Η παρατεταμένη οικονομική κρίση επιτείνει την υπογεννητικότητα σε ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, σύμφωνα με νέα έκθεσή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομική προοπτική.
Όπως προειδοποιεί το ΔΝΤ, η υπογονιμότητα και η «αναβολή» τεκνοποίησης εκτός από αποτελέσματα της κρίσης θα αποτελέσουν, με τη σειρά τους, απειλή για την μελλοντική ανάπτυξη.
Στην Ελλάδα, ο δείκτης γονιμότητας υποχώρησε από το 1,5 το 2008 σε λίγο πάνω από το 1,3 το 2016 και σύμφωνα με το ΔΝΤ, αυτό θα επηρεάσει τις μελλοντικές στρατηγικές στην αγορά εργασίας.
Η υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση φαίνεται πως μειώνει βραχυπρόθεσμα την τεκνοποίηση ενώ, στον αντίποδα, αυξήσεις των οικογενειακών επιδομάτων και μέτρα για την προστασία της εργασίας, συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα γεννήσεων.
Τα χαμηλά επίπεδα γεννήσεων της τελευταίας δεκαετίας αναμένεται να επιδεινώσουν στο μέλλον την εισροή νέου εργατικού δυναμικού στην αγορά, αποδυναμώνοντας μακροπρόθεσμα την προοπτική ανάπτυξης, προειδοποιεί του ΔΝΤ.
Η έκθεση κάνει ειδική μνεία και στα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που καταδεικνύουν ότι οι αλλαγές στα επίπεδα της γονιμότητας σε σχέση με την τετραετία 2005-2008, προ κρίσης, είναι ανησυχητικά.
Με πληροφορίες από IMF
σχόλια