Την άμεση ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υπογραμμίζει το πρακτορείο Bloomberg, σε κύριο άρθρο του για τη λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το άρθρο φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το μαρτύριο της Ελλάδας δεν τελείωσε».
Όπως τονίζεται στην οικονομική ανάλυση, η μόνη πραγματική λύση για την Ελλάδα θα ήταν μία ελάφρυνση του χρέους καθώς καμία χώρα δεν είναι δυνατόν να πετυχαίνει, για τόσο μεγάλο διάστημα, πρωτογενή πλεονάσματα όπως αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί η Αθήνα.
Η έμμεση διάσωση των τραπεζών μετακύλησε ένα μέρος του οικονομικού βάρος στον ελληνικό λαό. Ο προϋπολογισμός μπορεί να είναι και πάλι πλεονασματικός αλλά η χώρα υπέστη μία από τις μεγαλύτερες υφέσεις στην ιστορία της.
Οι πιστωτές επιμένουν ότι το χρέος των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ, που μαζί με το ιδιωτικό χρέος αγγίζει το 180% του ΑΕΠ είναι διαχειρίσιμο. Οι αποπληρωμές των τόκων έχουν μειωθεί, δίνοντας στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για την καταβολή των δανεικών, με κάποιες ωριμάνσεις να έχουν επιμηκυνθεί έως το 2060.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, το χρέος θα μειωθεί στο 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, παραμένοντας πολύ υψηλό, αλλά με θετικές προοπτικές.
Όμως οι προβλέψεις αυτές αποτελούν ευσεβείς πόθους καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,4% για δέκα χρόνια και στη συνέχεια 2,2% (μέχρι το 2060) - κάτι που καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει κατορθώσει στο παρελθόν.
Ακόμα και αν επιβεβαιωθεί το πλέον αισιόδοξο σενάριο, η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει παλιότερα δάνεια.
Αν σε κάποιο σημείο οι ιδιώτες επενδυτές εκτιμήσουν ότι το δημόσιο χρέος είναι εκτός ελέγχου, τότε θα αποσυρθούν και η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με μία ακόμα ελληνική κρίση. Με αυτά ως δεδομένα, η μόνη προφανής λύση είναι μία «πραγματική ελάφρυνση χρέους», το νωρίτερο δυνατό.
Με πληροφορίες από Bloomberg
σχόλια