Η πανδημία του κορωνοϊού και η κατάρρευση του τουρισμού απειλεί να γκρεμίσει τα όσα κέρδισε με δυσκολία αυτός ο κλάδος στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, σημειώνει το Reuters.
Λόγω του κορωνοϊού υπάρχει ο «κίνδυνος να ολισθήσει πίσω στις σκοτεινές ημέρες της κρίσης η Ελλάδα, όπου η τουριστική βιομηχανία αποτελεί το ένα πέμπτο της οικονομίας», αναφέρει το δημοσίευμα. Αν ο τουρισμός εξαλειφθεί φέτος, εκτιμούν κάποιοι οικονομολόγοι, μπορούν να «ξηλωθούν» τα κέρδη που δημιουργήθηκαν μέσα από χρόνια λιτότητας και τα τρία προγράμματα διάσωσης, σημειώνει το Reuters.
«Αυτή τη φορά, το αναμενόμενο σοκ θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα σοβαρά πλήγματα του παρελθόντος», δήλωσε ο Νίκος Μαγγίνας επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας. Το Reuters σημειώνει πως η Κομισιόν εκτιμά ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει φέτος στο 9,7%, σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα πάνω από ότι το 2011, τη χειρότερη χρονιά της κρίσης, ενώ η ανεργία θα επιστρέψει στο 20%, εκεί που ήταν πριν από δύο χρόνια.
Το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να διογκωθεί σε σχεδόν 200% του ΑΕΠ, αναιρώντας τα κέρδη που αποκτήθηκαν με οδυνηρές περικοπές των δημοσίων δαπανών που απαίτησε η ευρωζώνη και το ΔΝΤ ως τίμημα για τα προγράμματα διάσωσης, σημειώνει το Reuters.
«Αυτή τη φορά όμως, υπάρχουν ελάχιστα που μπορούν να κάνουν οι Έλληνες», παρατηρεί το δημοσίευμα. «Αν και έχουν ένα από τα καλύτερα ρεκόρ της Ευρώπης στη διαχείριση της πανδημίας, η τουριστική βιομηχανία σε συντριπτικό βαθμό βασίζεται στους επισκέπτες από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα».
Αν και οι οικονομικές προβλέψεις διαφέρουν σημαντικά, σημειώνει το Reuters- που αναφέρει ότι η κυβέρνηση προβλέπει ύφεση από 4,7% έως 8,9%- όλοι συμφωνούν ότι η επιτυχία- ή η αποτυχία- της Ελλάδας να προσελκύσει ξένους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι θα καθορίσει πόσο άσχημα θα γίνουν τα πράγματα.
«Πιστεύω ότι η επιδείνωση θα αποδειχθεί προσωρινή, επειδή η Ευρώπη αντιδρά. Υπάρχουν σημάδια ότι η απάντησή της θα είναι ισοδύναμη των μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ», δήλωσε στο Reuters o Γιάννης Στουρνάρας. Η Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει ύφεση έως 4% φέτος, στο βασικό σενάριο και 8% στο δυσμενές.
«Δεν θα φτάσουμε στα έσοδα του 2019 πριν το 2023»
Ακόμη κι αν υπάρξει μεγάλη ανάκαμψη την επόμενη χρονιά, η τουριστική βιομηχανία εκτιμά ότι θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια μέχρι να φτάσει στα κέρδη των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ της περσινής χρονιάς. «Για να είμαστε ρεαλιστές, το 2021 θα είναι χρονιά ανάκαμψης, αλλά δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε στα έσοδα του 2019 πριν από το 2023», δήλωσε ο Γιάννης Ρέτσος, επικεφαλής του ΣΕΤΕ.
«Είμαστε σαν αγρότες που προσεύχονται να βρέξει, ελπίζοντας απελπισμένα για κάποια δραστηριότητα που θα μας κάνει να βγάλουμε το χειμώνα», δήλωσε ο Τάσος Μυλωνάς, ιδιοκτήτης μικρού ξενοδοχείου στην Πάρο, στο οποίο έχουν ακυρωθεί όλες οι κρατήσεις. «Μέχρι στιγμής βλέπω ένα μεγάλο μηδενικό. Αλλά οι λογαριασμοί συνεχίζουν να έρχονται», συμπλήρωσε.
«Η κατάσταση είναι μηδενική, τίποτα δεν κινείται. Πώς θα φτάσουν εδώ οι τουρίστες χωρίς αεροπλάνα; Με υποβρύχιο; Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε 12 κρουαζιερόπλοια και πάνω από 15 πλοία σταματούσαν στη Σαντορίνη κάθε ημέρα. Τώρα βλέπουμε ένα πλοίο κάθε τρεις ημέρες», δήλωσε από την πλευρά του ο Charlie Chahine, ιδιοκτήτης καταλύματος στη Σαντορίνη.
Η κυβέρνηση επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην προσέλκυση Ευρωπαίων τουριστών και βασίζεται στην επιτυχία που είχε έως τώρα η Ελλάδα στον περιορισμό της επιδημίας, για να καθησυχάσει τους τουρίστες ότι θα είναι ασφαλείς, σημειώνει το Reuters.
«Αυτή η σεζόν δεν θα είναι όπως των προηγούμενων χρόνων. Θα ήμουν ανόητος αν πίστευα υπήρχε περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και συμπλήρωσε ότι η Αθήνα πιέζει προκειμένου να υιοθετηθούν κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες για την ασφάλεια των τουριστών. Μεταξύ άλλων, πρωτόκολλα με τα οποία οι ταξιδιώτες δεν θα χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, ούτε φτάνοντας στον προορισμό τους, ούτε όταν επιστρέφουν στην πατρίδα τους.
σχόλια