Η Δανία θέλει να απομονώσει τους ανεπιθύμητους μετανάστες σε απομακρυσμένο νησί

Η Δανία θέλει να απομονώσει τους ανεπιθύμητους μετανάστες σε απομακρυσμένο νησί Facebook Twitter
Google maps
0

Η Δανία εξετάζει να μεταφέρει τους ανεπιθύμητους μετανάστες σε ένα μικρό και απομονωμένο νησί. 

Μέχρι σήμερα στο νησί υπάρχουν εργαστήρια, στάβλοι και ένα κρεματόριο ενός κέντρου που εξετάζει μεταδοτικές ασθένειες ζώων. 

Οι New York Times σχολιάζουν πως το ένα από τα δυο πλοία που συνδέουν το νησί έχει το όνομα VIRUS (ιός). 

«Είναι ανεπιθύμητοι στη Δανία και θα το νιώσουν αυτό», έγραψε η υπουργός Μετανάστευσης Inger Stojberg στο Facebook. 

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως σκοπεύει να εγκαταστήσει στο νησί Λίντχολμ περίπου εκατό άτομα.

Πρόκειται για ξένους που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα και για απορριφθέντες αιτούντες άσυλο που δεν μπορούν να γυρίσουν στις πατρίδες τους. 

To μικροσκοπικό νησί της Βαλτικής βρίσκεται σε απόσταση δυο μιλίων από τις ακτές. Η σύνδεσή του δεν είναι τακτική. Οι ξένοι θα πρέπει να δίνουν καθημερινή αναφορά και αν δεν το κάνουν θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης. 

«Θα μειώσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τα δρομολόγια του πλοίου», δήλωσε ο Martin Henriksen, εκπρόσωπος του Κόμματος του Λαού της Δανίας για τα θέματα μετανάστευσης. «Θα το κάνουμε όσο δυσκίνητο και ακριβό γίνεται.»

Υπολογίζεται πως θα διατεθούν περίπου 115 εκατομμύρια δολάρια για υποδομές στο νησί που θα εγκαινιαστούν το 2021. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Kristian Jensen, δήλωσε πως το νησί δεν είναι φυλακή αλλά συμπλήρωσε πως όποιος μένει εκεί θα πρέπει να κοιμάται σε αυτό. 

Από την πλευρά της, η Loise Holck, αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του Δανέζικου Ινστιτούτου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είπε πως η οργάνωσή της παρακολουθεί «πολύ στενά» την υπόθεσή της για πιθανές παραβιάσεις των διεθνών υποχρεώσεων της Δανίας. 

Η συμφωνία έκλεισε κατά τις διαπραγματεύσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κάθε χρόνο το Κόμμα του Λαού της Δανίας απαιτεί επιπλέον περιορισμούς για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ώστε να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό. 

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να φέρει στα όριά των διεθνών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα το νόμο για την μετανάστευση. 

Νομικοί ειδήμονες αναφέρουν πως είναι πολύ νωρίς για να διαγνώσουν αν το εγχείρημα θα περάσει αυτά τα όρια, και η παραμονή εκεί θα συνιστά παράνομο περιορισμό. 

Ωστόσο ανέφεραν πως ανάλογο εγχείρημα της ιταλικής κυβέρνησης προσέκρουσε το 1980 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Το Λίντχολμ προάγει την πολιτική της κυβέρνησης που θέλει τους απορριφθέντες αιτούντες άσυλο να φεύγουν από τη χώρα καθώς η ζωή τους έχει γίνει δύσκολη. 

Αιτούντες άσυλο με ποινικό μητρώο δεν έχουν δικαίωμα εργασίας στη Δανία.

Στους απορριφθέντες αιτούντες άσυλο που δεν μπορούν να απελαθούν παρέχονται καταλύματα όπου δεν έχουν το δικαίωμα να ετοιμάσουν τα δικά τους γεύματα ενώ τους παρέχεται ένα επίδομα, που μόλις ξεπερνάει το ένα ευρώ ανά ημέρα το οποίο παρακρατείται αν δεν συνεργαστούν με τις αρχές. 

Η πρώην υπουργός Μετανάστευσης Birthe Ronn Hornbech χαρακτήρισε το σχέδιο ως «φάρσα» και το συνέκρινε με αυτογκόλ. 

«Τίποτα δεν θα υλοποιηθεί από αυτή την πρόταση», έγραψε. 

Πολλοί από τους απορριφθέντες αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να γυρίσουν στις πατρίδες τους φοβούμενοι κακοποίηση ή διώξεις ή απλά οι χώρες τους δεν τους δέχονται πίσω. 

Εκατοντάδες άτομα στα δυο κέντρα απέλασης της Δανίας αρνούνται να φύγουν με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί να απαλλαγεί από όσους δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα παραμονής στη Δανία. 

Πολλοί παραμένουν εκεί για μια δεκαετία παρά τις όλο και πιο δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης.

Μια ανεξάρτητη μελέτη από πρώην διοικητή φυλακών που σήμερα εργάζεται για το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι έδειξε πως οι συνθήκες μπορούν να συγκριθούν με αυτές των φυλακών, αν δεν είναι χειρότερες. 

Ο πρωθυπουργός Lars Lokke Rasmussen δήλωσε τον περασμένο μήνα πως στόχος της κυβέρνησης, όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων, δεν θα είναι πλέον η ενσωμάτωσή τους, αλλά η υποδοχή τους μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

«Δεν είναι εύκολο να ζητήσουμε από τις οικογένειες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αν έχουν όντως εγκατασταθεί», είπε σε μια συνάντηση του κόμματός του. «Αλλά είναι ηθικά σωστό. Δεν πρέπει να κάνουμε πρόσφυγες μετανάστες.»

Αυτό το καλοκαίρι υπερψηφίστηκε η απαγόρευση κάλυψης προσώπου, γνωστή και ως η «απαγόρευση της μπούργκας» καθώς ακολούθησε μια συζήτηση σχετικά με το ισλαμικό ένδυμα που κάποιοι θεωρούν ως «μη δανέζικο».

Αυτό το μήνα, το κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει νομοθεσία που απαιτεί μετανάστες που θέλουν να αποκτήσουν την υπηκοότητα να σφίξουν τα χέρια τους με αξιωματούχους ως μέρος της τελετής πολιτογράφησης, αν και κάποιοι μουσουλμάνοι επιμένουν ότι δεν μπορούν να κάνουν χειραψία με άτομο αντίθετου φύλου. 

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η χειραψία είναι «βασική δανέζικη αξία». 

Με πληροφορίες από New York Times 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM