Το ισόγειο του μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς άλλαξε, κι έγινε ακόμα πιο ωραίο

Το ισόγειο του μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς άλλαξε, κι έγινε ακόμα πιο ωραίο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μία εβδομάδα πριν τα εγκαίνια των ανανεωμένων χώρων στο ισόγειο του μουσείου Μπενάκη και οι προετοιμασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Μπαίνοντας στο πωλητήριο η διαφορά είναι αισθητή και από την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις ότι κάτι έχει αλλάξει στην ατμόσφαιρα και στη φιλοσοφία του χώρου, -υπάρχει άπλα, χαλαρότητα, ζεστασιά και η εντύπωση του ενιαίου- το καφέ μπαρ έχει ενωθεί με το πωλητήριο, υπάρχουν πολλά φυτά, μετακινούμενα μέρη, είναι φανερό ότι έχει δημιουργηθεί κάτι φρέσκο και ζωντανό, χωρίς να έχει αλλοιωθεί η φυσιογνωμία που είχε μέχρι τώρα. Υπεύθυνη για αυτές τις αλλαγές και όσα έρχονται μελλοντικά στο χώρο του ισογείου είναι η Κωστάντια Μάνθου, αρχιτέκτονας και designer που ανέλαβε αρχικά να ανανεώσει το πωλητήριο του μουσείου, αλλά κατέληξε να αλλάξει όλο τον χώρο του ισογείου. Την κουβέντα μας διακόπτουν οι ερωτήσεις των ανθρώπων που δουλεύουν πυρετωδώς για να είναι όλα στην εντέλεια την Παρασκευή 4/11 που ο χώρος θα είναι έτοιμος για το κοινό.

«Ξεκινώντας από το πωλητήριο έκανα κάποιες αλλαγές πηγαίνοντας βήμα-βήμα» λέει, «γιατί είναι ένα μουσείο που έχει ιστορία στο craft και έχει έναν βασικό πυρήνα πελατών. Προσπαθώ να καταλάβω τι θέλουν οι άνθρωποι, γιατί τα γούστα του πελάτη δεν είναι κάτι εύκολο. Από ένα μουσείο δεν περνάς για να κάνεις ψώνια, -αγοράζουν πράγματα αυτοί που θέλουν να κάνουν ένα καλό δώρο, κάτι που δείχνει καλή πρόθεση. Και είναι ένα πείραμα το πώς θα πουλήσεις αντικείμενα. Αυτό που έκανα αρχικά είναι να ανακατέψω όλα τα αντικείμενα μεταξύ τους, έχω βάλει κάτι που είναι πολύ φθηνό δίπλα σε κάτι ακριβό, ανακάτεψα πράγματα που δεν έχουν φαινομενικά καμία σχέση το ένα με το άλλο. Κάπως όλα αυτά μεταξύ τους έχουν μια άλλη φιλοσοφία. Κι αυτό είχε μια απήχηση. Έχω αφαιρέσει και όλα τα ονόματα των καλλιτεχνών, κάτι που είναι μεγάλο ρίσκο -γιατί οι άνθρωποι, λόγω της μεγάλης συλλογής των έργων του μουσείου και το τεράστιο αρχείο με τα αντίγραφα και τις μεταξοτυπίες ξέρουν για ποιον έρχονται-, αλλά ήταν σαν γκαλερί και ο κόσμος φοβόταν να πιάσει τα αντικείμενα. Όταν κάποιος πρέπει να αγοράσει κάτι, δεν του το παρουσιάζεις ως έκθεμα. Επίσης, όσοι φτιάχνουν αντικείμενα και έχουν μια πιο συνολική αντίληψη για το branding, συμπεριλαμβάνουν από μόνοι τους την πληροφορία που χρειάζεται στα κουτιά και στη συσκευασία τους. Οπότε, αυτό είναι ένα κίνητρο για να σκεφτούν κι αυτοί καλύτερα πώς θα το παρουσιάσουν, το οποίο εμπίπτει στο concept του μαγαζιού.

Ο Έλληνας δεν είναι καθόλου εξοικειωμένος με το να πηγαίνει σε ένα μουσείο αν δεν πρέπει να δει τα εκθέματά του. Σε άλλες χώρες είναι πάρα πολύ συνηθισμένο να πηγαίνεις βόλτα σε ένα μουσείο για καφέ, να δουλέψεις με το laptop, να χαλαρώσεις ή να απασχοληθούν τα παιδιά σου με κάτι δημιουργικό

Το πιο μεγάλο πείραμα όμως είναι το ότι μπορείς να έρθεις να φας, να πιεις και να ψωνίσεις παράλληλα. Ο Έλληνας δεν είναι καθόλου εξοικειωμένος με το να πηγαίνει σε ένα μουσείο, αν δεν πρέπει να δει τα εκθέματά του. Σε άλλες χώρες είναι πάρα πολύ συνηθισμένο να πηγαίνεις βόλτα σε ένα μουσείο για καφέ, να δουλέψεις με το laptop, να χαλαρώσεις ή να απασχοληθούν τα παιδιά σου με κάτι δημιουργικό».

Το ισόγειο του μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς άλλαξε, κι έγινε ακόμα πιο ωραίο Facebook Twitter
H Κωστάντια Μάνθου, αρχιτέκτονας και designer ανέλαβε αρχικά να ανανεώσει το πωλητήριο του μουσείου, αλλά κατέληξε να αλλάξει όλο το χώρο του ισογείου. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σχολιάζουμε μουσεία, όπως του Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ που έχει χορευτική μουσική από DJ κάθε Παρασκευή βράδυ και μένει ανοιχτό μέχρι αργά και τα εργαστήρια των Σαββατοκύριακων των ξένων μουσείων που μετατρέπουν τις επισκέψεις σε γιορτή. «Δεν αλλάζει σίγουρα η νοοτροπία από τη μία στιγμή στην άλλη», λέει. «Το καινούργιο μενού στο καφέ-μπαρ έχει μία τέτοια λογική, και όλη αυτή η αλλαγή γίνεται με σκοπό οι άνθρωποι που ήδη έρχονται στο μουσείο να νιώσουν ένα φρεσκάρισμα χωρίς να τρομάξουν και να χαρούν από αυτή, αλλά και κάποιοι -που στα αλήθεια είναι ένα μικρό ποσοστό- που θέλουν να πάνε κάπου να δουλέψουν με άνεση, να έχουν ίντερνετ, να μπορούν να εκτυπώσουν κάτι, να μπορούν να ψωνίσουν, να φάνε, να βρουν σιγά-σιγά έναν χώρο. Αυτό είχα στο μυαλό μου. Θέλω να διευκολύνω και τους γονείς, γιατί δεν ξέρω κανένα μέρος που δεν καπνίζουν στο κέντρο. Κι αυτό δεν είναι καθόλου ασήμαντο. Ό,τι βλέπεις εδώ μέσα είναι κινητό και όλα μπορούν να φύγουν εύκολα. Ετοιμάζουμε ένα σύστημα με workshops σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου, για να ξέρουν οι γονείς ότι μπορούν να έρθουν μια Κυριακή να φάνε, να πιουν και να απασχοληθεί και το παιδί τους –όχι όμως baby sitting. Θέλω να ξέρω ότι κάθε Κυριακή υπάρχει ένα μέρος που δεν θα περιμένω σε ουρές, ούτε θα περιμένω να αδειάσει χώρος στους μη καπνίζοντες, αυτός είναι ο πρώτος μου στόχος.

Με ενδιαφέρει επίσης η αντίληψη που έχουμε για το φαγητό και το πώς αλλάζει όλο αυτό. Έχει φοβερό ενδιαφέρον η κουλτούρα του. Σε συνεργασία με την κουζίνα του μπαρ θα γίνονται ενδιαφέροντα πράγματα και θα μπορείς να δοκιμάζεις νέα φαγητά και παράλληλα θα υπάρχει και ένα πρόγραμμα με παράλληλες εκδηλώσεις, με βραδινή μουσική. Τι θα βρίσκει στο χώρο; Πρωτότυπα κοκτέιλ, εξαιρετικό καφέ, νέες γεύσεις, αλλά και καινούργια πιάτα του Δειπνοσοφιστηρίου. Και μουσική. Ζωντανή μουσική που να ταιριάζει στο χώρο, μαζί με DJ sets και performances που θα μπορούν να κρατήσουν τον κόσμο εδώ, μέχρι αργά. Το concept το επεξεργαζόμαστε και θα εξελιχθεί όσο περνάει ο καιρός.

Το ισόγειο του μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς άλλαξε, κι έγινε ακόμα πιο ωραίο Facebook Twitter
Tο καφέ-μπαρ έχει ενωθεί με το πωλητήριο, υπάρχουν πολλά φυτά, μετακινούμενα μέρη και είναι φανερό ότι έχει δημιουργηθεί κάτι φρέσκο και ζωντανό, χωρίς να έχει αλλοιωθεί η φυσιογνωμία που είχε μέχρι τώρα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το ισόγειο του μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς άλλαξε, κι έγινε ακόμα πιο ωραίο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το ισόγειο του μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς άλλαξε, κι έγινε ακόμα πιο ωραίο Facebook Twitter
Προσπαθώ να καταλάβω τι θέλουν οι άνθρωποι, γιατί τα γούστα του πελάτη δεν είναι κάτι εύκολο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το ισόγειο του μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς άλλαξε, κι έγινε ακόμα πιο ωραίο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ιnfo:

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, στις 20:30, το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει τους ανανεωμένους του χώρους, τού Café-Bar και πωλητηρίου, με ζωντανή μουσική, performances, γευστικές εκπλήξεις και ειδικές τιμές στα κοκτέιλ. Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 132.

Στα εγκαίνια της Παρασκευής θα ξεκινήσει το πρόγραμμα η Γεωργία Καρύδη και θα συνεχίσουν ο Jay Glass Dubs και η Giganta.


Παράλληλα θα υπάρχουν food design performances από τους Studiolav που θα παρουσιάσουν τα Couture Biscuits. «H μόδα συναντά τη μαγειρική με το σετ από σφραγίδες κουζίνας Designer Baking. Τα εικονικά μοτίβα Pied De Poule και Tweed – Ψαροκόκαλο μεταμορφώνουν το ψωμί, τα μπισκότα και τις πίτες σε μικρά θαύματα “υψηλής μαγειρικής”» εξηγούν. Επίσης, οι Greece Is For Lovers ετοιμάζουν Beach Puddings: «Αντλώντας έμπνευση από την πλαστικότητα της άμμου και τα καλοκαιρινά παιχνίδια στην παραλία, παρουσιάζουμε μια διεγερτική πρόταση σερβιρίσματος ενός κλασικού Ελληνικού επιδορπίου» λένε.

 

ΝΕΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Πωλητήριο: Τετάρτη – Κυριακή, 10:00 – 22:00
Café-Bar: Τετάρτη – Κυριακή, ανοικτό από τις 10:00 το πρωί ως αργά το βράδυ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 28ο Παζάρι Βιβλίου επιστρέφει στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Αθήνα / Το 28ο Παζάρι Βιβλίου επιστρέφει στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.), το παζάρι συνεχίζει την παράδοσή του για 28η χρονιά, προωθώντας την πρόσβαση στη γνώση και την ανάγνωση
LIFO NEWSROOM
Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM