FAZ: Η Κομισιόν θα καταργήσει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα

FAZ: Η Κομισιόν θα καταργήσει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα Facebook Twitter
0

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να καταργήσει σύντομα τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, η οποία διαρκεί από το 2009, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο λόγος, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ότι η Ελλάδα το 2016, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, πληροί το κριτήριο του ελλείμματος το οποίο θέτει η συμφωνία του Μάαστριχτ, αφού βρίσκεται σαφώς κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και το πλεόνασμα του προϋπολογισμού έχει υπερβεί το 0,7% του ΑΕΠ.

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει πιθανόν στις 17 Μαϊου την λήξη της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, είπε ο ίδιος αξιωματούχος της Ε.Ε., σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Στην ίδια ημερομηνία είχε αναφερθεί και πρόσφατο δημοσίευμα στο έντυπο ευρωπαϊκής πληροφόρησης Agence Europe, που εξηγεί ότι η πρόταση θα γίνει από τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί όταν θα πραγματοποιηθούν οι συστάσεις κοινωνικοοικονομικής πολιτικής της Επιτροπής προς τα κράτη- μέλη.

Σημειώνεται πως η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) προβλέπεται από το άρθρο 126 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενισχύει το διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ -σκέλος που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες θα πρέπει να αναλάβουν δράση σε περίπτωση που το δημόσιο χρέος τους ή το δημοσιονομικό έλλειμμα θεωρηθεί υπερβολικό.


Όταν εκκινηθεί η ΔΥΕ, η χώρα, την οποία αφορά, πρέπει να παράσχει ένα σχέδιο διορθωτικών ενεργειών και πολιτικών που θα ακολουθήσει, καθώς και τις προθεσμίες για την επίτευξή τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM