Ο φάκελος της Marfin ανοίγει και πάλι ερευνητικά για την ελληνική αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ζήτησε το απόγευμα από την Κρατική Ασφάλεια να ξεκινήσει νέα έρευνα για τα κενά στην υπόθεση, όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ, Μίνα Καραμήτρου.
Δυο από τους πλέον έμπειρους αξιωματικούς της υπηρεσίας θα ανασύρουν όλα τα στοιχεία: βίντεο, φωτογραφίες, μαρτυρίες ψάχνοντας για σημεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στους φυσικούς αυτουργούς. Υψηλόβαθμο στέλεχος που επικαλείται το CNN δήλωσε για το ζήτημα: «πρόκειται σίγουρα για πολύ δύσκολο εγχείρημα από τη στιγμή που υπάρχει τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου, όμως αν θες να έχεις απαντήσεις για κάτι η μόνο λύση είναι να ρωτάς και να βρίσκεις αυτό που ψάχνεις».
Στην δέκατη επέτειο της Marfin αναφέρθηκε το πρωί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έκανε λόγο για «έγκλημα χωρίς τιμωρία» και προανήγγειλε την τοποθέτηση πλακέτας στην μνήμη των νεκρών: «Τις επόμενες ημέρες και πιστός σε μία δέσμευση που είχα αναλάβει, το 2018 η πολιτεία θα τιμήσει την μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Μια ειδική πλακέτα στο κτίριο της φωτιάς και του μίσους, θα πολεμά την λήθη και θα μας καλεί σε ενότητα και σε δημοκρατική επαγρύπνηση, και θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της ημέρας με δύο λέξεις: Ποτέ πια».
Το χρονικό
Στις 5 Μαΐου του 2010, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, άγνωστοι έριξαν βόμβες μολότοφ στην τράπεζα την ώρα που στο εσωτερικό της βρίσκονταν περίπου 25 με 30 εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν ενώ πέντε άτομα διέσωσε η πυροσβεστική.
Η ταυτότητα των αυτουργών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα. Εκ των υστέρων στελέχη της τράπεζας καταδικάστηκαν για φόνο εξ αμελείας τριών υπαλλήλων, τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων και για πολλαπλές παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού.
Ως ύποπτο για τον εμπρησμό είχε συλληφθεί άτομο που παραπέμφθηκε σε δίκη για τα εγκλήματα της «ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατά συναυτουργία και κατά συρροή τετελεσμένης και εν αποπείρα, της εκρήξεως εκ της οποίας επήλθε θάνατος και κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας διά εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του».
Σύμφωνα με το βούλευμα ακόμα δύο άτομα υπήρξαν αυτουργοί του εμπρησμού. Μετά από αρκετές αναβολές, η δίκη ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2016 χωρίς κάποια καταδίκη από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών «ελλείψει ικανών ενδείξεων ενοχής».
Σε άλλη δίκη που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2013 ένοχοι κρίθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin, ο υπεύθυνος ασφαλείας του κτιρίου και η διευθύντρια του καταστήματος για φόνο εξ αμελείας τριών υπαλλήλων, τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων και για πολλαπλές παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού.
Τα τρία στελέχη της τράπεζας καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, οι δύο πρώτοι 22 ετών και η διευθύντρια του καταστήματος σε κάθειρξη πέντε ετών και ενός μήνα. Ακολούθησαν αγωγές θυμάτων και συγγενών κατά της τράπεζας.
σχόλια