Eurogroup: Σήμερα η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο- Οι 3 υποψήφιοι και οι «συμμαχίες»

Eurogroup: Σήμερα η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο- Οι 3 υποψήφιοι και οι «συμμαχίες» Facebook Twitter
0

To Eurogroup θα αναδείξει σήμερα νέο πρόεδρο, θέση που διεκδικούν η Νάντια Καλβίνιο, ο Πασκάλ Ντόναχιου και ο Πιερ Γκραμένια.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν το μεσημέρι, μέσω τηλεδιάσκεψης. Στην ατζέντα είναι η συζήτηση επί των θερινών εκτιμήσεων της Κομισιόν για την οικονομία, αλλά και η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο, καθώς η θητεία του Μάριο Σεντένο ολοκληρώνεται στις 12 Ιουλίου.

Πώς θα εκλεγεί ο πρόεδρος

Για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Eurogroup απαιτείται απλή πλειοψηφία, δηλαδή ο ένας από τους τρεις υποψηφίους να εξασφαλίσει τουλάχιστον 10 από τις 19 ψήφους.

Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί έπειτα από τον πρώτο γύρο, κάθε υποψήφιος θα ενημερωθεί ατομικά για τις ψήφους που πήρε και θα έχει την ευκαιρία να αποσύρει την υποψηφιότητά του αν το επιθυμεί.

Η ψηφοφορία θα συνεχιστεί, μέχρι να εξασφαλίσει κάποιος την απλή πλειοψηφία. Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup θα αναλάβει καθήκοντα στις 13 Ιουλίου και η θητεία του θα έχει διάρκεια 2,5 ετών. Ο άνθρωπος που θα βρεθεί σε αυτή τη θέση θα κληθεί- από το πόστο του- να συντονίσει τις ενέργειες για την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας από την κρίση του κορωνοϊού.

Η Νάντια Καλβίνιο

Η 51χρονη Νάντια Καλβίνιο είναι υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Θεωρείται ότι έχει γνώση του τρόπου λειτουργίας των Βρυξελλών, καθώς διετέλεσε επικεφαλής της διεύθυνσης Προϋπολογισμού της Κομισιόν, όπου εργάστηκε για 12 χρόνια. Έχει επίσης καταλάβει θέσεις στις διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Εσωτερικής Αγοράς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν εκλεγεί, η Καλβίνιο θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Eurogroup, ακολουθώντας τα βήματα της Κριστίν Λαγκάρντ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έγιναν οι πρώτες γυναίκες επικεφαλής της ΕΚΤ και της Κομισιόν αντίστοιχα.

Ο Πασκάλ Ντόναχιου

Διαχειρίζεται τα οικονομικά της Ιρλανδίας από το 2017 και επανάφερε τη χώρα σε σωστή δημοσιονομική τροχιά ύστερα από μια σοβαρή ύφεση.

Χάρη στους χειρισμούς του 45χρονου, το 2018 η Ιρλανδία κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά την κρίση. Επίσης, προετοίμασε την Ιρλανδία για το πιθανό «σοκ» ενός Brexit χωρίς συμφωνία, στο οποίο η χώρα του θα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη.

Τάσσεται υπέρ ενός φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 12,5%, ιδιαίτερα χαμηλού, και αντιστέκεται όταν η ΕΕ θέλει να φορολογήσει τις λεγόμενες επιχειρήσεις Gafa (Google, Amazon, Facebook, Apple), με την Ιρλανδία να φιλοξενεί τις ευρωπαϊκές έδρες των αμερικανικών κολοσσών του Διαδικτύου.

Ο Πιερ Γκραμένια

Παρότι απέτυχε να αναδειχθεί πρόεδρος του Eurogroup την προηγούμενη φορά που το επιχείρησε- απέναντι στον Μάριο Σεντένο- ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου κάνει μια νέα προσπάθεια.

Ο 62χρονος είναι μέλος του Eurogroup εδώ και περίπου 7 χρόνια. Είναι υπέρμαχος μια ορισμένης αυστηρότητας στο δημοσιονομικό κομμάτι. Είναι ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ που προτιμούν να βρεθεί λύση ύστερα από μια παγκόσμια διαπραγμάτευση για έναν ευρωπαϊκό φόρο για τους κολοσσούς του Διαδικτύου.

Οι «συμμαχίες»

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Eurogroup φαίνεται πως θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico έπειτα από επικοινωνία με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών.

Στον πρώτο γύρο, η Καλβίνιο είναι πιθανό να λάβει τη στήριξη της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, αναφέρει το Politico. O Ντόναχιου μπορεί να περιμένει ψήφους από Αυστρία, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Τον Γκραμένια αναμένεται να στηρίξουν Βέλγιο, Εσθονία, Ολλανδία, όπως και ίσως η Γαλλία και η Μάλτα, αν και δεν είναι ξεκάθαρη η θέση τους, όπως και της Φινλανδίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα ψηφίσουν οι υπουργοί Οικονομικών σε έναν δεύτερο γύρο.

Με πληροφορίες από Politico, ΑΠΕ/ AFP

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM