"Η Ελλάδα είναι σε χειρότερη κατάσταση, αλλά για την Κίνα θα έπρεπε να ανησυχούμε"

"Η Ελλάδα είναι σε χειρότερη κατάσταση, αλλά για την Κίνα θα έπρεπε να ανησυχούμε" Facebook Twitter
3

Σημερινό άρθρο του Politico αναφέρει ότι η Κίνα αποτελεί αυτή τη στιγμή μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας σε σχέση με την Ελλάδα. Παράλληλα οι Financial Times επισημαίνουν τον κίνδυνο μετάστασης του κραχ των μετοχών στο τραπεζικό σύστημα, ειδικά στις κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν ήδη έντονες ανησυχίες παρακολουθώντας την κατάσταση στην Ελλάδα και την Κίνα. Η ραγδαία πτώση των τιμών των μετοχών, πάνω από 30% σε έναν μήνα, καταδεικνύει τις μακροπρόθεσμες αδυναμίες της κινεζικής οικονομίας που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, καθώς και τις σημαντικές ανισορροπίες της, σύμφωνα με το Politico.

Εκ πρώτης όψεως, οι τράπεζες δεν θα έπρεπε να κινδυνεύουν από μια βουτιά στις τιμές των μετοχών. Δεν έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν μετοχές για τους δικούς τους ισολογισμούς και ούτε συμμετέχουν άμεσα σε δάνεια με περιθώριο ασφάλισης σε επενδυτές μετοχών. Αλλά αναλυτές προειδοποιούν ότι οι τράπεζες είχαν βρει έμμεσους τρόπους για να πάρουν μέρος στο ράλι των μετοχών που ξεκίνησε την περασμένη χρονιά και επιταχύνθηκε στα μέσα Ιουνίου, πριν από την δραματική αντιστροφή του σκηνικού τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αναφέρουν οι Financial Times.

Ο πιθανός κίνδυνος για τις τράπεζες φανερώνει γιατί η κυβέρνηση εξέπληξε τις αγορές με μια σειρά από έκτακτες κινήσεις για τον περιορισμό των απωλειών. Η έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων για τον συνδεδεμένο με τις χρηματαγορές δανεισμό, έχει διχάσει τους αναλυτές, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι ο συστημικός κίνδυνος είναι ελάχιστος και άλλους να προειδοποιούν πως μπορεί να επίκεινται χρεοκοπίες τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών.

Παρά τους κινδύνους, ωστόσο, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η έκθεση των τραπεζών στην χρηματιστηριακή αγορά παραμένει σχετικά μικρή για να δημιουργήσει μια συστημική κρίση. "Η απότομη διόρθωση στην χρηματιστηριακή αγορά θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας, στο οποίο κυριαρχεί το τραπεζικό σύστημα" αναφέρει η Tao Wang, αναλυτής της UBS για την Κίνα. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η επιθετική απάντηση της κυβέρνησης στην πτώση της αγοράς δείχνει ότι ανησυχεί για μια μετάσταση.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM