ΔΝΤ: Η οικονομική κρίση προκάλεσε ύφεση (και) στις γεννήσεις στην Ελλάδα

ΔΝΤ: Η οικονομική κρίση προκάλεσε ύφεση (και) στις γεννήσεις στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση επιτείνει την υπογεννητικότητα σε ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, σύμφωνα με νέα έκθεσή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομική προοπτική. 

Όπως προειδοποιεί το ΔΝΤ, η υπογονιμότητα και η «αναβολή» τεκνοποίησης εκτός από αποτελέσματα της κρίσης θα αποτελέσουν, με τη σειρά τους, απειλή για την μελλοντική ανάπτυξη.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης γονιμότητας υποχώρησε από το 1,5 το 2008 σε λίγο πάνω από το 1,3 το 2016 και σύμφωνα με το ΔΝΤ, αυτό θα επηρεάσει τις μελλοντικές στρατηγικές στην αγορά εργασίας.

Η υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση φαίνεται πως μειώνει βραχυπρόθεσμα την τεκνοποίηση ενώ, στον αντίποδα, αυξήσεις των οικογενειακών επιδομάτων και μέτρα για την προστασία της εργασίας, συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα γεννήσεων.

Τα χαμηλά επίπεδα γεννήσεων της τελευταίας δεκαετίας αναμένεται να επιδεινώσουν στο μέλλον την εισροή νέου εργατικού δυναμικού στην αγορά, αποδυναμώνοντας μακροπρόθεσμα την προοπτική ανάπτυξης, προειδοποιεί του ΔΝΤ.

Η έκθεση κάνει ειδική μνεία και στα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που καταδεικνύουν ότι οι αλλαγές στα επίπεδα της γονιμότητας σε σχέση με την τετραετία 2005-2008, προ κρίσης, είναι ανησυχητικά.

Με πληροφορίες από IMF

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Οικονομία / Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η ισχυρή ανάπτυξη και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα τις δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια των μνημονίων και να διανείμει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες
LIFO NEWSROOM
Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Οικονομία / Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Αιτήσεις ακύρωσης της επίμαχης εγκυκλίου είχαν καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων
LIFO NEWSROOM