Ο Πάπας Φραγκίσκος στη Ρώμη και ο μεγάλος ιμάμης Άχμεντ αλ Ταγιέμπ στο Κάιρο εξέπεμψαν σήμερα, με τη συνδρομή κι άλλων προσωπικοτήτων όλων των θρησκειών, διεθνή έκκληση σε μία κοινή προσευχή για το τέλος της πανδημίας.
«Δεν προσευχόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου, η μία θρησκευτική παράδοση ενάντια στην άλλη, όχι! Είμαστε όλοι ενωμένοι ως ανθρώπινα όντα», τόνισε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος στην καθημερινή λειτουργία του από το Βατικανό. Από το Κάιρο, ο μεγάλος ιμάμης του Αλ-Άζχαρ, ενός από τους σημαντικότερους ιερατικούς θεσμούς του σουνιτικού Ισλάμ, συνέστησε στους πιστούς «να παρακαλέσουν τον Παντοδύναμο Αλλάχ να σώσει όλους τους ανθρώπους από αυτήν την δυστυχία και να βοηθήσει τους επιστήμονες ώστε να κατορθώσουν να βρουν μια θεραπεία».
«Είθε ο Θεός να σταματήσει αυτήν την τραγωδία», πρόσθεσε ο Πάπας Φραγκίσκος, προκαθήμενος 1,3 δισεκ. Καθολικών, επισημαίνοντας επίσης και την άλλη «πανδημία της πείνας» που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 3,7 εκατ. ανθρώπων φέτος, ή ακόμα και των πανδημιών του «πολέμου» ή των «παιδιών χωρίς εκπαίδευση». Ο ποντίφικας κι ο σεΐχης Άχμεντ αλ Ταγιέμπ υπέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2019 στο Αμπού Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) ένα «έγγραφο για την ανθρώπινη αδελφότητα», το οποίο αξιώνει να υπάρχει ελευθερία στην πίστη και την έκφραση, προστασία στους τόπους λατρείας, ενώ τάσσεται υπέρ της απόδοσης πλήρους ιθαγένειας σε μειονότητες που υφίστανται διακρίσεις.
Η πρωτοβουλία τούτη αποτέλεσε το πρώτο κινούν για τη δημιουργία της Ύπατης Επιτροπής για την Ανθρώπινη Αδελφότητα, επίσημης διοργανώτριας της διεθνούς ημέρας προσευχής. Στην Αίγυπτο όλα τα τζαμιά είναι κλειστά λόγω της πανδημίας κι οι πιστοί τηρούν το Ραμαζάνι από το σπίτι τους. Στον Λίβανο, ο οποίος ξεκινά ένα νέο τετραήμερο περιοριστικών μέτρων, ο πρόεδρος Μισέλ Αούν κάλεσε «τους Λιβανέζους να προσευχηθούν ώστε ο Θεός να προστατεύσει την ανθρωπότητα από τον κίνδυνο της πανδημίας του κορονοϊού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πάπα Φραγκίσκου και του Σεΐχη του Αλ - Άζχαρ».
«Είθε οι ήχοι από τους μιναρέδες και τις καμπάνες των εκκλησιών να ενωθούν για να κάνουν να σιωπήσουν όλες εκείνες οι φωνές που βλάπτουν την εθνική μας ενότητα», πρόσθεσε ο αρχηγός του λιβανέζικου κράτους, μίας πολυθρησκευτικής χώρας. Σε άλλο μήνυμά του προς τον λαό του Λιβάνου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ο Πάπας Φραγκίσκος αποτίει φόρο τιμής στη χώρα αυτή, η οποία «υπήρξε πάντοτε παράδειγμα συνύπαρξης και αδελφότητας», αλλά «διέρχεται σοβαρή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση», που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των νέων.
Ο ποντίφικας ανακοίνωσε τη διάθεση 200.000 δολαρίων για τη δημιουργία 400 υποτροφιών, εκφράζοντας την ευχή ώστε όλοι οι εθνικοί και διεθνείς φορείς να συνεχίσουν με τρόπο υπεύθυνο την επιδίωξη του κοινού αγαθού.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP
σχόλια