Eφτάψυχες - Nine Lives: Μια οργάνωση που σιτίζει και στειρώνει τις αδέσποτες γάτες της πόλης

Eφτάψυχες - Nine Lives: Μια οργάνωση που σιτίζει και στειρώνει τις αδέσποτες γάτες της πόλης Facebook Twitter
Οι μεγαλύτερες αποικίες βρίσκονται γύρω από την Ακρόπολη και τους αρχαιολογικούς χώρους, στην Πλάκα, στο Μεταξουργείο και στην Ομόνοια, όπου οι γάτες ταΐζονται αργά το βράδυ.
6

Οι Εφτάψυχες - Nine Lives, από το 2008 –ανεπίσημα από το 2005–, έχουν κάνει αμέτρητες στειρώσεις στις γάτες της Αθήνας. «Τα τελευταία χρόνια κάνουμε περίπου 1.700-1.800 στειρώσεις ανά έτος, ενώ παράλληλα βοηθάμε ανθρώπους που ταΐζουν γάτες» αναφέρει η Ελένη Κεφαλοπούλου, υπεύθυνη της οργάνωσης.

Ο κεντρικός πυρήνας της ομάδας αποτελείται από δώδεκα άτομα, τα οποία κάνουν όλη τη δουλειά, ενώ ο αμέσως επόμενος (20-30 άτομα) περιλαμβάνει τους ανθρώπους που βοηθούν με τις μεταφορές των ζώων και τα μπαζάρ μέσα από πωλήσεις ημερολογίων. Την ίδια στιγμή, υπάρχει ένας ακόμα μεγαλύτερος κύκλος ανθρώπων (50-60 άτομα) που κάνουν στειρώσεις και χρηματοδοτούνται συνεχώς από τις Εφτάψυχες.


«Υπάρχουν, βέβαια, και αρκετοί υποστηρικτές, που έρχονται στα μπαζάρ και στις εκδηλώσεις που κάνουμε ή αγοράζουν πράγματα που βγάζουμε κατά καιρούς (μπλουζάκια, ημερολόγια κ.λπ.)» συνεχίζει η κ. Κεφαλοπούλου.

«Μεγάλη είναι και η στήριξη ανθρώπων από το εξωτερικό, που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα, έχουν δει την κακή κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα και θέλουν να υποστηρίξουν την όλη προσπάθειά μας. Συνεργαζόμαστε, επίσης, και με κάποιες οργανώσεις του εξωτερικού, οι οποίες μας χρηματοδοτούν κάποια προγράμματα στειρώσεων, υπό τον όρο πάντοτε ότι θα τους δίνουμε τις αποδείξεις, τις φωτογραφίες των γατιών, την περιοχή στην οποία βρίσκονται κ.ο.κ.

Τα έσοδά μας είναι όλα από τα μπαζάρ, τις δωρεές, τα μπλουζάκια και τα ημερολόγια που πουλάμε. Βέβαια, πολλές φορές μάς λένε: "A, ξέρουμε ότι πήρατε τα λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα τρώτε!". Φυσικά γελάμε μ' αυτά, γιατί δεν υπάρχουν τέτοια προγράμματα για τα αδέσποτα ζώα!

Το κύριο πεδίο δραστηριοποίησης των Nine Lives είναι το κέντρο της Αθήνας, όπου υπάρχουν οι περισσότεροι εθελοντές. Σταδιακά, όλοι καταλαβαίνουν ότι καλυτερεύει η ζωή των γατιών όλης της γειτονιάς, τόσο αυτών όσο και των ανθρώπων κάθε περιοχής.


Έχουμε πλέον πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που θέλουν να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης. Εμείς, λόγω του ότι δεν μπορούμε να επέμβουμε άμεσα, αυτό που κάνουμε oυσιαστικά είναι να καθοδηγούμε τον κόσμο, λέγοντάς του βήμα-βήμα τι ακριβώς πρέπει να κάνει, π.χ. να πάρουν την αστυνομία ή να καλέσουν τον εισαγγελέα ζώων.


Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πιο θετική στάση ως προς την υιοθέτηση πιο μεγάλων, ηλικιωμένων ή και ανάπηρων γατών (που είναι με ένα μάτι ή ακόμα και τυφλές). Γενικά, ο κόσμος είναι πιο φιλόζωος.


Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο είναι οι συλλέκτες ζώων, δηλαδή οι φιλόζωοι, που έχουν αρχικά δυο-τρεις γάτες και καταλήγουν ακόμα και με 60! Αυτή είναι μια πιο δύσκολη περίπτωση, γιατί τότε χρειάζεται είτε να απευθυνθείς στον εισαγγελέα είτε να πας με τα "νερά" του συλλέκτη για να αρχίσει σιγά-σιγά να σου δίνει ζώα.


Εμείς, βέβαια, προσπαθούμε να βοηθάμε και με ομάδες εθελοντών, π.χ. στο Μάτι και στη Ραφήνα, όπου υπάρχουν τραυματισμένα ζώα με εγκαύματα. Συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα αυτό το πρόγραμμα, προσφέροντας σίτιση και στειρώσεις. Πέρσι, για παράδειγμα, στειρώσαμε συνολικά 110 γάτες στο Μάτι, ενώ φέτος είμαστε ήδη στις 30. Δηλαδή δεν τα έχουμε ξεχάσει αυτά τα ζώα».

Eφτάψυχες - Nine Lives: Μια οργάνωση που σιτίζει και στειρώνει τις αδέσποτες γάτες της πόλης Facebook Twitter
Το κύριο πεδίο δραστηριοποίησης των Nine Lives είναι το κέντρο της Αθήνας, όπου υπάρχουν οι περισσότεροι εθελοντές.


Το κύριο πεδίο δραστηριοποίησης των Nine Lives είναι το κέντρο της Αθήνας, όπου υπάρχουν οι περισσότεροι εθελοντές. Σταδιακά, όλοι καταλαβαίνουν ότι καλυτερεύει η ζωή των γατιών όλης της γειτονιάς, τόσο αυτών όσο και των ανθρώπων κάθε περιοχής.


Οι μεγαλύτερες αποικίες βρίσκονται γύρω από την Ακρόπολη και τους αρχαιολογικούς χώρους, στην Πλάκα, στο Μεταξουργείο και στην Ομόνοια, όπου οι γάτες ταΐζονται αργά το βράδυ. Οι Αμπελόκηποι, τα Πετράλωνα και το Παγκράτι είναι επίσης περιοχές όπου εκτείνεται το έργο της οργάνωσης, που, ανάλογα με το ενδιαφέρον των εθελοντών, αυξάνει το πεδίο δράσης της.


Ένα από τα καινούργια πράγματα που μπορεί να βρει κανείς στο site των Εφτάψυχων - Nine Lives είναι ένα παιδικό βιβλίο, διαθέσιμο στα ελληνικά και στα αγγλικά, με τίτλο Η γατοσυμμορία του Μπέντλαμ. To βιβλίο αυτό είναι για παιδιά δημοτικού και το έχει φτιάξει η Sally Cooper (ζωγράφος και συγγραφέας), η οποία έχει δώσει τα δικαιώματα στην εθελοντική οργάνωση, έτσι ώστε τα έσοδα να πάνε για την υποστήριξη του έργου των Nine Lives.


«Κοιτάζοντας το μέλλον των αδέσποτων στην Αθήνα, αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να αποκτήσουν οι δήμοι προγράμματα στειρώσεων. Δεν χρειάζονται καταφύγια ή μεγαλόπνοα σχέδια. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και να στειρώσουν αδέσποτα ζώα. Νομίζω ότι κάπως έτσι το πρόβλημα σταδιακά θα εκλείψει. Δηλαδή χρειάζεται υπεύθυνη ιδιοκτησία και προγράμματα στειρώσεων» καταλήγει η κ. Κεφαλοπούλου.

Εάν κάποιος/-α επιθυμεί να συντρέξει ένα συγκεκριμένο έργο της οργάνωσης, μπορεί να συνεννοηθεί απευθείας μαζί της.

Επικοινωνία:

[email protected]

www.ninelivesgreece.com

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LifO

 

Ελλάδα
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H ομάδα Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου βοηθά με κάθε τρόπο τα ζώα της περιοχής

Νέα Στήλη: Do the right thing / H ομάδα Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου βοηθά με κάθε τρόπο τα ζώα της περιοχής

Οι εθελοντές της ομάδας έχουν επιλέξει να προσφέρουν με πολλή αγάπη, διάθεση και θέληση τον προσωπικό τους χρόνο για να βοηθήσουν τα αδέσποτα ζώα που υπάρχουν στον Ασπρόπυργο.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Μια απορία και όποιος ξέρει ας απαντήσει.Γνωρίζουμε ότι όταν μια γάτα στειρωθεί έχει πολλές πιθανότητες να αποκτήσει σοβαρά προβλήματα στο ουροποιητικό της σύστημα. Τα αρσενικά ιδίως υποφέρουν πολύ γιατί φράζει η ουρήθρα τους και "σκάζουν" ή πεθαίνουν από μολύνσεις μέσα σε τρομερούς πόνους. Γιαυτό και υπάρχουν ειδικές τροφές μόνο για στειρωμένα ζώα. Και γιαυτό οι κτηνίατροι συνιστούν συγκεκριμένη διατροφή για αυτά τα ζώα.Όλα αυτά τα ζώα που κυκλοφορούν στειρωμένα έξω τι θα απογίνουν? Γιατί σίγουρα δεν ταΐζονται με ειδικές τροφές. Τρώνε ότι τους δίνουν οι φιλόζωοι και ότι βρουν από τα σκουπίδια. Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, σώζουμε τις πιθανές μελλοντικές γενιές, αλλά καταδικάζουμε τις ήδη υπάρχουσες σε έναν αργό και μαρτυρικό θάνατο?
Που το βρήκες αυτό με το "γνωρίζουμε ότι θα αποκτήσει προβλήματα στο ουροποιητικό"; Απο που προκύπτει αυτή η βεβαιότητα;Ολοι οι κτηνίατροι που ξέρω (αλλά και από την προσωπική μου εμπειρία με γάτες) λένε ότι δεν ισχύει. Τι στοιχεία έχεις;Τα στειρωμένα ζώα τείνουν να είναι λίγο πιο νωθρά από τον μέσο όρο (αν και ξέρω πολλές εξαιρέσεις). Για να μην γίνουν υπέρβαρα, υπάρχουν ειδικές τροφές για στειρωμένα ζώα με χαμηλές θερμίδες.Αλλά αυτό είναι εντελώς άσχετο με το ουροποιητικό τους.Ενα ζώο που ζει στον δρόμο αποκλείεται να είναι νωθρό, ότι και να κάνει.Μακάρι να ήταν η νωθρότητα και η πολυφαγία το πρόβλημα τους. Αλλά δεν είναι.Υ.Γ. Δεν "ξέρω" με σιγουριά. Γι αυτό άλλωστε και σου ζητάω στοιχεία.
@boxer, νάσαι καλά, μαζί με τους δίποδους και τους τετράποδους που αγαπάς.Δεν θέλω να κάνω μαθήματα ανατομίας σαν μη ειδικός, αλλά η στείρωση έχει να κάνει με το αναπαραγωγικό σύστημα. Το ουροποιητικό είναι εντελώς άλλα όργανα, αν και βρίσκονται κοντα-κοντα στο σώμα μας (εννοώ ημών όλων των θηλαστικών).Δεν ξέρω καμια επιστημονική δημοσίευση που να συσχετίζει στείρωση με ουροποιητικό. Αν ξέρεις εσύ κάποια, δώσε ένα λινκ σε παρακαλώ.Οι στειρωμένοι σπιτόγατοι όντως τείνουν προς την παχυσαρκία (που φέρνει διάφορα άλλα νοσήματα). Καλό είναι να τους προσέχεις για να μην παραχοντρήνουν. Οι ειδικές τροφές χαληλών θερμίδων είναι αναγκαίες μόνο όταν το πράγμα με το βάρος τους έχει ξεφύγει εντελώς.Αν μιλάμε για αδέσποτα, δεν υπάρχει θέμα παχυσαρκίας. Τα καημένα τα αδέσποτα παλεύουν κάθε μέρα για την ζωή του και βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση. Εχεις δει πουθενά χοντρό αδέσποτο;
Μου κάνει εντύπωση ότι οι κτηνίατροι που ξέρεις δεν το γνωρίζουν. Εγώ το έμαθα μετά από ένα πολύ οδυνηρό για τον γάτο μου περιστατικό. Φράζει η ουρήθρα και χρειάζεται άμεση μεταφορά σε κτηνιατρείο όπου παραμενει για μια εβδομάδα με καθετήρα.Δες τα παρακάτω:https://www.petmd.com/blogs/fullyvetted/2011/nov/blocked_urethra_in_male_cat-11896https://pets.thenest.com/urinary-problems-neutered-male-cats-7862.htmlhttps://cinqueportsvets.co.uk/information_sheets/tag/crystals/?print=pdf-search
Οι γυναίκες [ * ] αυτής της προσπάθειας είναι ηρωϊκές και αξίζουν κάθε υποστήριξη. Το γράφω αυτό χωρίς να έχω καμία σχέση με το σωματείο.Ενα μόνο πράγμα με γεμίζει απαισιοδοξία και απελπισία: Είναι η _τέταρτη_ φορά που βλέπω μια τέτοια προσπάθεια. Οχι παράλληλα (να υπάρχουν δλδ πολλές τέτοιες οργανώσεις ταυτόχρονα) αλλά σειριακά (φεύγει η πρώτη, έρχεται η δεύτερη κ.ο.κ.)Κάθε φορά, κάποιος συγκινητικά καλός άνθρωπος [ ** ] βλέπει την κατάσταση με τα αδέσποτα στην Ελλάδα, ξοδεύει τον ιδιωτικό του χρόνο, την ιδιωτική του περιουσία [ *** ], στήνει ένα σωματείο μαζί με άλλους 20-30 ηρωϊκούς εθελοντές, κάνει μια σοβαρότατη, υπευθυνότατη και τιτάνια προσπάθεια για μερικά χρόνια και ... μετά εξαφανίζεται. :-(Γιατί εξαφανίζεται; Για πολλούς, ανθρώπινους, λόγους. Για κάθε αδέσποτο που σώζεις εσύ, δαπανώντας τεράστιο χρόνο και χρήμα, οι ανεγκέφαλοι πετάνε, με μηδενικό κόστος, δέκα αδέσποτα στον δρόμο.Αν τα καημένα δεν πέθαιναν με φριχτούς θανάτους από παράσιτα, πείνα, φόλες και τροχαία, η αύξηση τους θα ήταν εκθετική και θα γεμίζαμε αμέσως.Καμία περιουσία, όσο μεγάλη κι αν είναι, δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει την σκατόψυχη, πολυπληθή, ηλίθια μάζα των ασυνείδητων. Κάποτε σώνονται τα λεφτά, κάποτε σώνονται οι αντοχές των ανθρώπων (πόσα αδέσποτα αντέχεις να δεις με τα άντερα χυμένα στην άσφαλτο, να αργοπεθαίνουν μέσα σε φριχτούς πόνους; ), κάποτε "σώνονται" βιολογικά οι άνθρωποι οι ίδιοι. Ξέρω ηρωϊκό 75ρη που έχει αφιερώσει την ζωή του στο να περιθάλπει αδέσποτα. Τι θα γίνει αν χρειαστεί νοσοκομείο αυτός ο άνθρωπος;Γι' αυτό, αν και θαυμάζω αυτές τις γυναίκες για την ψυχή τους, θεωρώ την προσπάθεια τους καταδικασμένη. Τρεις ομάδες ξεκίνησαν στο παρελθόν ακριβώς την ίδια προσπάθεια και έχουν ήδη εξαφανιστεί, για τους λόγους που αναφέρω πιο πάνω.Τους εύχομαι ολόψυχα να αντέξουν και να συνεχίσουν. Εύχομαι να αποτελέσουν την εξαίρεση (και μπράβο στην lifo που προβάλλει την προσπάθεια). Αλλά το βλέπω πολύ χλωμό. :-(= = = = [ * ] Γιατί οι άντρες είναι _τόσο_ αδιάφοροι για τα αδέσποτα; Γιατί το 90% αυτών των τιτάνιων προσπαθειών, αυτής της αυτοθυσίας υλοποιείται από γυναίκες;Μήπως οι άντρες είμαστε καλοί μόνο για μπαλαφάρα καφενειακού επιπέδου; Μήπως είμαστε εντελώς άχρηστοι σε αυτόν τον κόσμο;[ ** ] Γιατί το συντριπτικό κομμάτι απο όλες αυτές τις καλές προσπάθειες ξεκινάει / συντηρείται από αλλοδαπούς; Υπάρχει άραγε αμιγώς ελληνική προσπάθεια; Δεν το λέω από εθνικιστική σκοπιά, αλλά γιατί όλα τα φιλοζωϊκά σωματεία στελεχώνονται σε τόσο μεγάλο ποσοστό από αλλοδαπούς είτε από έλληνες που έζησαν 10ετίες στο εξωτερικό; Γιατί είναι οι ντόπιοι ΤΟΣΟ αδιάφοροι ωχαδερφιστές;[ *** ] Πιο σημαντικό από τον χρόνο και το χρήμα που δαπανάς, είναι οι ψυχικές αντοχές που διαθέτεις. Αυτές είναι πολύ πιο πεπερασμένες.Πόσα ξεκοιλιασμένα ζώα αντέχεις να δεις; Πόσα εγκαταλελειμμένα, με τα κόκκαλα τους σπασμένα, ανάπηρα, να λιώνουν από πείνα, να σφαδάζουν από πόνους;Πόσους εφιάλτες αντέχεις να βλέπεις ΚΑΘΕ νύχτα; Τα μάτια τους να σε ικετεύουν και να ξέρεις ότι δεν μπορείς να σώσεις ούτε το 1:1.000.000.Η ψυχή σου σώνεται πολύ πιο γρήγορα από τα λεφτά σου ή τον ελεύθερο χρόνο σου. Και δεν έχεις πια άλλο. Δεν μπορείς.