O ιστορικός κινηματογράφος Άστρον ένα βήμα πιο κοντά στη διάσωση

O ιστορικός κινηματογράφος Άστρον ένα βήμα πιο κοντά στη διάσωση Facebook Twitter
1
O ιστορικός κινηματογράφος Άστρον ένα βήμα πιο κοντά στη διάσωση Facebook Twitter
Το Άστρον είναι δημιούργημα του ακαδημαϊκού Σόλωνα Κυδωνιάτη, ενός από τους καλύτερους αρχιτέκτονες της εποχής του, και χτίστηκε τον Απρίλιο του 1956.

Την εβδομάδα που μας πέρασε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε υπέρ της διατήρησης του κελύφους του Άστρον, μια νίκη στον πόλεμο για τη διάσωση του ιστορικού κινηματογράφου που μετρά ήδη αρκετές μάχες τα τελευταία 9 χρόνια κατά τα οποία ο κινηματογράφος δεν λειτουργεί.

Το Άστρον είναι δημιούργημα του ακαδημαϊκού Σόλωνα Κυδωνιάτη, ενός από τους καλύτερους αρχιτέκτονες της εποχής του, και χτίστηκε τον Απρίλιο του 1956. Ο πρώτος κινηματογράφος των Αμπελοκήπων, μιας συνοικίας που θα γίνει μετέπειτα γνωστή για το πλήθος των κινηματογράφων της, εισήγαγε μια σημαντική καινοτομία, αναβαθμίζοντας τον εξώστη. Οι διακεκριμένες θέσεις στο Άστρον βρίσκονταν ψηλά, όταν στους υπόλοιπους κινηματογράφους της εποχής τα εισιτήρια στον εξώστη ήταν φθηνότερα, μαζεύοντας έτσι κόσμο από τα λαϊκά στρώματα κυρίως. Ο κινηματογράφος θα ονομαζόταν Ciné Venus, φαίνεται όμως ότι το περιστρεφόμενο αστέρι που τοποθετήθηκε στην είσοδο, το οποίο λέγεται ότι ήταν ορατό ακόμα και από το Παγκράτι, ενέπνευσε το τελικό όνομα Άστρον. Τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία του ήταν η πολυτελής μαρμάρινη σκάλα με τον επιβλητικό καθρέφτη κατά την άνοδο και το εντυπωσιακό φουαγέ των 130 τ.μ. Όπως μας λέει η Ειρήνη Γρατσία της Monumenta, ο κινηματογράφος Άστρον ήταν από τα λίγα κτίρια της εποχής που χτίστηκε με αποκλειστική χρήση κινηματοθεάτρου, με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του να είναι επηρεασμένα από το αρ ντεκό. «Ο κινηματογράφος αποτελεί έργο γνωστού αρχιτέκτονα, είναι αξιόλογο κτίριο από αρχιτεκτονική άποψη και αποτελεί τοπόσημο για τους Αμπελόκηπους. Είναι συνδεδεμένος με τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής και αποτελεί ένα από τα τελευταία αυτοτελή κτίρια χειμερινών κινηματογράφων της Αθήνας» συμπληρώνει.

Ο κινηματογράφος θα ονομαζόταν Ciné Venus, φαίνεται όμως ότι το περιστρεφόμενο αστέρι που τοποθετήθηκε στην είσοδο, το οποίο λέγεται ότι ήταν ορατό ακόμα και από το Παγκράτι, ενέπνευσε το τελικό όνομα Άστρον.

Η περιπέτεια ξεκίνησε το 2004, όταν οι τελευταίοι ιδιοκτήτες του κινηματογράφου τον πούλησαν στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, το οποίο πήρε άδεια κατεδάφισης του κτιρίου. Ο Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων αντέδρασε στα σχέδια, καταθέτοντας στο υπουργείο Πολιτισμού αίτηση χαρακτηρισμού του κινηματογράφου ως διατηρητέου μνημείου με τη συμπαράσταση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Monumenta. Το 2011 το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε δύο φορές κατά του χαρακτηρισμού του. Η Monumenta, όπως μας λέει η κ. Γρατσία, ζήτησε από τον τότε υπουργό Πολιτισμού να μην υπογράψει την απόφαση και κάλεσε τον κόσμο να του στείλει κάρτα-έκκληση, προτρέποντάς τον να σώσει τον κινηματογράφο. «Στάλθηκαν 2.000 έντυπες και ηλεκτρονικές κάρτες. Θεωρούμε ότι η κινητοποίηση αυτή έφερε αποτέλεσμα, αφού δεν υπέγραψε ο υπουργός. Είχαμε μάλιστα διοργανώσει και ποδηλατοδιαδρομή για τη διάσωση του Άστρον». Το 2013 το θέμα επανεξετάστηκε και τα μέλη του Συμβουλίου γνωμοδότησαν υπέρ του χαρακτηρισμού του. Ωστόσο, πάλι δεν υπέγραψε ο υπουργός Πολιτισμού και το θέμα ήρθε εκ νέου στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, που την Τρίτη 4 Μαΐου γνωμοδότησε με πλειοψηφία υπέρ του χαρακτηρισμού του κελύφους ως μνημείου, και όχι ολόκληρου του κτιρίου. Σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης είναι πως ο ιδιοκτήτης έχει αλλάξει τα αρχικά του σχέδια και προτείνει την επαναλειτουργία του Άστρον ως πολυδύναμου κέντρου, με δύο ή τρεις κινηματογραφικές αίθουσες και χώρο άλλων εκδηλώσεων.

Η ιστορία του κινηματογράφου στη Αθήνα, σύμφωνα με την έρευνα του Νίκου Θεοδοσίου για το βιβλίο Στα παλιά τα σινεμά, ξεκινά στις 29 Νοεμβρίου 1896 με μια μικρή ανακοίνωση στην εφημερίδα «Άστυ», η οποία ειδοποιούσε τους Αθηναίους ότι από εκείνη την ημέρα «άρχεται η λειτουργία του κινηματοφωτογράφου, δι' ου παριστώνται αι φωτογραφίαι εν κινήσει». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι παραστάσεις θα επαναλαμβάνονται κάθε μισή ώρα, από τις 9 π.μ. ως τις 12 το μεσημέρι και μετά ξανά, από τις 2 μ.μ. έως τις 7 μ.μ., και η τιμή του εισιτηρίου είχε προσδιοριστεί στις 2,20 δρχ. Όσο για τον χώρο όπου στήθηκε ο πρώτος κινηματογράφος της Αθήνας, ήταν ένα άδειο κατάστημα στο ισόγειο της οικίας της Ιφιγένειας Α. Συγγρού στην οδό Κολοκοτρώνη, πίσω από την Παλαιά Βουλή και δίπλα στην Πανελλήνιο Αγορά.

4 info για τον κινηματογράφο Άστρον

1. Το Άστρον είναι δημιούργημα του ακαδημαϊκού Σόλωνα Κυδωνιάτη.

2. Χτίστηκε τον Απρίλιο του 1956.

3. Ονομαζόταν Ciné Venus, φαίνεται όμως ότι το περιστρεφόμενο αστέρι που τοποθετήθηκε στην είσοδο, το οποίο λέγεται ότι ήταν ορατό ακόμα και από το Παγκράτι, ενέπνευσε το τελικό όνομα Άστρον.

4. Ήταν από τα λίγα κτίρια της εποχής που χτίστηκε με αποκλειστική χρήση κινηματοθεάτρου, με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του να είναι επηρεασμένα από το αρ ντεκό.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Αθήνα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM
Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ενθαρρυντικό το νέο αλλά καλό θα ήταν να χαρακτηριστεί ως μνημείο το σύνολο του κτηρίου κι όχι μόνο το κέλυφος. Ποια η αξία του αν απ' έξω βλέπεις ένα πρώην σινεμά που μέσα στεγάζει σούπερ μάρκετ, καταστήματα ή multiplex κινηματογράφους και ουσιαστικά έχει καταστραφεί τελείως όλη η αρχική εσωτερική του διαρρύθμιση;;