Ταμείο Ανάκαμψης: Διαφωνίες για την κατανομή των επιδοτήσεων - Στις 17 Ιουλίου η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής

Ταμείο Ανάκαμψης: Διαφωνίες για την κατανομή των επιδοτήσεων - Στις 17 Ιουλίου η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής Facebook Twitter
0

Την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες θα συγκληθεί μία από τις κρισιμότερες ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής, καθώς οι ηγέτες των 27 κρατών- μελών θα συναντηθούν διά ζώσης μετά από μήνες, στις 17 Ιουλίου, για να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ένα από τα πιο σοβαρά σημεία διαφωνίας στην πρόταση για το πακέτο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι η κατανομή των επιδοτήσεων συνολικού ύψους 500 δισ. και για την ώρα συνεχίζονται οι συζητήσεις, για τον πιθανό επιμερισμό του ποσού που θα δικαιούται κάθε χώρα, με μία φόρμουλα υπολογισμού 70% - 30%.

Αυτό πρακτικά θα σημαίνει πως το 70% των χρημάτων θα κατανεμηθούν με βάση τα οικονομικά στοιχεία προηγούμενων ετών για τα κράτη μέλη, αλλά για το υπόλοιπο 30% το κριτήριο του ποσοστού ανεργίας θα δώσει την θέση του στο ποσοστό πτώσης του ΑΠΕ στη διετία 2020-2021. 

Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου αντιτίθενται σε αυτή την προοπτική αλλά συναντούν απέναντί τους την αδιάλλακτη στάση βόρειων, πλουσιότερων χωρών όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Αυστρία.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει απευθείας κράτη- μέλη με κοινό δανεισμό. Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο και έχουν άμεση ανάγκη από ευρωπαϊκούς πόρους είναι φυσικό να πιέζουν για άμεση και ευνοϊκή τελική συμφωνία, αλλά δεν είναι τα μόνα κράτη που θέλουν μια γρήγορη συμφωνία. 

Χώρες που θα κληθούν να συνεισφέρουν περισσότερο στο ευρωπαϊκό ταμείο, ανησυχούν πως αν δεν κλείσει τώρα μία συμφωνία με κάποιους, έστω, από τους όρους που θέτει ο «Νότος», αργότερα θα κληθούν να συνεισφέρουν ακόμα περισσότερο σε περίπτωση μιας νέας, βαθύτερης ύφεσης λόγω των καθυστερήσεων. 

Κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της γερμανικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέκρελ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να σπαταλήσουμε καθόλου χρόνο. Χρειαζόμαστε συμβιβασμούς. Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ενότητα». Μιλώντας δε για την γαλλογερμανική πρόταση των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ σχολίασε: «δεν πρέπει να είμαστε αφελείς, σε πολλά κράτη μέλη, ευρωσκεπτικιστές περιμένουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την κρίση».

Στις 19 Ιουνίου, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε πως «η οικονομία της ΕΕ βιώνει μια δραματική πτώση και οι πλήρεις επιπτώσεις της χειρότερης οικονομικής κάμψης της ΕΕ δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην αγορά εργασίας» εκτιμώντας πως η ανεργία στην ευρωζώνη ενδέχεται να αγγίξει το 10%. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις επιδιώκοντας μέρος των επιδοτήσεων να κατευθυνθεί σε μέτρα μείωσης της φορολογίας, σε μία περίοδο που η Ελλάδα είναι πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σε ό,τι αφορά το επίπεδο των ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων. 

Η Ισπανία από την πλευρά της είναι έτοιμη να δεχθεί το γεγονός ότι επισυνάπτονται όροι για τη μεταφορά κονδυλίων, από τη στιγμή που θα βρίσκονται εντός του ευρωπαϊκού εξαμήνου, όπως δήλωσε χθες η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια. «Αυτό που διακυβεύεται εν όψει της Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιουλίου για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι το μέλλον όλων των κρατών - μελών της Ένωσης», ανέφερε η Λάγια, προσθέτοντας πως οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού θα πρέπει να λάβουν και τη μεγαλύτερη ενίσχυση από το Ταμείο.

Μείζον ζήτημα είναι και ο χρονικός ορίζοντας διάθεσης των κονδυλίων, καθώς μέρος αυτών θα διοχετευθεί μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Στόχος είναι η διάθεση σε βάθος τεσσάρων ετών αλλά ορισμένα κράτη μέλη πιέζουν για τον περιορισμό του χρονοδιαγράμματος κατά ένα ή και δύο χρόνια. 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Οικονομία / Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η ισχυρή ανάπτυξη και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα τις δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια των μνημονίων και να διανείμει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες
LIFO NEWSROOM
Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Οικονομία / Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Αιτήσεις ακύρωσης της επίμαχης εγκυκλίου είχαν καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων
LIFO NEWSROOM