Σε έξαρση η μηνιγγίτιδα: 8 περιστατικά τον Ιανουάριο - Πώς μεταδίδεται

Σε έξαρση η μηνιγγίτιδα: 8 περιστατικά τον Ιανουάριο - Πώς μεταδίδεται Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Pexels
0

Σε έξαρση είναι η μηνιγγίτιδα στη χώρα, με τον πρόσφατο θάνατο ενός 20χρονου στην Πάτρα να προκαλεί ανησυχία για τη μετάδοση και την επικινδυνότητα της νόσου.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», τόνισε πως αν και τα περιστατικά είναι μεμονωμένα- 8 μέχρι στιγμής- υπάρχει αυξημένη επιτήρηση.

«Μέχρι στιγμής, το 2025, έχουν διαγνωστεί οκτώ περιστατικά σε όλη τη χώρα. Η υψηλή κυκλοφορία των αναπνευστικών λοιμώξεων φαίνεται να συμβάλλει στη μετάδοση της μηνιγγίτιδας. Ωστόσο, δεν πρόκειται για εύκολα μεταδιδόμενο μικρόβιο όπως η γρίπη ή ο κορωνοϊός. Χρειάζεται παρατεταμένη στενή επαφή, όπως μεταξύ μελών μιας οικογένειας», ανέφερε ο κ. Παρασκευής.

Σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν μετά τον θάνατο του 20χρονου στην Πάτρα, ο καθηγητής ανέφερε ότι χορηγήθηκε φαρμακευτική προφύλαξη σε περισσότερα από 200 άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τον νεαρό φοιτητή, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά.

Μηνιγγίτιδα: «Η διεισδυτική μορφή της λοίμωξης είναι εξαιρετικά σπάνια»

«Ορισμένα σπάνια περιστατικά αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου, πιθανώς λόγω γενετικών παραγόντων ή ανοσοανεπάρκειας, αν και κάτι τέτοιο δεν μπορεί πάντα να προβλεφθεί», σημείωσε σχετικά με την κεραυνοβόλο μορφή της μηνιγγίτιδας που μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα, χωρίς να υπάρχουν εμφανείς παράγοντες κινδύνου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς της μηνιγγίτιδας, σε τάξεις μεγέθους 25-30%. Παρόλα αυτά, η διεισδυτική μορφή της λοίμωξης είναι εξαιρετικά σπάνια και δεν θα πρέπει να προκαλεί πανικό στο ευρύ κοινό.

«Η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη τόσο για την πρόληψη της μετάδοσης όσο και για τη σωστή αντιμετώπιση της ασθένειας», κατέληξε ο κ. Παρασκευής, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιτήρησης και των εμβολιασμών.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM