα στερεότυπα μεταξύ μας, και να βρούμε κοινό τόπο, διότι αυτό που προείχε ήταν η διάσωση της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης».
«Η σημερινή συνάντηση ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική κλείνει ένας κύκλος. Η Ελλάδα ενισχύεται και βγαίνει από την κρίση. Σε αυτή την προσπάθεια η αναβάθμιση της συνεργασίας με την Γερμανία ήταν και θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη».
«Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που ήταν πολλές φορές ακατανόητα, συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά και που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα εξερχόμαστε από αυτήν την κρίση οριστικά. Με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά κρατώντας την κοινωνία όρθια και προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Τότε η χώρα μας βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, με την οικονομία να παραπαίει, και την κοινωνία να υποφέρει και να αγωνιά. Με ένα εκατομμύριο ανέργους, παράλυτο κοινωνικό κράτος, διαλυμένες δομές προστασίας των πιο αδύναμων, και καμιά ουσιαστική ελπίδα ανάκαμψης».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για τα Βαλκάνια και για την σημασία που έχει η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής για το μέλλον και την ασφάλεια της Ευρώπης.
«Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω και μια συμφωνία μοντέλο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις - χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου- είναι εφικτές», είπε.
Μέρκελ: H αρχή μιας νέας κατάστασης
Από την πλευρά της, η Καγκελάριος δήλωσε ότι είναι «ευγνώμων» στον πρωθυπουργό για το θάρρος που επέδειξε στην αναζήτηση λύσης στο σκοπιανό.
«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια. Γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη», τόνισε.
Η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε παράλληλα πως αυτό δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης. «Η ανεργία έχει μειωθεί και προσπαθούμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά.
«Προσπαθούμε να συμβάλουμε και να προφέρουμε προοπτικές (...) Έχουμε δρομολογήσει πρωτοβουλία στον τομέα των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16% πέρυσι», πρόσθεσε.
Η ίδια παραδέχθηκε πως στο προσφυγικό, η Ελλάδα αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα, εν μέσω κρίσης.
«Προσπαθήσαμε να βρούμε λύση με την συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό (...) Η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας δεν έχει υλοποιηθεί με τον τρόπο που θέλαμε, όπως στο ζήτημα των επιστροφών (σ.σ στις χώρες προέλευσης). Θα εργασθούμε με την Ελλάδα για να βελτιωθούν κάποια σημεία της συμφωνίας. Συμφωνήσαμε σήμερα, ότι για τους πρόσφυγες που δεν έρχονται από τη Συρία αλλά από άλλες χώρες δεν ισχύει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και προσπαθούμε να βρούμε άλλους τρόπους στήριξης».
«Μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Εκπονούμε μια ευρωπαϊκή ατζέντα και οι μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα δείχνουν εμπιστοσύνη».
σχόλια