Βραζιλία: Ρεκόρ ημερήσιων θανάτων από κορωνοϊό αλλά ο Μπολσονάρου εναντιώνεται στα μέτρα

Βραζιλία: Ρεκόρ ημερήσιων θανάτων από κορωνοϊό αλλά ο Μπολσονάρου εναντιώνεται στα μέτρα Facebook Twitter
EPA
0

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού προκάλεσε τουλάχιστον 751 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο στη Βραζιλία, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ για μια μέρα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία η Βραζιλία έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Λατινικής Αμερικής μετρώντας συνολικά σχεδόν 147.000 κρούσματα και πάνω από 10.000 θανάτους. Ωστόσο η επιστημονική κοινότητα στη χώρα αμφισβητεί σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα και εκφράζει φόβους πως ο πραγματικός απολογισμός είναι έως και 15 φορές υψηλότερος. 

Έως το βράδυ της Παρασκευής, η χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραφε 146.894 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 και 10.017 θανάτους.


Μέσα σε 24 ώρες, καταγράφηκαν επιπλέον 10.222 περιπτώσεις μόλυνσης σε αυτήν τη χώρα, ενώ ειδικοί εκτιμούν πως τον Ιούνιο η Βραζιλία θα να είναι το νέο μεγάλο επίκεντρο της πανδημίας.

Ο υπουργός Οικονομίας Πάουλου Γκέτζις προειδοποίησε την Πέμπτη πως η οικονομία κινδυνεύει να καταρρεύσει μέσα στον επόμενο μήνα, με ελλείψεις τροφίμων και κοινωνική «αποσύνθεση», εξαιτίας των μέτρων περιορισμού. «Ο συναγερμός αυτός είναι σοβαρός», είπε ο υπουργός, δηλώνοντας πως ως τώρα «ο κόσμος έχει λεφτά στα χέρια» αλλά «τις επόμενες 30 ημέρες μπορεί να αρχίσουν να υπάρχουν ελλείψεις στα ράφια (των καταστημάτων), η παραγωγή να αποδιοργανωθεί», η χώρα να «εισέλθει» σε μια φάση «όχι μόνο κατάρρευσης της οικονομίας, αλλά κοινωνικής αποσύνθεσης».

Παρά την έξαρση της πανδημίας στη χώρα, ο πρόεδρος Μπολσονάρου επανέλαβε πως εναντιώνεται στα μέτρα περιορισμού που επέβαλε η πλειονότητα των κυβερνητών, με τη σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Γνωρίζουμε το πρόβλημα του ιού και πρέπει να σώσουμε ζωές. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα που μας ανησυχεί ολοένα περισσότερο» και αυτό είναι «το ζήτημα της απασχόλησης» και «της οικονομίας», καθώς κάθε δραστηριότητα «έχει σταματήσει», είπε.

«Η μάχη εναντίον του ιού δεν μπορεί να προκαλεί περισσότερες ζημιές από τον ίδιο τον ιό», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους που εξαρχής υποβαθμίζει συστηματικά την υγειονομική απειλή, αναφερόμενος στην COVID-19 με τον όρο «γριπούλα».

Στις μεγάλες πόλεις, όπως το Σαν Πάουλου, το Ρίο, η Ρεσίφε, η Μανάους, οι μονάδες εντατικές θεραπείας έχουν πλέον φθάσει στα πρόθυρα του κορεσμού. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Βραζιλία που δεν έχει ακόμη συνέλθει από την ιστορική ύφεση του 2015 και του 2016, κινδυνεύει να δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 5,3% φέτος εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι περισσότερες από τις 27 πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την απειλή του ιού πολύ πιο σοβαρά από τον Μπολσονάρου. Χθες, η κυβέρνηση του Σάο Πάολο, της πιο πολυπληθούς πολιτείας στη χώρα, έδωσε παράταση στην υποχρεωτική καραντίνα έως τις 31 Μαΐου. Τα μέτρα θα έληγαν στις 11 Μαΐου.

Με πληροφορίες από Guardian και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Διεθνή / Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις οκτώ χώρες της ευρωζώνης (μαζί με την Κύπρο, την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία) που πληρούν τις δημοσιονομικές συστάσεις της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Έλτον Τζον λέει ότι έχει χάσει την όραση του - «Δε βλέπει τίποτα, δεν μπορώ να ολοκληρώσω τον δίσκο μου»

Διεθνή / Ο Έλτον Τζον αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης: «Δεν βλέπω τίποτα από το δεξί μάτι»

Ο μεγάλος Βρετανός μουσικός αποκάλυψε ότι μήνες τώρα έχει χάσει την όρασή του, λόγω μίας μόλυνσης στο μάτι και έτσι δυσκολεύεται να διαβάσει στίχους ή να δει το οτιδήποτε
LIFO NEWSROOM
Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως μέσα από ντοκιμαντέρ του BBC τον Σεπτέμβριο, το οποίο αποκάλυψε πως ο Αλ Φαγέντ κακοποιούσε σεξουαλικά γυναίκες υπαλλήλους, τις υποχρέωνε σε ιατρικές εξετάσεις και τις απειλούσε για να τις αποτρέψει από το να τον καταγγείλουν
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Η οικονομία χρειάζεται 280.000 μετανάστες εργάτες ετησίως μέχρι το 2040 για να μη συρρικνωθεί

Διεθνή / Γερμανία: Η οικονομία χρειάζεται 280.000 νέους μετανάστες κάθε χρόνο μέχρι το 2040

Μία νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η Γερμανία χρειάζεται να εισάγει εκατοντάδες χιλιάδες εξειδικευμένους εργάτες από το εξωτερικό κάθε χρόνο, καθώς το εργατικό της δυναμικό αναμένεται να έχει τεράστιες απώλειες
LIFO NEWSROOM