Το κομουνιστικό κόμμα της Κίνας σχεδιάζει να επιβάλει έναν σαρωτικό νόμο «εθνικής ασφάλειας» στο Χονγκ Κονγκ που θα ποινικοποιεί τις «εξωγενείς παρεμβάσεις», τις «σχισματικές δράσεις» και όποια δράση θεωρείται υπονόμευση της κρατικής εξουσίας.
Μια κυβερνητική πρόταση για την δυνατότητα έκδοσης υπόπτων στην Κίνα ήταν από τους βασικούς λόγους που ξεσήκωσε τις περσινές διαμαρτυρίες στην πόλη, αλλά το κίνημα γιγαντώθηκε σε κάτι πλατύτερο, με πτέρυγες των διαδηλωτών να απαιτούν «απόλυτη Δημοκρατία», την ώρα που η Κίνα εξακολουθεί να κατηγορεί «εξωγενείς και σχισματικές δυνάμεις» για την αναταραχή.
Ο νόμος, που θεωρείται ξεκάθαρη αντίδραση στις περσινές διαδηλώσεις, θα μπορούσε να περάσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, παρακάμπτοντας τις συνήθεις διαδικασίες στο Χονγκ Κονγκ.
Το κυβερνών κόμμα, σκοπεύει να τον επιβάλει με ειδικό διάταγμα, όπως επιβεβαίωσαν στην Washington Post αξιωματούχοι, σε μία κίνηση που ερμηνεύεται ως η πλέον παρεμβατική των τελευταίων ετών, καθώς το Πεκίνο επιχειρεί να τερματίσει την αυτονομία του διεθνούς οικονομικού κέντρου και να το ελέγξει πλήρως, ξαναγράφοντας τους κανόνες που επέτρεψαν στην περιοχή να λειτουργεί ανεξάρτητα από την Κίνα τα τελευταία 23 χρόνια.
Με συστηματικό περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών και του ανεξάρτητου νομικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ, το Πεκίνο ευελπιστεί πως με τον καινούργιο νόμο θα καταφέρει να ανακόψει τον πολιτικό αναβρασμό που πέρασε στους δρόμους τον περασμένο Ιούνιο. Οι διαδηλώσεις τελικά καταλάγιασαν μόνο εξαιτίας του υγειονομικού συναγερμού που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και καθώς τα μέτρα χαλαρώνουν, αναμένεται ένα «θερμό» καλοκαίρι από όλες τις απόψεις.
Όπως σχολιάζει η WP, «τα σχόλια κορυφαίων στελεχών του Κομουνιστικού Κόμματος καταδεικνύουν πως είναι προετοιμασμένοι να αλλάξουν τη βασική νομοθεσία» που έχει ρόλο συντάγματος στο Χονγκ Κονγκ, και που για την ώρα εξασφαλίζει δικαιώματα ανυπόστατα στην ενδοχώρα της Κίνας, όπως ελευθερία του Τύπου και ελευθερία λαϊκών συνελεύσεων.
Η τύχη της παλιάς βρετανικής αποικίας έχει γίνει αντικείμενο εντονότατης διαμάχης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ. Την Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ. Οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας κάνουν απευθείας εκκλήσεις στις ΗΠΑ για παρέμβαση, και, όταν ακόμα συγκεντρώνονταν στους δρόμους, κυμάτιζαν συχνά σημαίες των ΗΠΑ. Οι άνθρωποι αυτοί, θεωρούν τους εαυτούς τους το τελευταίο προπύργιο αντίστασης απέναντι στις ολοένα και πιο πιεστικές κινήσεις του Σι Τζινπίνγκ.
Σήμερα, η Κίνα ισχυρίστηκε ότι οι παρεμβάσεις συνιστούν «βελτίωση» στην διακυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ: «Θα διασφαλίσουμε την μακροπρόθεσμη σταθερότητα της λογικής "μια χώρα, δύο συστήματα"», δήλωσε σήμερα ο Γουανγκ Γιανγκ, επικεφαλής του Λαϊκής, Πολιτικής, Συμβουλευτικής Διάσκεψης, κατά την ετήσια συνάντηση του Οργάνου.
«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την βελτίωση της ενσωμάτωσης συστημάτων και μηχανισμών του συντάγματος και της βασικής νομοθεσίας», υποστηρίζει ο Γουάνκ στην αναφορά.
To 1983, το Χονγκ Κονγκ αναταξινομήθηκε ως «Βρετανικό Εξαρτημένο Έδαφος» όταν η βρετανική αυτοκρατορία επαναπροσδιόριζε την επικράτειά της. Μετά από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τη Κίνα, γράφηκε η Κοινή Σινοβρετανική Διακήρυξη το 1984. Οι δύο χώρες συμφώνησαν το Χονγκ Κονγκ να περάσει στην κυριαρχία της Κίνας την 1 Ιουλίου 1997, αλλά θα παρέμενε αυτόνομο ως ειδική διοικητική περιοχή, διατηρώντας την οικονομία της ελεύθερης αγοράς, το νομικό του σύστημα, ανεξάρτητη εκπροσώπηση τους διεθνείς οργανισμούς και τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων.
Εξαίρεση θα αποτελούσαν τα ζητήματα της ξένης διπλωματίας και της στρατιωτικής άμυνας. Η συνθήκη επικυρώθηκε το 1990 και την 1η Ιουλίου 1997, η κυριαρχία του Χονγκ Κονγκ πέρασε από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, σημαίνοντας το τέλος των 156 χρόνων βρετανικής κυριαρχίας στο Χονγκ Κονγκ. Λίγο αργότερα, δέχτηκε διπλό οικονομικό χτύπημα, με την οικονομική κρίση του 1997 και τη γρίπη των πτηνών Η5Ν1, αλλά το ειδικό καθεστώς, βοήθησε το Χονγκ Κονγκ να αναπτυχθεί σε ένα διεθνές οικονομικό κέντρο.
Όμως υπό την διακυβέρνηση του Σι, το Πεκίνο διεισδύει όλο και περισσότερο. «Είμαι άναυδος», σχολιάζει ο Ντένις Κόκ, μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ και υποστηρικτής της Δημοκρατίας. «Αυτή είναι μία αιφνίδια κίνηση και νομίζω ότι σημαίνει το τέλος της συμφωνίας για «μία χώρα, δύο συστήματα».
Ο Κοκ δέχθηκε τα πυρά του Πεκίνου λόγω της επικριτικής στάσης του, και πρόσφατα απομακρύνθηκε από τον προεδρικό θώκο μιας σημαντικής επιτροπής. Ο ίδιος κατηγορεί την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ και του Πεκίνου ότι χρησιμοποίησαν την πανδημία του κορωνοϊού ως δικαιολογία για να εντείνουν το έλεγχο στην πόλη.
«Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος δεν ασχολείται, σκοτώνουν το Χονγκ Κονγκ, σκοτώνουν την συμφωνία και χρησιμοποιούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης για να παρεμποδίσουν τους ανθρώπους από το να διαδηλώσουν. «Αυτό είναι το πιο καταστροφικό κεφάλαιο στην ιστορία του Χονγκ Κονγκ μετά την παράδοσή του στην Κίνα».
Με πληροφορίες από Washington Post
σχόλια