Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε στην Αλβανία ότι η Ελλάδα περιμένει να δει κινήσεις και κάλεσε τη Β. Μακεδονία να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην τοποθέτησή του κατά την τηλεδιάσκεψη κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων.
Σε ό,τι αφορά στην Αλβανία, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα. Τόνισε όμως ότι αυτή δεν είναι αρκετή και συμπλήρωσε ότι αναμένει από την αλβανική κυβέρνηση κινήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Αναφερόμενος στη Βόρεια Μακεδονία, κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μονόδρομο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Κατά την παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και έκανε αναφορά στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, στην οποία είχε καταλήξει η σύνοδος ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων το 2003.
«Το κείμενο της Θεσσαλονίκης είναι επίκαιρο 17 χρόνια μετά. Αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό, καλώντας την Ευρώπη να κάνει το χρέος της. «Η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στο προσφυγικό. Εμείς κάναμε το καθήκον μας, περιμένουμε να το κάνουν και οι άλλοι», ανέφερε σχετικά.
Αμέριστη στήριξη των «27»
Οι 27 ηγέτες της ΕΕ επανέλαβαν την αμέριστη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, στην κοινή δήλωσή τους μετά την τηλεδιάσκεψη κορυφής.
«Οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική ως σταθερή στρατηγική επιλογή τους και η αξιοπιστία αυτής της δέσμευσης εξαρτάται επίσης από τη σαφή ενημέρωση των πολιτών και από την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», αναφέρουν ακόμη στη δήλωσή τους.
«Κοινός στόχος της ΕΕ και των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων είναι μια ειρηνική, ισχυρή, σταθερή και ενωμένη Ευρώπη, που θα στηρίζεται στους ιστορικούς, πολιτιστικούς και γεωγραφικούς δεσμούς μας, καθώς και στα αμοιβαία συμφέροντά μας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο ασφάλειας. Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να εντείνει περαιτέρω τη δέσμευσή της σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να στηρίξει τον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της περιοχής και επικροτεί τη δέσμευση των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων να στηρίξουν τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές και να υλοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με ενδελέχεια και αποφασιστικότητα», επισημαίνεται ακόμη στη δήλωση.
Ακόμη, γίνεται αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, ως ένα από τα παραδείγματα των διμερών συμφωνιών με απτά αποτελέσματα. «Θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για συμφιλίωση και περιφερειακή σταθερότητα», επισημαίνεται σχετικά.
Οι 27 επικροτούν την «αταλάντευτη προσήλωση» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στον πρωτεύοντα ρόλο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, της χρηστής διακυβέρνησης, καθώς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες.
Επισημαίνουν όμως ότι: «Οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να εξασφαλίσουν την αυστηρή τήρηση και εφαρμογή των θεμελιωδών αξιών, των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου, ακόμα και κατά το διάστημα της εφαρμογής των ειδικών και έκτακτων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτά είναι τα θεμέλια του μετασχηματισμού της κοινωνίας και της αποτελεσματικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Μια κοινωνία πολιτών και ανεξάρτητα και πλουραλιστικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και η ελευθερία έκφρασης και η προστασία των δημοσιογράφων, διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη διαδικασία εκδημοκρατισμού».
Τέλος, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την τηλεδιάσκεψη, αναφέρθηκε στο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης ύψους άνω των 3,3 δισεκατομμυρίων που θα χορηγηθεί στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία ενώ ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2020, θα ανακοινωθεί το οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο, το οποίο, όπως αναφέρουν και οι 27 ηγέτες στη «Δήλωση του Ζάγκρεμπ», θα έχει στόχο «την τόνωση των οικονομιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους ώστε να συνδεθούν καλύτερα τόσο σε περιφερειακό επίπεδο, όσο και με την ΕΕ».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ