Μηνιγγίτιδα: Η «ύπουλη νόσος» με τα κοινά πρώτα συμπτώματα και την ταχύτατη εξέλιξη

Μηνιγγίτιδα: Η «ύπουλη νόσος» με τα κοινά πρώτα συμπτώματα και την ταχύτατη εξέλιξη Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Freepik.com
0

«Ύπουλη νόσος» θεωρείται η μηνιγγίτιδα, καθώς τα πρώτα συμπτώματά της θεωρούνται κοινά, όμως εξελίσσονται ταχύτατα.

Τα πρώτα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι ο πυρετός, το αίσθημα νωθρότητας, η κεφαλαλγία, η φωτοφοβία κτλ. Έτσι, είναι πολύ πιθανό ο ασθενής ή ο φροντιστής όταν πρόκειται για παιδιά, να δώσει τη δέουσα σημασία και όταν αυτά εξελιχθούν - συνήθως μέσα σε ένα 24ωρο - να είναι αργά. 

Ειδικά όσον αφορά στη Μηνιγγίτιδα Β, ένα στα πέντε περιστατικά ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπλοκές όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες, ενώ ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 4 ετών. Μαζί με τους εφήβους, αποτελούν τις δύο ηλικιακές ομάδες υψηλότερου ρίσκου, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία. 

Τα βρέφη ουσιαστικά κινδυνεύουν από την οικογένεια και τον κοινωνικό περίγυρο, καθώς το ανώριμο ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί ευκολότερα να προσβληθεί από κάποιον ενήλικα που μπορεί να είναι ασυμπτωματικός φορέας: Στατιστικά, περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού κάποια στιγμή στην ζωή τους, μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του βακτηρίου, με αποτέλεσμα να μπορεί να το μεταδώσουν μέσω καθημερινών ενεργειών στενής επαφής όπως το φιλί, ο βήχας ή το φτέρνισμα.

O μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά. Στους ενήλικες επικρατεί ο πνευμονιόκοκκος ακολουθούμενος από τον μηνιγγιτιδόκοκκο και έπεται η λιστέρια που εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα στη νεογνική περίοδο και στους άνω των 50 ετών. Τα λιγότερο συχνά βακτηριακά αίτια όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β, τα εντεροβακτηριοειδή και η λιστέρια προκαλούν νόσο σε ευαίσθητους πληθυσμούς όπως νεογνά και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς.

Πώς εκδηλώνεται κλινικά η μηνιγγίτιδα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το φάσμα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου ποικίλλει από πυρετό και ασυμπτωματική βακτηριαιμία ως σηψαιμία, τοξική καταπληξία και θάνατο.

Τα κλινικά συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία. Οι περισσότερες άτυπες εικόνες παρατηρούνται στη νεογνική και βρεφική ηλικία. 

Η τυπική αρχική κλινική εικόνα της μηνιγγίτιδας χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, ναυτία, έμετο, κεφαλαλγία, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και μυαλγίες. 

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, σε προοπτική επιδημιολογική μελέτη, η κλασική τριάδα συμπτωμάτων «πυρετός, αυχενική δυσκαμψία και επηρεασμένο επίπεδο συνείδησης» ήταν παρούσα σε 27% των ασθενών με μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα ενώ ήταν πιο συχνή στην πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα (58%). 

Με την προσθήκη του εξανθήματος το ποσοστό ασθενών που είχαν τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα αυτά σημεία ανέρχεται στο 89%. 

Άλλα συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, κακουχία, έμετοι, σπασμοί συνοδεύουν τη νόσο. 

Οι σπασμοί εμφανίζονται συχνότερα στα παιδιά (20-30%) και σε λιγότερο από 12% στους ενήλικες. Ξεκινούν ως εστιακοί και δευτερογενώς γενικεύονται. 

Εμβολιασμός κατά της Μηνιγγίτιδας Β

Για τη Μηνιγγίτιδα Β που είναι η πιο συχνή στην χώρα μας, υπάρχει εμβόλιο, που συστήνεται ήδη από τη βρεφική ηλικία, αλλά δεν περιλαμβάνεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, δηλαδή οι γονείς καλούνται να καταβάλλουν το κόστος εξ ολοκλήρου.

Οι παιδίατρος οφείλουν να ενημερώνουν κατάλληλα τους γονείς για τον συγκεκριμένο εμβολιασμό, όπως και για τα υπόλοιπα εμβόλια, που είναι υποχρεωτικά στη χώρα μας και προστατεύουν από τους υπόλοιπους τύπους μηνιγγίτιδας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει στο όραμά του για έναν «κόσμο ελεύθερο» από μηνιγγίτιδα μέχρι το 2030, τον εμβολιασμό ως το μοναδικό όπλο προς αυτή την κατεύθυνση.

 
 
 
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM