Η εθελοντική ομάδα Empty the cages Athens εργάζεται μέχρι να αδειάσουν τα κλουβιά από τα αδέσποτα

Η εθελοντική ομάδα Empty the cages Athens εργάζεται μέχρι να αδειάσουν τα κλουβιά από τα αδέσποτα Facebook Twitter
Οι άνθρωποι που έχουν υιοθετήσει κάποιο ζώο είναι η δύναμη της ομάδας Empt the cages και ο λόγος που συνεχίζουν τη δράση τους. Φωτο: Παναγιώτης Καραναγνώστης
0

Η Ρόζα βρέθηκε τον Αύγουστο του 2019 δεμένη σε ένα παγκάκι σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, αδύναμη και ημιλιπόθυμη, από εθελόντριες της ομάδας Empty the cages. Τη μάζεψαν και την πήραν αμέσως σπίτι τους, καθώς η κατάστασή της ήταν πολύ κρίσιμη μια και είχε εμφανή παράλυση στο πρόσωπο, ίσως από χτυπήματα. Την επόμενη μέρα την πήγαν στον κτηνίατρο, όπου ενημερώθηκαν ότι είχε όλα τα συμπτώματα όγκου στον εγκέφαλο. Δεν υπάρχει ειδική αγωγή που να θεραπεύει τον καρκίνο στον εγκέφαλο στους σκύλους, οπότε η ευθανασία ήταν μονόδρομος. Ο κτηνίατρος τις ενημέρωσε ότι το προσδόκιμο ζωής της ήταν μόλις λίγες εβδομάδες.


Αφού αρνήθηκαν να την «κοιμίσουν», μετά από πολύωρη καθημερινή παραμονή στο κτηνιατρείο, η Ρόζα σηκώθηκε ξαφνικά και κούνησε την ουρά της, δείχνοντας με τον τρόπο της ότι είχε θέληση για ζωή. Πηγαίνοντας κόντρα στις προβλέψεις και αφού δοκίμασε ένα σωρό αγωγές, είναι πλέον πιο χαρούμενη από ποτέ, αφού σήμερα βρίσκεται στο σπίτι της μαζί με τον άνθρωπό της που την υιοθέτησε ως μελλοθάνατη για να της δώσει αγάπη και θαλπωρή πριν από το τέλος της και τελικά την είδε να μετατρέπεται σε ένα υγιές, χαρούμενο σκυλάκι. Πριν από λίγες μέρες, που της ξαναέκαναν εξετάσεις, ο όγκος είχε εξαφανιστεί. Δεν υπάρχει ιατρική εξήγηση γι' αυτό ‒ μήπως η αγάπη κάνει θαύματα τελικά;

Για εμάς δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Όταν βρίσκουμε ένα αδέσποτο ζώο δεν το προσπερνάμε αλλά το αναλαμβάνουμε οι ίδιοι, με δικά μας έξοδα, ή απευθυνόμαστε στον δήμο μας, ανάλογα με τις δυνατότητές μας τη δεδομένη χρονική στιγμή.


Οι εθελόντριες της ομάδας Empty the cages το πιστεύουν αυτό. Η ιδέα για την οργάνωση μίας ακόμα ομάδας που φροντίζει τα αδέσποτα της Αθήνας γεννήθηκε το 2014. «Ξεκινήσαμε ως μονάδες, φροντίζοντας αδέσποτα ζώα στη γειτονιά μας. Γνωριστήκαμε με τα πρώτη μέλη της ομάδας μας, αφότου γίναμε μάρτυρες σε περιστατικό κακοποίησης αδέσποτου σε ένα πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνος. Τρέξαμε να βοηθήσουμε το αδέσποτο σκυλάκι κι έτσι συνειδητοποιήσαμε για πρώτη φορά την αλληλεγγύη και την κοινή μας αγάπη για τα ζώα» λένε μέλη της ομάδας, που κάπως έτσι τάχθηκαν υπέρ της υπεράσπισης των αδέσποτων της γειτονιάς τους.

Η εθελοντική ομάδα Empty the cages Athens εργάζεται μέχρι να αδειάσουν τα κλουβιά από τα αδέσποτα Facebook Twitter
Φωτο: Μαρία Μητρογιάννη


Με τη δημιουργία λογαριασμού στα social media κάποια χρόνια αργότερα προσέλκυσαν κι άλλους ανθρώπους που μπήκαν στην παρέα τους, βοηθώντας έμπρακτα και σώζοντας ακόμα περισσότερα αδέσποτα. Η κοινή τους επιθυμία; «Να αδειάσουμε τα κλουβιά και να μη μείνει κανένα αδέσποτο ξεχασμένο».


Τα μέλη της ομάδας περιθάλπουν καθημερινά αδέσποτα γατάκια ή σκυλάκια που βρίσκουν στον δρόμο να περιφέρονται μόνα, χτυπημένα ή άρρωστα. Τα φιλοξενούν στο σπίτι τους, τα προωθούν προς υιοθεσία μέσω αγγελιών στο Ίντερνετ και πηγαίνουν για εθελοντική δράση στον χώρο προσωρινής παραμονής αδέσποτων που έχουν δημιουργήσει στον Βοτανικό, όπου τα αδέσποτα ζώα περιμένουν να τα φροντίσουν και να τα βοηθήσουν να κοινωνικοποιηθούν μέσα από βόλτες και χάδια.

«Όταν βρίσκουμε ένα ζώο αρχικά αναζητούμε τον ιδιοκτήτη, εάν έχει, ελέγχοντας αν έχει microchip ή στοιχεία επικοινωνίας στο περιλαίμιό του. Παράλληλα, αναρτούμε φωτογραφία του στα social media με σήμανση "βρέθηκε", ώστε να εξαντλήσουμε την πιθανότητα να έχει χαθεί. Παίρνουμε το ζωάκι σπίτι, πηγαίνουμε στον κτηνίατρο κaι αναρτούμε αγγελία ώστε να βρει οικογένεια. Όλη η διαδικασία γίνεται μέσα από τους λογαριασμούς μας στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter. Για εμάς δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Όταν βρίσκουμε ένα αδέσποτο ζώο δεν το προσπερνάμε αλλά το αναλαμβάνουμε οι ίδιοι, με δικά μας έξοδα, ή απευθυνόμαστε στον δήμο μας, ανάλογα με τις δυνατότητές μας τη δεδομένη χρονική στιγμή.


Είναι σημαντικό όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν ότι ο νόμος ορίζει πως κάθε δήμος είναι υποχρεωμένος να καλύπτει την κτηνιατρική περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, δηλαδή εξετάσεις, εμβολιασμό, στείρωση και τοποθέτηση microchip» λένε οι άνθρωποι της οργάνωσης, οι οποίοι επιμένουν ότι η στείρωση είναι το «όπλο» για τη μείωση των αδέσποτων. Η διαδικασία είναι απλή: κάθε πολίτης που βρίσκει ένα αδέσποτο στον δήμο Αθηναίων αρκεί να καλέσει το 1595, να κάνει αίτημα και να παραδώσει το ζωάκι που βρήκε για στείρωση.

Η εθελοντική ομάδα Empty the cages Athens εργάζεται μέχρι να αδειάσουν τα κλουβιά από τα αδέσποτα Facebook Twitter
Τα μέλη της ομάδας Empty the cages καλούν τον κόσμο να πηγαίνει τις Κυριακές στο προσωρινό καταφύγιο με τα αδέσποτα στον Βοτανικό. Φωτο: Μαρία Μητρογιάννη


«Καθημερινά δεχόμαστε μηνύματα από ανθρώπους που βρήκαν κάποιο αδέσποτο, το οποίο δεν μπορούν να αναλάβουν ή δεν ξέρουν πώς να το φροντίσουν. Απαντούμε σε όλους, συμβουλεύουμε με βάση την εμπειρία μας και προτρέπουμε τον κόσμο να απευθυνθεί στον δήμο του, εάν δεν μπορεί να το φροντίσει ο ίδιος. Δεχόμαστε συχνά τηλεφωνήματα σε επίπεδο γειτονιάς, μια και ο περίγυρός μας γνωρίζει ότι ασχολούμαστε με τα αδέσποτα, έτσι αναζητά βοήθεια σ' εμάς. Ωστόσο, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αναλάβουμε όλα τα αδέσποτα της Αττικής, οπότε βοηθούμε κάθε φορά έως εκεί που μπορούμε. Ενίοτε δεχόμαστε μηνύματα και για κακοποιήσεις. Προτρέπουμε τον κόσμο να καλεί την αστυνομία και να καταγγέλλει τα περιστατικά. Μόνο έτσι θα μειωθούν τα κρούσματα κακοποίησης, εάν σταματήσουμε να φοβόμαστε ή να αδιαφορούμε» λένε οι ίδιοι.


Τα μέλη της ομάδας Empty the cages καλούν τον κόσμο να πηγαίνει τις Κυριακές στο προσωρινό καταφύγιο με τα αδέσποτα στον Βοτανικό. «Έχουμε δει ότι αυτό δίνει μεγάλη χαρά και στα ζώα αλλά και στους ίδιους τους ανθρώπους. Χαιρόμαστε κι εμείς όταν βλέπουμε τον κόσμο να ενδιαφέρεται, να συζητά, να ενημερώνεται, να κάνει τα αδέσποτα δική του έννοια αλλά και κομμάτι της καθημερινότητάς του. Προσφέροντας χαρά σε ένα ζώο επαναπροσδιορίζεις την αξία σου ως ανθρώπου και κερδίζεις τη μεγαλύτερη ανταμοιβή: γνωρίζεις την αληθινή, ανιδιοτελή αγάπη».


Τις Κυριακές τα σκυλάκια του καταφυγίου είναι τρισευτυχισμένα. Δίνουν φιλιά και παίρνουν αγκαλιές. «Κάθε Κυριακή είναι γιορτή για τα ζώα που ζουν σε κλουβιά στο καταφύγιο. Για παράδειγμα, ο Πιτσιλής μας, ένα περήφανο σκυλί ράτσας Δαλματίας, 16 ετών, που έχασε ξαφνικά τον άνθρωπό του, έμεινε μόνος του και λόγω της αδυναμίας συγγενών να τον αναλάβουν, κατέληξε σε κλουβί. Ήταν πολύ λυπημένος, δεν ήθελε ούτε βόλτα ούτε τίποτα από εμάς. Μαράζωσε στη μοναξιά του κλουβιού. Μέχρι που, ξαφνικά, δεχτήκαμε ένα μήνυμα από τη Μαρίτα, η οποία είδε την αγγελία του και θέλησε να τον υιοθετήσει. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, γνωρίζοντας πόσο δύσκολα υιοθετούνται σκυλάκια άνω των 5 ετών, πόσο μάλλον τα 16χρονα! Η Μαρίτα υιοθέτησε τον Πιτσιλή και από τότε όλα άλλαξαν. Μεταμορφώθηκε σε ένα παιχνιδιάρικο "κουτάβι", κυλιέται στο γρασίδι και χοροπηδάει από χαρά. Δεν χορταίνουμε να τον βλέπουμε σε βίντεο και να ευχαριστούμε τους ανθρώπους που τον υιοθέτησαν».

Η εθελοντική ομάδα Empty the cages Athens εργάζεται μέχρι να αδειάσουν τα κλουβιά από τα αδέσποτα Facebook Twitter
Η εν λόγω ομάδα δεν δέχεται χρηματικές δωρεές και ως εκ τούτου δεν έχει κάποιο τραπεζικό λογαριασμό. Φωτο: Παναγιώτης Καραναγνώστης


Οι άνθρωποι που έχουν υιοθετήσει κάποιο ζώο είναι η δύναμη της ομάδας Empty the cages και ο λόγος που συνεχίζουν τη δράση τους. «Έχοντας πάρει ένα ζώο στο σπίτι, αισθάνονται πιο χαρούμενοι και συχνά μας λένε ότι είναι το καλύτερο δώρο. Πολλοί, δε, εκπλήσσονται με την ικανότητα των ζώων να εγκλιματίζονται γρήγορα στο νέο τους περιβάλλον».


Η εν λόγω ομάδα δεν δέχεται χρηματικές δωρεές και ως εκ τούτου δεν έχει κάποιο τραπεζικό λογαριασμό. «Εάν θέλετε να κάνετε δωρεά για τα αδέσποτα που φροντίζουμε, αυτή μπορεί να είναι τροφή, παιχνίδια, λουράκια, λιχουδιές και άλλα είδη τα οποία μπορείτε να φέρετε οι ίδιοι και να δώσετε στα αδέσποτά μας ή να μας τα αποστείλετε. Εάν κάποιος ενδιαφέρεται να μας βοηθήσει εθελοντικά, τον προσκαλούμε να έρθει στην παρέα μας κάθε Κυριακή, να γνωρίσει τη δράση μας και να γίνει μέρος της. Επίσης, κάποιος μπορεί να βοηθήσει φιλοξενώντας ένα αδέσποτο σε ανάγκη ή με τη μεταφορά έκτακτων περιστατικών στον κτηνίατρο. Ακόμα και οι κοινοποιήσεις αγγελιών μας μέσω των κοινωνικών δικτύων βοηθούν. Με λίγα λόγια, αν θέλει κανείς, μπορεί».

Εάν κάποιος/-α επιθυμεί να συντρέξει ένα συγκεκριμένο έργο της ομάδας, μπορεί να συνεννοηθεί απευθείας μαζί της.

Instagram: emptythecages_athens

Facebook: emptythecagesathens

Twitter: emptythecages_athens

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Selfie ενός γάτου, τις μέρες του εγκλεισμού Από την αναγνώστρια Άννα Ρωμάνου.

Δεν είσαι μόνος / Selfie ενός γάτου, τις μέρες του εγκλεισμού Από την αναγνώστρια Άννα Ρωμάνου.

Το πρωί ο κύριος καθηγητής θα σηκωθεί και πριν ρίξει στο μπώλ τις νιφάδες βρώμης με λιναρόσπορο, μέλι και ταχίνι, θα ανοίξει ελαφρά την μπαλκονόπορτα να μπει ο γάτος να τριφτεί στα πόδια του.
Τρία pet shops της Αθήνας όπου το κατοικίδιό σου θα περάσει καλύτερα κι από εσένα

Living / Τρία pet shops της Αθήνας όπου το κατοικίδιό σου θα περάσει καλύτερα κι από εσένα

Τα τελευταία χρόνια τα pet shops της πόλης δεν είναι αυτοί οι αδιάφοροι χώροι με τσουβάλια από στοιβαγμένες τροφές. Αντιθέτως, είναι χώροι με πρωτότυπο ντιζάιν, ιδιαίτερη αισθητική και προσφέρουν πληθώρα υπηρεσιών.
ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM
Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM