Ενάντια στην ένταση που έχει προκληθεί μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου για τους δασμούς στο αλουμίνιο τάσσεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιώντας ότι κανείς δεν κερδίζει έναν εμπορικό πόλεμο.
Συγκεκριμένα, κανείς δεν βγαίνει νικητής από έναν εμπορικό πόλεμο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας ότι ο οικονομικός αντίκτυπος των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές θα είναι σοβαρός εάν άλλες χώρες απαντήσουν με τους δικούς τους περιορισμούς.
Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε το σχέδιό του να επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προειδοποιώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα υποστεί έναν «μεγάλο φόρο» διότι δεν συμπεριφέρεται σωστά στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το εμπόριο.
«Ο μακροοικονομικός αντίκτυπος θα ήταν σοβαρός, όχι μόνο εάν λάμβαναν μέτρα οι ΗΠΑ, αλλά κυρίως εάν άλλες χώρες επρόκειτο να προχωρήσουν σε αντίποινα, ιδιαίτερα αυτές που θα επηρεάζονταν περισσότερο, όπως ο Καναδάς, η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία», δήλωσε η Λαγκάρντ δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
«Σε ένα επονομαζόμενο εμπορικό πόλεμο, που προκαλείται από αμοιβαίες αυξήσεις δασμών εισαγωγής, κανείς δεν κερδίζει, συνήθως βρίσκει κανείς χαμένους και στις δύο πλευρές», δήλωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως ο Τραμπ δεν θα υλοποιήσει την απειλή του για τους δασμούς.
Ωστόσο, η Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί ότι ο Τραμπ ίσως και να δικαιολογείται ως ένα βαθμό να απειλεί με δασμούς, λέγοντας ότι υπάρχουν «ορισμένοι καλοί λόγοι» να διαμαρτύρεται κανείς για τη σημερινή κατάσταση.
«Υπάρχουν κάποιες χώρες στον κόσμο που δεν σέβονται τις συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και οι οποίες επιβάλουν τη μεταφορά τεχνολογίας. Η Κίνα είναι μια περίπτωση σε αυτό το θέμα, αλλά δεν είναι η μοναδική χώρα με τέτοιες πρακτικές», δήλωσε.
Η Λαγκάρντ χαρακτήρισε το παγκόσμιο εμπόριο κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα και προειδοποίησε ότι η όποια απειλή για το εμπόριο δημιουργεί κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη.
«Εάν το παγκόσμιο εμπόριο ετίθετο σε κίνδυνο από τέτοια μέτρα (δασμούς), θα αποτελούσαν φορέα χαμηλότερης ανάπτυξης και επιβράδυνσης του εμπορίου. Ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα ήταν τρομερός», δήλωσε.