Αστεροσκοπείο Αθηνών: Καύσωνας- ρεκόρ 150 ετών για μήνα Μάιο το σαββατοκύριακο

Αστεροσκοπείο Αθηνών: Καύσωνας- ρεκόρ 150 ετών για μήνα Μάιο το σαββατοκύριακο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Θερμοκρασίες- ρεκόρ για την εποχή θα φέρει το κύμα καύσωνα το σαββατοκύριακο. Μάλιστα, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, αναμένεται να καταγραφεί ρεκόρ 150 ετών, σύμφωνα με τον Νίκο Μιχαλόπουλο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο ΙΕΠΒΑ του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Η θερμοκρασία το σαββατοκύριακο αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. «Οι υψηλότερες θερμοκρασίες τον Μάιο έχουν καταγραφεί κυρίως το τελευταίο δεκαήμερο. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί το πρώτο δεκαήμερο ήταν στις 11 Μαΐου 2003, με 35,6 βαθμούς Κελσίου. Οπότε, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, πάμε για ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών», είπε ο κ. Μιχαλόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πάνω από τους 40 το θερμόμετρο

Σύμφωνα με το meteo, τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το σαββατοκύριακο η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας.

«Τέτοιες θερμοκρασίες θα αποτελέσουν ρεκόρ για τις τελευταίες τουλάχιστον δεκαετίες», αναφέρει το meteo, που δημοσίευσε πίνακα ο οποίος συνοψίζει τις υψηλότερες μέγιστες τιμές οι οποίες έχουν καταγραφεί σε επιλεγμένες περιοχές. Από αυτόν προκύπτει ότι η υψηλότερη θερμοκρασία τον Μάιο έχει σημειωθεί στο Άργος, όταν το θερμόμετρο έφτασε στους 40,2 βαθμούς στις 13 Μαΐου 2017.

Αστεροσκοπείο Αθηνών: Καύσωνας- ρεκόρ 150 ετών για μήνα Μάιο το σαββατοκύριακο Facebook Twitter

Σε ό,τι αφορά στη θερμοκρασία της θάλασσας, το meteo αναφέρει θα είναι κοντά στις κανονικές για την εποχή τιμές και θα κυμαίνεται στους 18-21 βαθμούς Κελσίου. Οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και οι χαμηλότερες στο βόρειο Αιγαίο και στη θάλασσα των Κυθήρων.

Αστεροσκοπείο Αθηνών: Καύσωνας- ρεκόρ 150 ετών για μήνα Μάιο το σαββατοκύριακο Facebook Twitter

Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού του meteo, ενώ θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα τις επόμενες ημέρες.

Φαινόμενο που εμφανίζεται ανά 10ετία

Σπάνιο φαινόμενο, που καταγράφεται περίπου ανά δεκαετία, χαρακτηρίζει τον καύσωνα των επόμενων ημερών ο καθηγητής μετεωρολογίας και αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας.

«Το επόμενο πενθήμερο θα βιώσουμε μία περίοδο με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, που θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο. Οι μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες θα κυμαίνονται από 31 έως 35 βαθμούς στα βόρεια και από 35 έως 39 -κατά τόπους 40- στα πεδινά ηπειρωτικά της κεντρικής και νότιας Ελλάδας και στην Αττική, ενώ το Αιγαίο θα έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως συμβαίνει πάντα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Φείδας, που σημείωσε ότι ήδη είναι αυξημένη η θερμοκρασία, για τα επίπεδα της εποχής, καθώς έχει αγγίξει τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τη Δευτέρα και την Τρίτη και από την Τετάρτη θα αρχίσει να πέφτει, ενώ από την Πέμπτη και μετά αναμένεται σημαντική μεταβολή με πιθανές βροχοπτώσεις.

Παράλληλα, ο κ. Φείδας σημείωσε ότι το φαινόμενο δεν σχετίζεται με την καραντίνα που είχε επιβληθεί λόγω κορωνοϊού.

«Αυτές τις πέντε ημέρες με τις ιδιαίτερα υψηλές -για την εποχή- θερμοκρασίες, θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε καύσωνα για την εποχή, ενώ για το καλοκαίρι θα ήταν στα όρια του καύσωνα. Όμως, τέτοιες θερμοκρασίες τον Μάιο είναι γενικά σπάνιο φαινόμενο. Τις τελευταίες δεκαετίες εμφανίζεται περίπου μία φορά ανά δέκα χρόνια το να έχουμε μια μέση θερμοκρασία περί τους 10 βαθμούς μεγαλύτερη από τη μέση αναμενόμενη για την περίοδο θερμοκρασία. Είναι γενικά ένα σπάνιο φαινόμενο, όμως δεν σχετίζεται με τη μεταβολή των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων λόγω του κορωνοϊού η εμφάνισή του. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν σε βάθος χρόνου τη μεταβολή του κλίματος και δεν την επηρεάζουν τόσο βραχυπρόθεσμα», εξήγησε ο κ. Φείδας.

Ο καύσωνας «εστιάζεται στην νοτιοανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κεντρική και Νότια Ελλάδα» και «ουσιαστικά πρόκειται για μια θερμή εισβολή από την Βόρεια Αφρική, γι' αυτό και έχουμε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες που θα συνοδεύονται από μεταφορά σκόνης», συνεπώς, «μπορεί να μην περιμένουμε τόσο έντονη ηλιοφάνεια, λόγω της σκόνης, χωρίς αυτό να σημαίνει χαμηλότερες θερμοκρασίες», ανέφερε ακόμη.

Αυξήθηκαν οι καύσωνες

Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα των καυσώνων στην Ελλάδα, με βάση την επεξεργασία των δεδομένων των τελευταίων δεκαετιών, ο κ. Φείδας επισήμανε ότι «έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει αύξηση τόσο της συχνότητας των καυσώνων, όσο και της έντασής τους και της διάρκειάς τους, κάτι που σχετίζεται σαφώς και άμεσα με την κλιματική αλλαγή».

Παρόλα αυτά εξήγησε πως η παρακολούθηση των ακραίων φαινομένων λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα της σπανιότητάς τους, δηλαδή για να διαπιστωθεί αν η τάση τους είναι αυξητική ή όχι, οι επιστήμονες χρειάζονται στοιχεία, όμως επειδή είναι πάρα πολύ λίγα τα γεγονότα, ίσως τα στοιχεία δεν επαρκούν για να εξαχθούν συμπεράσματα.

«Κρατάμε μία επιφύλαξη για τη μεταβολή αυτών των ακραίων φαινομένων, έχει όμως διαπιστωθεί ότι όντως τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουμε αύξηση της συχνότητας και της έντασης των καυσώνων στη χώρα μας και φυσικά στην ευρύτερη της περιοχής, καθώς δεν είναι ένα τοπικό φαινόμενο», κατέληξε ο κ. Φείδας.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM